Wegański wellington z kasztanami

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • szpatułkę
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C (termoobieg)
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Krok 1: Namaczamy grzyby

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.

Krok 2: Siekamy pieczarki

Do misy termorobota wkładamy oczyszczone pieczarki i siekamy za pomocą programu „własne ustawienia” / czas: 3 sekundy / obroty: 5. Otwieramy pokrywę, zgarniamy składniki na dno i powtarzamy siekanie, aż uzyskamy drobne kawałki. Przekładamy do miski.

Krok 3: Smażymy aromaty

Do misy termorobota wkładamy przekrojone na pół szalotki i czosnek. Siekamy – „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Zgarniamy szpatułką resztki ze ścianek.

Dodajemy 2 łyżki oliwy i smażymy – program „przypiekanie” / czas: 8 min / temperatura: 90°C / obroty: 1, bez górnej miarki – aż warzywa zmiękną i się skarmelizują.

Krok 4: Dodajemy grzyby i szpinak

Namoczone grzyby odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy je razem z pieczarkami do misy i smażymy – program „przypiekanie” / czas: 15 min / temperatura: 100°C / obroty: 1, bez górnej miarki.

Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie – „własne ustawienia” / czas: 5 min / temperatura: 90°C / obroty w lewo, bez górnej miarki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy kopystką.

Krok 5: Łączymy składniki

Do misy dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, ugotowane kasztany, żurawinę, orzechy włoskie oraz drobno posiekany rozmaryn. Mieszamy – „własne ustawienia” / czas: 12 sekund / obroty w lewo, pomagając kopystką.

Krok 6: Formujemy masę

Masę grzybową wykładamy na duży arkusz papieru do pieczenia i formujemy w rulon. Zawijamy w papier i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę (można do 24 godzin).

Krok 7: Owijamy w ciasto francuskie

Rozwijamy ciasto francuskie i umieszczamy na środku schłodzony rulon grzybowy. Krótkie boki zawijamy do środka, a dłuższe nacinamy co 2 cm pod kątem, po czym zaplatamy je naprzemiennie.

Krok 8: Przygotowujemy glazurę

Napój sojowy mieszamy ze szczyptą kurkumy i smarujemy nim ciasto. Posypujemy jasnym i ciemnym sezamem.

Krok 9: Pieczemy

Przekładamy wellington na blachę i pieczemy w piekarniku – 200°C, termoobieg, 35-40 minut – aż ciasto będzie złote i chrupiące.

Krok 10: Podajemy

Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut, następnie kroimy i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl