
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temp. 230°C
- blender kielichowy
- sitko o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PIECZEMY SKŁADNIKI SOSU
Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w większe kawałki, a czosnek obieramy i zgniatamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy 25 ml oliwy. Następnie doprawiamy warzywa solą i płatkami chili, mieszamy i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą mocno brązowego koloru (wręcz powinny się delikatnie przypalić) w piekarniku rozgrzanym do 230°C.
KROK 2: SMAŻYMY ZIEMNIAKI
Ugotowane ziemniaki przekrawamy na pół i układamy płaską stroną na rozgrzanym oleju. Smażymy je, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 3: PODSMAŻAMY CHORIZO Z PRZYPRAWAMI
Czosnek i chorizo kroimy w plastry. Przekładamy je na patelnię i krótko podsmażamy z kilkoma gałązkami tymianku.
KROK 4: MIESZAMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Ziemniaczki i chorizo (bez gałązek tymianku) przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej oliwki odsączone z zalewy i całość mieszamy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Upieczone warzywa na sos przekładamy do blendera kielichowego. Doprawiamy je octem winnym i pozostałą oliwą. Składniki blendujemy na gładki sos przez ok. 1 minutę i następnie przecieramy go przez sitko o drobnych oczkach.
WSKAZÓWKA! Jeśli lubimy ostre potrawy, do sosu warto dodać 2-3 krople sosu z papryczek piri piri marki Sol&Mar.
KROK 6: PODAJEMY SAŁATKĘ
Na talerzu rozsmarowujemy jeszcze gorący sos i wykładamy na niego sałatkę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Guacamole
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Spaghetti carbonara
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Łazanki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)