Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- tortownicę o średnicy 25 cm
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miksera wlewamy letnie mleko. Dodajemy drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Wszystko miksujemy i odstawiamy na 15 minut. Potem roztapiamy masło i studzimy je. Następnie do przygotowanego rozczynu przesiewamy mąkę pszenną z dodatkiem soli, dodajemy tarty ser, jogurt grecki oraz roztopione i wystudzone masło. Całość wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto formujemy w kulę, odkładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką, i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
KROK 2: FORMUJEMY ROLLSY
Ciasto rozwałkowujemy tak, by powstał duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Na wierzch wykładamy pokrojone w talarki oliwki, posypujemy listkami tymianku i przykrywamy całość plastrami sera carskiego. Wszystko zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy rulon na krążki o szerokości 3 cm. Krążki wykładamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy całość do wyrośnięcia na 30 minut.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Przed pieczeniem rollsy smarujemy rozbełtanym jajkiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z funkcją grzania góra-dół przez 30 minut, do momentu, aż nabiorą koloru złotego. Potem podajemy danie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Łazanki
- Ryba z piekarnika
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Piernik świąteczny
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)