zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • materiałową ściereczkę
  • robot wielofunkcyjny z hakiem
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAŚLANĄ

Miękkie masło łączymy w misce z mąką i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak powstałą masę rozprowadzamy równomiernie na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wyrównujemy za pomocą płaskiej szpatułki.

Masę formujemy w kwadrat. Brzegi papieru do pieczenia zawijamy. Masę maślaną wkładamy do lodówki na ok. 5-10 minut, by schłodziła się i stężała.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże łączymy w miseczce z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko. Mieszamy.

Krok 3: WYRABIAMY CIASTO PÓŁFRANCUSKIE

W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy rozczyn i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.

Wyrobione ciasto zagniatamy chwilę na blacie, odkładamy do miseczki oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 4: ŁĄCZYMY CIASTO Z MASĄ MAŚLANĄ

Wyrośnięte ciasto formujemy w kulę, przekładamy na blat minimalnie oprószony mąką, lekko spłaszczamy, nacinamy na cztery i delikatnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt kwadratu.

Na warstwie ciasta układamy po przekątnej arkusz stężałej masy maślanej. Rogi ciasta zakładamy do środka jak kopertę.

Krok 5: WAŁKUJEMY, SKŁADAMY I CHŁODZIMY CIASTO

Ciasto rozwałkowujemy równomiernie i nadajemy mu kształt kwadratu – zaczynamy od środka, a następnie składamy na trzy, zawijając do środka krótsze boki. Zwinięte ciasto owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut. Tę czynność powtarzamy jeszcze 2 razy – w sumie wałkujemy, składamy i chłodzimy ciasto 3-krotnie.

Krok 6: WYCINAMY I ZWIJAMY CROISSANTY  

Gotowe, 3-krotnie złożone i schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy (na grubość ok. 4-5 mm), nadając mu kształt kwadratu. Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Z obu pasków ciasta wycinamy jednakowe trójkąty.  

Każdy trójkąt zwijamy w rulon, zaczynając od jego podstawy, tak by wierzchołek trójkąta znajdował się pod rogalikiem.

Croissanty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy materiałową ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Krok 7: PIECZEMY CROISSANTY

Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Tak powstałą mieszaniną smarujemy croissanty z wierzchu.  

Pieczemy ok. 12-13 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C.

Krok 8: PODAJEMY CROISSANTY

Upieczone, wciąż ciepłe croissanty przekrawamy na pół, tworząc kieszonkę na dodatki. Do środka wkładamy truskawki pokrojone w plasterki. Owoce polewamy miodem. Na warstwie miodu układamy listki świeżej mięty i składamy croissanta.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram