
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- tortownicę o średnicy 25 cm
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miksera wlewamy letnie mleko. Dodajemy drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Wszystko miksujemy i odstawiamy na 15 minut. Potem roztapiamy masło i studzimy je. Następnie do przygotowanego rozczynu przesiewamy mąkę pszenną z dodatkiem soli, dodajemy tarty ser, jogurt grecki oraz roztopione i wystudzone masło. Całość wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto formujemy w kulę, odkładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką, i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
KROK 2: FORMUJEMY ROLLSY
Ciasto rozwałkowujemy tak, by powstał duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Na wierzch wykładamy pokrojone w talarki oliwki, posypujemy listkami tymianku i przykrywamy całość plastrami sera carskiego. Wszystko zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy rulon na krążki o szerokości 3 cm. Krążki wykładamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy całość do wyrośnięcia na 30 minut.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Przed pieczeniem rollsy smarujemy rozbełtanym jajkiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z funkcją grzania góra-dół przez 30 minut, do momentu, aż nabiorą koloru złotego. Potem podajemy danie.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Spaghetti napoli – przepis
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Gnocchi własnej roboty
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Kurczak w sosie jogurtowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)