zobacz film Tatar na dwa sposoby

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • blachę piekarnikową 
  • duży słoik
  • palnik kuchenny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C

Krok 1: Siekamy mięso

Oczyszczone mięso kroimy w drobne plastry, a następnie bardzo drobno siekamy. Dodajemy olej i siekamy tak długo, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Mięso przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki.

Krok 2: Kroimy dodatki

Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę. Kapary kroimy w grubą kostkę. Do mięsa dolewamy odrobinę oleju, dodajemy trochę kaparów, cebulki i ogórka. Resztę dodatków pozostawiamy. Dodajemy pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Krok 3: Przygotowujemy mus z podgrzybków

Do marynowanych podgrzybków dodajemy musztardę, miód i odrobinę soku z cytryny. Całość blendujemy, dolewając oliwę z oliwek.

Krok 4: Przygotowujemy grzanki i jajka przepiórcze

Jaja przepiórcze wbijamy na patelnię i delikatnie podsmażamy na oleju. Chleb wkładamy do zamrażalnika. Następnie kroimy go w cienkie plastry. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i układamy chleb. Grzanki suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C.

Krok 5: Przygotowujemy klasyczny tatar

Przygotowane mięso dzielimy na pół. Z jednej części formujemy trzy kuleczki o różnych rozmiarach. Na talerz wykładamy mus z podgrzybków. Następnie układamy mięso. Mniejsze kulki mięsa nacinamy, a na większą kulkę kładziemy jajko. Talerz dekorujemy pozostałymi kaparami, cebulką, grzankami chlebowymi i świeżymi ziołami. Na koniec solimy mięso.  

Krok 6: Przygotowujemy podwędzany tatar

Z mięsa formujemy kulkę. Na talerz wykładamy mus z podgrzybków, a następnie mięso. Układamy jajko przepiórcze, pozostałą cebulkę i kapary. Siano przekładamy do garnka i podpalamy. Przykrywamy garnek i czekamy, aż siano się wypali. Następnie duży słoik, o średnicy większej niż kulka mięsa, napełniamy dymem i szybko przykrywamy nim mięso. Na talerzu układamy grzanki chlebowe i solimy mięso.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    457 dni temu
    Dzien dobry, w skladnikach chyba powinna byc poledwiczka wolowa a nie wieprzowa? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    457 dni temu
    Dzień dobry, bardzo dziękujemy za czujność! Zdecydowanie w tym przepisie należy użyć polędwicy wołowej, a nie wieprzowej.
  • Gość Gość
    2561 dni temu
    Panie Karolu, zbliżają się święta, a święta to karp. Podziele się z Panem super przepisem - gdyby był Pan zainteresowany to moge podać szczegóły. Generalnie chodzi o to,aby karpia wymoczyć w mleku, przeciąć na pół i nafaszerować namoczonymi grzybami, a potem upiec w piekarniku. W miedzy czasie podlewać karpia mlekiem i smietaną wymieszaną z wodą pozostałą z namoczenia grzybów. Gwarantuje niebańskie doznania.

    odpowiedz

  • Lubietwojegotowanie Lubietwojegotowanie
    2568 dni temu
    Nie wiem gdzie to napisać to napiszę tu ;P A Karol umie zrobić ,,solankę" (zupę)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2567 dni temu
    Zobaczymy, co da się zrobić :)
  • Gość Gość
    2572 dni temu
    dlaczego jajo "na zewnątrz" a nie do mięsa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2572 dni temu
    Drogi Gościu, są różne przepisy na tatar. Najważniejsze są świeże składniki, doskonałej jakości. Mięso z dodatkiem jajka, może być bardziej zbite i twarde. Natomiast długie siekanie mięsa z dodatkiem oleju, sprawia, że mięso się błyszczy, ma zwartą, jednak nie zbitą konsystencję i po prostu rozpływa się w ustach :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!