Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- szpatułkę
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C (termoobieg)
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1: Namaczamy grzyby
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
Krok 2: Siekamy pieczarki
Do misy termorobota wkładamy oczyszczone pieczarki i siekamy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 3 sekundy / obroty: 5. Otwieramy pokrywę, zgarniamy składniki na dno i powtarzamy siekanie, aż uzyskamy drobne kawałki. Przekładamy do miski.
Krok 3: Smażymy aromaty
Do misy termorobota wkładamy przekrojone na pół szalotki i czosnek. Siekamy – „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Zgarniamy szpatułką resztki ze ścianek.
Dodajemy 2 łyżki oliwy i smażymy – program „przypiekanie” / czas: 8 min / temperatura: 90°C / obroty: 1, bez górnej miarki – aż warzywa zmiękną i się skarmelizują.
Krok 4: Dodajemy grzyby i szpinak
Namoczone grzyby odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy je razem z pieczarkami do misy i smażymy – program „przypiekanie” / czas: 15 min / temperatura: 100°C / obroty: 1, bez górnej miarki.
Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie – „własne ustawienia” / czas: 5 min / temperatura: 90°C / obroty w lewo, bez górnej miarki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy kopystką.
Krok 5: Łączymy składniki
Do misy dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, ugotowane kasztany, żurawinę, orzechy włoskie oraz drobno posiekany rozmaryn. Mieszamy – „własne ustawienia” / czas: 12 sekund / obroty w lewo, pomagając kopystką.
Krok 6: Formujemy masę
Masę grzybową wykładamy na duży arkusz papieru do pieczenia i formujemy w rulon. Zawijamy w papier i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę (można do 24 godzin).
Krok 7: Owijamy w ciasto francuskie
Rozwijamy ciasto francuskie i umieszczamy na środku schłodzony rulon grzybowy. Krótkie boki zawijamy do środka, a dłuższe nacinamy co 2 cm pod kątem, po czym zaplatamy je naprzemiennie.
Krok 8: Przygotowujemy glazurę
Napój sojowy mieszamy ze szczyptą kurkumy i smarujemy nim ciasto. Posypujemy jasnym i ciemnym sezamem.
Krok 9: Pieczemy
Przekładamy wellington na blachę i pieczemy w piekarniku – 200°C, termoobieg, 35-40 minut – aż ciasto będzie złote i chrupiące.
Krok 10: Podajemy
Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut, następnie kroimy i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)