zobacz film Paprykarz szczeciński

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • słoiczki do przechowywania paprykarza

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju rozgrzanym w garnku. Dodajemy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Całość doprawiamy pieprzem. Ustawiamy średni ogień. Smażymy, co jakiś czas mieszając.

W trakcie smażenia warzywa nie powinny nabrać brązowego koloru – dbamy o to, by delikatnie zmiękły, ale nie zarumieniły się. Gdy warzywa zmiękną, doprawiamy je solą. Mieszamy.

Krok 2: DODAJEMY KONCENTRAT I POMIDORY

Przesmażone warzywa odsuwamy na bok, dolewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy go chwilę i przesmażamy na nim koncentrat pomidorowy. Gdy delikatnie się przesmaży, mieszamy go z warzywami.

Dodajemy pomidory pelati. Mieszamy. Dusimy, aż płyn z pomidorów odparuje. W trakcie duszenia doprawiamy całość słodką i ostrą papryką. Po odparowaniu próbujemy bazy paprykarza i opcjonalnie ponownie doprawiamy ją solą i pieprzem.  

Krok 3: STUDZIMY BAZĘ PAPRYKARZA

Odparowane warzywa z koncentratem i pomidorami przekładamy do miski. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKARZ

Płaty makreli obieramy ze skóry. Mięso ryby delikatnie oddzielamy od ości, rozdzielamy w dłoniach na mniejsze kawałki i dodajemy do wystudzonej bazy paprykarza. Dodajemy ugotowany ryż i korniszony pokrojone w drobną kostkę.

Ponownie doprawiamy pieprzem – paprykarz powinien być dość ostry i wyrazisty w smaku. Dokładnie i długo mieszamy, aż składniki się połączą.  

WSKAZÓWKA! Paprykarz najlepszy jest na drugi dzień, gdy smaki dokładnie się połączą, ale możemy podawać go od razu.

Gotowy paprykarz przekładamy do umytego, wyparzonego i dokładnie osuszonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!