zobacz film Domowa pasta tahini

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny z funkcją mielenia
  • słoiczek z zakrętką

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRAŻYMY SEZAM

Sezam przesypujemy na zimną patelnię, włączamy ogień i prażymy na złoty kolor, cały czas mieszając. Uważamy, by nie przypalić ziaren. Delikatnie studzimy.

Krok 2: MIELEMY SEZAM

Uprażony sezam przekładamy do naczynia robota. Mielemy, początkowo na wolnych obrotach, aż sezam się rozdrobni.

Krok 3: DODAJEMY OLEJ

Dodajemy olej i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać mniej jednorodną pastę, kontrolujemy poziom jej zmielenia i kończymy proces wcześniej.

Krok 4: STUDZIMY PASTĘ

Pastę przelewamy do słoiczka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Kuba Kuba
    1147 dni temu
    Jak długo taka pasta może być przechowywana w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1147 dni temu
    Kubo, domową pastę tahini możemy przechowywać w lodówce dość długo, bo ok. 1 miesiąca. W trakcie przechowywania na powierzchni może wytworzyć się warstwa oleju, którą należy wmieszać w pastę przed każdym użyciem tahiny.
  • GośćBozena GośćBozena
    792 dni temu
    Dlugo poniewaz pokrycia ja okej. Bez przesady , nie lata

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!