zobacz film Domowa pasta tahini

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny z funkcją mielenia
  • słoiczek z zakrętką

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRAŻYMY SEZAM

Sezam przesypujemy na zimną patelnię, włączamy ogień i prażymy na złoty kolor, cały czas mieszając. Uważamy, by nie przypalić ziaren. Delikatnie studzimy.

Krok 2: MIELEMY SEZAM

Uprażony sezam przekładamy do naczynia robota. Mielemy, początkowo na wolnych obrotach, aż sezam się rozdrobni.

Krok 3: DODAJEMY OLEJ

Dodajemy olej i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać mniej jednorodną pastę, kontrolujemy poziom jej zmielenia i kończymy proces wcześniej.

Krok 4: STUDZIMY PASTĘ

Pastę przelewamy do słoiczka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Kuba Kuba
    1528 dni temu
    Jak długo taka pasta może być przechowywana w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1528 dni temu
    Kubo, domową pastę tahini możemy przechowywać w lodówce dość długo, bo ok. 1 miesiąca. W trakcie przechowywania na powierzchni może wytworzyć się warstwa oleju, którą należy wmieszać w pastę przed każdym użyciem tahiny.
  • GośćBozena GośćBozena
    1173 dni temu
    Dlugo poniewaz pokrycia ja okej. Bez przesady , nie lata

Domowa pasta tahini —  smaczny element wielu potraw

Pasta tahini, znana też jako pasta sezamowa, to niezwykle smaczny i wszechstronny składnik kuchni Bliskiego Wschodu, który czasem występuje także w kuchni krajów śródziemnomorskich (np. w greckiej). Historia przepisu na pastę tahini sięga czasów starożytnych, a pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą znad Eufratu i Tygrysu.

Przepis na tradycyjne tahini nie różnił się zbytnio od tego dzisiejszego — ziarna sezamu najpierw były prażone, a potem ścierane na gładko w kamiennym moździerzu. Proces ten był dość pracochłonny, ale dzięki rozwojowi technologii produkcja tahini stała się znacznie łatwiejsza i szybsza.

Jak zrobić pastę tahini bardziej współczesnymi metodami? Sposobów na przyrządzenie aromatycznej, domowej pasty tahini jest kilka! Jeśli zależy Ci na wydobyciu maksymalnej ilości smaku i aromatu, a także wszystkich tłuszczów z ziarenek sezamu, użyj do tahini moździerza. Nie masz czasu? Skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na to, jak zrobić pastę tahini w ekspresowy sposób z użyciem miksera z funkcją mielenia.

Co zrobić z przyrządzonym tahini? Pastę z sezamu można wykorzystać w wielu potrawach, a dowodem na to jest jej wszechobecność w tak wielu kuchniach. W krajach arabskich pasty używa się jako element dipów takich jak hummus, a także do wytworzenia pysznej chałwy. Grecy używają tahini do wypiekania placuszków i ciasteczek, ale równie często spotkasz ją w zupach i daniach z makaronem. Pasta sezamowa jest obecna także w kuchni syczuańskiej jako element makaronu dan dan.

Tahini stanowi obowiązkowy element wielu potraw kuchni libańskiej i żydowskiej — w tych państwa do klasycznego przepisu dodaje się wodę i sok z cytryny, aby pasta nabrała rzadszej konsystencji. Tak naprawdę pastę sezamową możesz dodać do prawie wszystkiego — zup, sałatek, sosów, dipów, a także kotletów.

Jak zrobić tahini?

Skoro wiesz już, co to jest pasta tahini, warto żebyś dowiedział się, jak przygotować ją po mistrzowsku! Sposób ten będziesz mógł wykorzystać do przyrządzenia dowolnej pasty orzechowej. Nieważne, czy będzie to pasta z orzecha laskowego, włoskiego czy migdałów —  sposób przygotowania jest ten sam!

Jak zrobić pastę sezamową? Przyrządzanie pasty sezamowej zacznij od uprażenia sezamu na suchej, zimnej patelni. Zawarte w nasionach aromaty zaczną wydobywać się wraz z rosnącą temperaturą. Sezam cały czas mieszaj, aby uniknąć jego przypalenia. Gdy nasiona się zrumienią, przełóż je do miski. Jeśli chcesz zastosować nasz przepis do przyrządzania pasty z innego rodzaju orzechów, upiecz je w piekarniku i koniecznie obierz ze skórki. W ten sposób wydobędziesz z nich najwięcej smaku i pozbędziesz się gorzkości.

Podprażone nasiona sezamu umieść w mikserze, blenderze lub innym młynku i zmiel na krem. Dostosuj czas i moc mielenia do preferowanej gęstości pasty. Im dłużej będziesz mielił nasiona, tym gładsza będzie pasta tahini.

Masa sezamowa jest gotowa? Czas na przerobienie jest na pastę! Do misy blendera dodaj dowolny olej i ponownie zmiksuj. W przepisie Karola znajdziesz słonecznikowy, który charakteryzuje się neutralnym smakiem, ale nic nie szkodzi, abyś dodał do swojej pasty inny rodzaj oleju. Ten trik pozwoli Ci zmienić smak pasty i nadać jej wyjątkowego charakteru.

Gdy pasta jest wystarczająco gładka, przełóż ją do słoika i zabezpiecz z wierzchu warstwą oleju. Ten sposób konserwacji nie tylko przedłuży jej trwałość, ale także ułatwi wtłaczanie pasty w różne potrawy. Na tym punkcie możesz zakończyć swoją przygodę z przyrządzaniem domowej tahini albo skusić się na jej doprawienie.

Wykorzystanie smakowych dodatków takich jak czosnek, sól, pieprz, chili, sok z cytryny, miód, suszone owoce, kardamon, cynamon czy suszone owoce podkręci smak tahini i nada jej wyjątkowego charakteru. Przyrządzona w ten sposób pasta może stać się idealnym dodatkiem do wielu fantastycznych dań takich jak domowy hummus, falafel, naleśniki, chałwa czy baklawa. Z dodatkiem pasty tahini stworzysz pyszne desery, kremy, pasty oraz sosy do sałatek i bowli. Pasta tahini przygotowana według przepisu Karola nadaje się do jedzenia prosto ze słoiczka —  jest tak pyszna!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!