zobacz film Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temp. 230°C
  • blender kielichowy
  • sitko o drobnych oczkach

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PIECZEMY SKŁADNIKI SOSU

Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w większe kawałki, a czosnek obieramy i zgniatamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy 25 ml oliwy. Następnie doprawiamy warzywa solą i płatkami chili, mieszamy i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą mocno brązowego koloru (wręcz powinny się delikatnie przypalić) w piekarniku rozgrzanym do 230°C.

KROK 2: SMAŻYMY ZIEMNIAKI

Ugotowane ziemniaki przekrawamy na pół i układamy płaską stroną na rozgrzanym oleju. Smażymy je, aż nabiorą złotego koloru.

KROK 3: PODSMAŻAMY CHORIZO Z PRZYPRAWAMI

Czosnek i chorizo kroimy w plastry. Przekładamy je na patelnię i krótko podsmażamy z kilkoma gałązkami tymianku.

KROK 4: MIESZAMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Ziemniaczki i chorizo (bez gałązek tymianku) przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej oliwki odsączone z zalewy i całość mieszamy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Upieczone warzywa na sos przekładamy do blendera kielichowego. Doprawiamy je octem winnym i pozostałą oliwą. Składniki blendujemy na gładki sos przez ok. 1 minutę i następnie przecieramy go przez sitko o drobnych oczkach.

WSKAZÓWKA! Jeśli lubimy ostre potrawy, do sosu warto dodać 2-3 krople sosu z papryczek piri piri marki Sol&Mar.

KROK 6: PODAJEMY SAŁATKĘ

Na talerzu rozsmarowujemy jeszcze gorący sos i wykładamy na niego sałatkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!