Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę piekarnikową
- duży słoik
- palnik kuchenny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C
Krok 1: Siekamy mięso
Oczyszczone mięso kroimy w drobne plastry, a następnie bardzo drobno siekamy. Dodajemy olej i siekamy tak długo, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Mięso przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki.
Krok 2: Kroimy dodatki
Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę. Kapary kroimy w grubą kostkę. Do mięsa dolewamy odrobinę oleju, dodajemy trochę kaparów, cebulki i ogórka. Resztę dodatków pozostawiamy. Dodajemy pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Krok 3: Przygotowujemy mus z podgrzybków
Do marynowanych podgrzybków dodajemy musztardę, miód i odrobinę soku z cytryny. Całość blendujemy, dolewając oliwę z oliwek.
Krok 4: Przygotowujemy grzanki i jajka przepiórcze
Jaja przepiórcze wbijamy na patelnię i delikatnie podsmażamy na oleju. Chleb wkładamy do zamrażalnika. Następnie kroimy go w cienkie plastry. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i układamy chleb. Grzanki suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C.
Krok 5: Przygotowujemy klasyczny tatar
Przygotowane mięso dzielimy na pół. Z jednej części formujemy trzy kuleczki o różnych rozmiarach. Na talerz wykładamy mus z podgrzybków. Następnie układamy mięso. Mniejsze kulki mięsa nacinamy, a na większą kulkę kładziemy jajko. Talerz dekorujemy pozostałymi kaparami, cebulką, grzankami chlebowymi i świeżymi ziołami. Na koniec solimy mięso.
Krok 6: Przygotowujemy podwędzany tatar
Z mięsa formujemy kulkę. Na talerz wykładamy mus z podgrzybków, a następnie mięso. Układamy jajko przepiórcze, pozostałą cebulkę i kapary. Siano przekładamy do garnka i podpalamy. Przykrywamy garnek i czekamy, aż siano się wypali. Następnie duży słoik, o średnicy większej niż kulka mięsa, napełniamy dymem i szybko przykrywamy nim mięso. Na talerzu układamy grzanki chlebowe i solimy mięso.
Zobacz podobne
przepisy
Tatar z łososia
Oryginalny pomysł na wędzonego łososia – delikatny tatar podany z marynowanymi grzybkami, chrzanem i sosem sojowym.
Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!
Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.
Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
- Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
- Grochówka rybna
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Minipizza z kabanosami
- 3 sposoby na winegret
- Kajmak na trzy sposoby
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Tatar wołowy
- Kartacze z mięsem
- Zwijane zrazy wołowe
- Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Panini na dwa sposoby – przepis
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Pudding jaglany z kaki
- Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
- Raita z ogórków i bakłażana
- Ekspresowy sorbet z melona
- Chorwacki pilaw z jagnięciną
- Lody domowe w dwóch smakach
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem
- Słodkie przekąski sylwestrowe
- Herbaciane paluszki
- Konfitura czereśniowa z nasionami chia
- Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
- Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
433 dni temu
Dzien dobry, w skladnikach chyba powinna byc poledwiczka wolowa a nie wieprzowa? :)
odpowiedz
433 dni temu
Dzień dobry, bardzo dziękujemy za czujność! Zdecydowanie w tym przepisie należy użyć polędwicy wołowej, a nie wieprzowej.
2538 dni temu
Panie Karolu, zbliżają się święta, a święta to karp. Podziele się z Panem super przepisem - gdyby był Pan zainteresowany to moge podać szczegóły. Generalnie chodzi o to,aby karpia wymoczyć w mleku, przeciąć na pół i nafaszerować namoczonymi grzybami, a potem upiec w piekarniku. W miedzy czasie podlewać karpia mlekiem i smietaną wymieszaną z wodą pozostałą z namoczenia grzybów. Gwarantuje niebańskie doznania.
odpowiedz
2544 dni temu
Nie wiem gdzie to napisać to napiszę tu ;P A Karol umie zrobić ,,solankę" (zupę)?
odpowiedz
2543 dni temu
Zobaczymy, co da się zrobić :)
2549 dni temu
dlaczego jajo "na zewnątrz" a nie do mięsa
odpowiedz
2548 dni temu
Drogi Gościu, są różne przepisy na tatar. Najważniejsze są świeże składniki, doskonałej jakości. Mięso z dodatkiem jajka, może być bardziej zbite i twarde. Natomiast długie siekanie mięsa z dodatkiem oleju, sprawia, że mięso się błyszczy, ma zwartą, jednak nie zbitą konsystencję i po prostu rozpływa się w ustach :)