Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miskę lub inne wysokie naczynie o dużej pojemności, co najmniej 1,2 l
- mniejszą miskę (pojemność ok. 800 g)
- mikser
- papier do pieczenia
- durszlak
- 6 słoiczków lub innych naczyń do serwowania deseru
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 °C.
PRZYGOTOWANIE:
BEZA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PIANĘ BIAŁKOWĄ
Wlej białka do misy miksera. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
KROK 2: DODAJEMY DROBNY CUKIER
Zmniejsz nieco obroty miksera i cały czas mieszając, zacznij dodawać drobny cukier. Piana po chwili ubijania powinna zgęstnieć i stać się błyszcząca.
KROK 3: DODAJEMY CUKIER PUDER
Pod sam koniec miksowania dodaj także cukier puder. Zmiksuj na gładką masę.
KROK 4: PIECZEMY BEZĘ
Gotową masę bezową przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmaruj ją równomiernie, ale nie musisz formować idealnego prostokąta – beza i tak będzie kruszona. Wstaw blachę do pieca. Piecz przez ok. 1,5 godziny, a po wypieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezę do wystygnięcia. Po około 30 minutach możesz wyjąć blachę i pozwolić bezie wystygnąć całkowicie na kuchennym blacie.
RESZTA SKŁADNIKÓW:
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Umyj i osusz na durszlaku wszystkie truskawki, a następnie pozbaw je szypułek i pokrój w mniejsze kawałki (np. ćwiartki). Wsyp truskawki do miski, a następnie wymieszaj z drobnym cukrem. Miskę z owocami odstaw na bok na 15 minut.
KROK 6: UBIJAMY ŚMIETANĘ
Do umytej misy miksera wlej bardzo schłodzoną śmietanę, a następnie dodaj do niej odrobinę cukru pudru. Całość ubij na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj do niej ziarenka wyciągnięte z lasek wanilii.
KROK 7: PODAJEMY DESER
Gdy beza wystygnie, a wszystkie składniki są już odpowiednio przygotowane, czas na serwowanie deseru. Ułóż w wybranych naczyniach warstwy z kremu, pokruszonej drobno bezy oraz truskawek. Jeśli naczynie jest wysokie, możesz pokusić się o nałożenie kolejnej warstwy. Deser podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony. Życzymy smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!
Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.
Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.
Ekspresowe banoffee z mascarpone
Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!
Eton mess – ulubiony deser angielskiej arystokracji i nie tylko!
Eton mess to wyjątkowy deser, który cieszy się niesłabnącą popularnością wśród Brytyjczyków już od końca XIX wieku. Jego historia sięga roku 1893, kiedy to po raz pierwszy w źródłach opisano deser z truskawkami znany pod nazwą "Eton mess aux fraises". Jednak truskawki nie zawsze były obowiązkowym składnikiem tego przysmaku, gdyż w latach 30. XX wieku podawano również wersję bananową. Według jednej z anegdot historycznych, deser Eton mess zaczął zdobywać popularność w latach 20., kiedy to podczas pikniku z okazji meczu krykieta drużyn Eton Collage i Harrow Collage, pewien labrador usiadł na stołku z bezą Pavlovą. Rozgnieciony deser z dodatkiem śmietany, truskawek oraz pokruszonej bezy przypadł do gustu wszystkim uczestnikom wydarzenia i tak powstał przepis na Eton mess.
Sama nazwa nawiązuje zresztą do wyglądu tego deseru, który podaje się w różny, dość niedbały sposób (słowo “mess” oznacza w języku angielskim bałagan, nieład). Eton mess cieszy się niezmienną popularnością wśród brytyjskich elit. Jest on nieodłącznym elementem wielu wydarzeń, takich jak obchody imienin króla Jerzego III czy wyścigi konne w Ascot. Choć nazwa sugeruje chaos i bałagan, a sam deser może wyglądać nieco niedbale, to jego smak rekompensuje wszystkie te niedogodności! Chrupiące kawałki bezy, kremowa śmietana i soczystość owoców tworzą harmonijną mieszankę różnych smaków i tekstur. Deser ten stał się także inspiracją dla wielu kucharzy z całego świata — dziś spotkać można bowiem Eton mess w wielu smacznych i nietypowych odsłonach!
Eton mess – przepis
Skoro wiesz już, co to Eton Mess, czas, żebyś poznał różne triki, dzięki którym jeszcze bardziej podkręcisz smak tego prostego deseru. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie Eton mess i to niekoniecznie z truskawkami! Śmietana i beza rewelacyjnie pasują do owoców leśnych i tropikalnych. Taki Eton Mess z malinami czy bananami z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem równie mocno, co klasyczna jego wersja.
Masz mało czasu? Możesz zdecydować się na ekspresową wersję Eton Mess i skorzystać z gotowych bezików i bitej śmietany. Wystarczy, że połączysz je z ulubionymi owocami, takimi jak maliny czy truskawki i pyszny deser jest gotowy! Jeśli jednak masz ochotę na nieco bardziej wyrafinowaną wersję Eton mess, warto poświęcić temu deserowi nieco więcej czasu i przygotować krem z różnymi dodatkami, np. z mascarpone.
Dodanie do tradycyjnej bitej śmietany odrobinę mascarpone uczyni deser bardziej kremowym i sycącym. Warto także poeksperymentować z różnymi owocami, takimi jak mango, jagody, borówki, jeżyny czy kiwi, aby dostosować Eton Mess do własnych preferencji. Nie zapomnij też o dodatkach — posypki, sosy owocowe lub czekoladowe dodadzą deserowi nie tylko wyjątkowego smaku, ale także atrakcyjnego wyglądu.
Zobacz wszystkie
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)