
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- słoiczki do przechowywania paprykarza
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju rozgrzanym w garnku. Dodajemy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Całość doprawiamy pieprzem. Ustawiamy średni ogień. Smażymy, co jakiś czas mieszając.
W trakcie smażenia warzywa nie powinny nabrać brązowego koloru – dbamy o to, by delikatnie zmiękły, ale nie zarumieniły się. Gdy warzywa zmiękną, doprawiamy je solą. Mieszamy.
Krok 2: DODAJEMY KONCENTRAT I POMIDORY
Przesmażone warzywa odsuwamy na bok, dolewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy go chwilę i przesmażamy na nim koncentrat pomidorowy. Gdy delikatnie się przesmaży, mieszamy go z warzywami.
Dodajemy pomidory pelati. Mieszamy. Dusimy, aż płyn z pomidorów odparuje. W trakcie duszenia doprawiamy całość słodką i ostrą papryką. Po odparowaniu próbujemy bazy paprykarza i opcjonalnie ponownie doprawiamy ją solą i pieprzem.
Krok 3: STUDZIMY BAZĘ PAPRYKARZA
Odparowane warzywa z koncentratem i pomidorami przekładamy do miski. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKARZ
Płaty makreli obieramy ze skóry. Mięso ryby delikatnie oddzielamy od ości, rozdzielamy w dłoniach na mniejsze kawałki i dodajemy do wystudzonej bazy paprykarza. Dodajemy ugotowany ryż i korniszony pokrojone w drobną kostkę.
Ponownie doprawiamy pieprzem – paprykarz powinien być dość ostry i wyrazisty w smaku. Dokładnie i długo mieszamy, aż składniki się połączą.
WSKAZÓWKA! Paprykarz najlepszy jest na drugi dzień, gdy smaki dokładnie się połączą, ale możemy podawać go od razu.
Gotowy paprykarz przekładamy do umytego, wyparzonego i dokładnie osuszonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!

Domowa pasta tahini
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Domowa pasta jajeczna
Tak smakują wiosenne kanapki! Prosty przepis na domową pastę jajeczną urozmaici każde wspólne śniadanie i pozwoli zacząć dzień ze smakiem. Spróbujesz?

Komentarze (0)