zobacz film Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • robot wielofunkcyjny
  • wałek
  • ściereczkę
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • kornet z papieru

Krok 1: WYRABIAMY CIASTO

Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem pudrem w naczyniu robota. Mieszamy składniki na wolnych obrotach, dodając kolejno: lekko podgrzane (niezagotowane) mleko, jajko, żółtko i 25 g rozpuszczonego masła z dodatkiem nasion z laski wanilii.

Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy, przekładamy do miski oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2: ZAGNIATAMY I WAŁKUJEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na desce oprószonej mąką i rozwałkowujemy w kształt prostokąta.

200 g miękkiego masła przekładamy do miski i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie rozsmarowujemy na ⅔ powierzchni ciasta. Ciasto składamy na trzy, zakładając do środka krótsze boki, i dociskamy, by się skleiło.

Tak przygotowane wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 3: WAŁKUJEMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy w kształt prostokąta, na grubość ok. 6 mm. Składamy na trzy, lekko dociskamy i ponownie umieszczamy w lodówce. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Mleko zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mak, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do czasu, aż mak się zaparzy, nasiąknie mlekiem i wystygnie.

Masę marcepanową wyrabiamy w naczyniu robota. Dodajemy miód, jajko i dalej wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zaparzony i wystudzony mak dodajemy do masy marcepanowej i cały czas mieszamy.

Dodajemy posiekane rodzynki i orzechy, mieszamy. Odstawiamy masę, by smaki nadzienia się połączyły.

Krok 5: NADZIEWAMY ROGALIKI

Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy równomiernymi ruchami w kształt prostokąta na desce delikatnie oprószonej mąką. Prostokąt kroimy wzdłuż na pół. Z uzyskanych w ten sposób pasów ciasta wycinamy równe trójkąty.

Masę makową szprycujemy obficie na środek każdego trójkąta za pomocą rękawa cukierniczego. Trójkąty zwijamy ciasno od podstawy ku wierzchołkowi i delikatnie zakrzywiamy, by uzyskać kształt rogalika.

Nadziane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 6: PIECZEMY ROGALIKI

Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem i pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER I PODAJEMY ROGALIKI

Cukier puder ucieramy w miseczce z wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy. Lukier szprycujemy na upieczone rogaliki za pomocą papierowego kornetu.

Rogaliki posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    209 dni temu
    A to nie można użyć gotowego ciasta polfrancuskiego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    209 dni temu
    Jeśli masz dostęp do gotowego ciasta półfrancuskiego, jak najbardziej możesz spróbować go użyć :)
  • Gość Gość
    531 dni temu
    Zrobiłam, wyszły naprawdę pyszne :) Ale aby osiągnąć ten smak trzeba się trochę napracować 😅

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1624 dni temu
    Macie blad w liscie skladnikow, przez ktory niechcacy zepsulam ciasto -.- 225g masla?! Robilam z polowy skladnikow i zrobilo sie bloto. Potem patrze, a w opisie 25g...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1621 dni temu
    Drogi Gościu, w naszych składnikach wszystko jest na swoim miejscu :) Być może to jakieś świąteczne chochliki ;)
  • Gość Gość
    1625 dni temu
    Czy rogaliki są dalej smaczne po kilku dniach, czy zesychają i lepiej przygotować je "na ostatnią chwilę" ? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1620 dni temu
    Najlepsze są świeże! :)
  • Pysia Pysia
    1666 dni temu
    Czy z białym makiem podobnie robi się jak z niebieskim nadzienie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1665 dni temu
    Możesz spróbować również z białym makiem :)
  • Gość Gość
    1666 dni temu
    Zrobione!!! Obejrzałam wiele przepisów na rogale z ciasta półfrancuskiego z makiem - ale ten jest najprostszy. Zapomnieliście tylko podać ilość masła, którą wrabiamy w ciasto (myślę że kostkę - 200 g). DZIĘKI za przepis! NIECH ŻYJE NIEPODLEGŁA!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1665 dni temu
    Rzeczywiście umknęło nam z listy składników masło :) Już wszystko jest na swoim miejscu! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!