
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny
- wałek
- ściereczkę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- kornet z papieru
Krok 1: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem pudrem w naczyniu robota. Mieszamy składniki na wolnych obrotach, dodając kolejno: lekko podgrzane (niezagotowane) mleko, jajko, żółtko i 25 g rozpuszczonego masła z dodatkiem nasion z laski wanilii.
Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy, przekładamy do miski oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2: ZAGNIATAMY I WAŁKUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na desce oprószonej mąką i rozwałkowujemy w kształt prostokąta.
200 g miękkiego masła przekładamy do miski i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie rozsmarowujemy na ⅔ powierzchni ciasta. Ciasto składamy na trzy, zakładając do środka krótsze boki, i dociskamy, by się skleiło.
Tak przygotowane wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 3: WAŁKUJEMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy w kształt prostokąta, na grubość ok. 6 mm. Składamy na trzy, lekko dociskamy i ponownie umieszczamy w lodówce. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Mleko zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mak, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do czasu, aż mak się zaparzy, nasiąknie mlekiem i wystygnie.
Masę marcepanową wyrabiamy w naczyniu robota. Dodajemy miód, jajko i dalej wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zaparzony i wystudzony mak dodajemy do masy marcepanowej i cały czas mieszamy.
Dodajemy posiekane rodzynki i orzechy, mieszamy. Odstawiamy masę, by smaki nadzienia się połączyły.
Krok 5: NADZIEWAMY ROGALIKI
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy równomiernymi ruchami w kształt prostokąta na desce delikatnie oprószonej mąką. Prostokąt kroimy wzdłuż na pół. Z uzyskanych w ten sposób pasów ciasta wycinamy równe trójkąty.
Masę makową szprycujemy obficie na środek każdego trójkąta za pomocą rękawa cukierniczego. Trójkąty zwijamy ciasno od podstawy ku wierzchołkowi i delikatnie zakrzywiamy, by uzyskać kształt rogalika.
Nadziane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 6: PIECZEMY ROGALIKI
Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem i pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER I PODAJEMY ROGALIKI
Cukier puder ucieramy w miseczce z wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy. Lukier szprycujemy na upieczone rogaliki za pomocą papierowego kornetu.
Rogaliki posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!

Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Komentarze (11)
209 dni temu
A to nie można użyć gotowego ciasta polfrancuskiego?
odpowiedz
209 dni temu
Jeśli masz dostęp do gotowego ciasta półfrancuskiego, jak najbardziej możesz spróbować go użyć :)
531 dni temu
Zrobiłam, wyszły naprawdę pyszne :) Ale aby osiągnąć ten smak trzeba się trochę napracować 😅
odpowiedz
1624 dni temu
Macie blad w liscie skladnikow, przez ktory niechcacy zepsulam ciasto -.- 225g masla?! Robilam z polowy skladnikow i zrobilo sie bloto. Potem patrze, a w opisie 25g...
odpowiedz
1621 dni temu
Drogi Gościu, w naszych składnikach wszystko jest na swoim miejscu :) Być może to jakieś świąteczne chochliki ;)
1625 dni temu
Czy rogaliki są dalej smaczne po kilku dniach, czy zesychają i lepiej przygotować je "na ostatnią chwilę" ? :)
odpowiedz
1620 dni temu
Najlepsze są świeże! :)
1666 dni temu
Czy z białym makiem podobnie robi się jak z niebieskim nadzienie?
odpowiedz
1665 dni temu
Możesz spróbować również z białym makiem :)
1666 dni temu
Zrobione!!! Obejrzałam wiele przepisów na rogale z ciasta półfrancuskiego z makiem - ale ten jest najprostszy. Zapomnieliście tylko podać ilość masła, którą wrabiamy w ciasto (myślę że kostkę - 200 g). DZIĘKI za przepis! NIECH ŻYJE NIEPODLEGŁA!
odpowiedz
1665 dni temu
Rzeczywiście umknęło nam z listy składników masło :) Już wszystko jest na swoim miejscu! :)
zobacz wszystkie