Sałatka śniadaniowa z chorizo

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię z nieprzywierającą powłoką
  • ręcznik papierowy
  • miskę z zimną wodą

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki (najlepiej sprawdzą się tu typu sałatkowego) ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotuj na półtwardo.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY CHORIZO

Kiełbasę chorizo kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni. Kiedy zarumieni się z obu stron, przekładamy ją na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

KROK 2: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki przekrawamy na pół i podsmażamy na tłuszczu pozostałym ze smażenia chorizo.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Cebulę kroimy w talarki i przekładamy do miski z zimną wodą, aby pozbawić ją ostrości, a następnie odcedzamy. Mix sałat przekładamy do dużej miski, skrapiamy octem i oliwą i dokładnie mieszamy. Jajka kroimy w ćwiartki, a ser manchego w słupki.

KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Na sałacie układamy chorizo, ziemniaki, czerwoną cebulę, oliwki i jajka. Całość posypujemy serem manchego i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!