Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- materiałową ściereczkę
- robot wielofunkcyjny z hakiem
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAŚLANĄ
Miękkie masło łączymy w misce z mąką i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak powstałą masę rozprowadzamy równomiernie na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wyrównujemy za pomocą płaskiej szpatułki.
Masę formujemy w kwadrat. Brzegi papieru do pieczenia zawijamy. Masę maślaną wkładamy do lodówki na ok. 5-10 minut, by schłodziła się i stężała.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże łączymy w miseczce z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko. Mieszamy.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO PÓŁFRANCUSKIE
W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy rozczyn, żółtka jaj i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
Wyrobione ciasto zagniatamy chwilę na blacie, odkładamy do miseczki oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 4: ŁĄCZYMY CIASTO Z MASĄ MAŚLANĄ
Wyrośnięte ciasto formujemy w kulę, przekładamy na blat minimalnie oprószony mąką, lekko spłaszczamy, nacinamy na cztery i delikatnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt kwadratu.
Na warstwie ciasta układamy po przekątnej arkusz stężałej masy maślanej. Rogi ciasta zakładamy do środka jak kopertę.
Krok 5: WAŁKUJEMY, SKŁADAMY I CHŁODZIMY CIASTO
Ciasto rozwałkowujemy równomiernie i nadajemy mu kształt kwadratu – zaczynamy od środka, a następnie składamy na trzy, zawijając do środka krótsze boki. Zwinięte ciasto owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut. Tę czynność powtarzamy jeszcze 2 razy – w sumie wałkujemy, składamy i chłodzimy ciasto 3-krotnie.
Krok 6: WYCINAMY I ZWIJAMY CROISSANTY
Gotowe, 3-krotnie złożone i schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy (na grubość ok. 4-5 mm), nadając mu kształt kwadratu. Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Z obu pasków ciasta wycinamy jednakowe trójkąty.
Każdy trójkąt zwijamy w rulon, zaczynając od jego podstawy, tak by wierzchołek trójkąta znajdował się pod rogalikiem.
Croissanty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy materiałową ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Krok 7: PIECZEMY CROISSANTY
Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Tak powstałą mieszaniną smarujemy croissanty z wierzchu.
Pieczemy ok. 12-13 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C.
Krok 8: PODAJEMY CROISSANTY
Upieczone, wciąż ciepłe croissanty przekrawamy na pół, tworząc kieszonkę na dodatki. Do środka wkładamy truskawki pokrojone w plasterki. Owoce polewamy miodem. Na warstwie miodu układamy listki świeżej mięty i składamy croissanta.
Zobacz podobne
przepisy
Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.
Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!
Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!
Chleb brioche z musem figowym
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Bułeczki angielskie z konfiturą
- Francuskie brioche z czekoladą
- Ratatouille
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
- Mintaj z sosem bordelaise
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Wegańskie gofry dyniowe
- Sałatka z brokułem i winogronami
- Sałatka nicejska
- Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Chlebek z awokado
- Wegańskie klopsy warzywne
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocna babka ponczowa
- Najlepsze minipączki
- Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
- Gazpacho z pomidorów malinowych
- Złoty napar z imbiru
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
- Sajgonki z pieczoną kaczką
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
558 dni temu
Czy gramatura jest poprawna? Trochę niepokoi mnie, że w masie maślanej jest 25g masła, zaś w cieście 275g 😅
odpowiedz
558 dni temu
Aneto, bardzo dziękujemy za czujność! Faktycznie ilość masła zamieniła się miejscami, ale już udało nam się to naprawić :)
989 dni temu
W przepisie jest błąd. W 3 kroku brakuje informacji, że trzeba dodać żółtka.
odpowiedz
987 dni temu
Dziękujemy za czujność, żółtka wróciły do sposobu przygotowania.
1310 dni temu
BADZIEWIE!!! BEZNADZIEJNE NIE RÓBCIE TEGO
odpowiedz
1309 dni temu
Co konkretnie nie wyszło? Daj znać, podpowiemy, co zrobić, by kolejna próba była bardziej udana ;)
1310 dni temu
BEZNADZIEJNE!!!! Nie róbcie tego
odpowiedz