Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- wałek
- ring do wykrawania lub szklankę o średnicy ok. 5-6 cm
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do pojemnika miksującego wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę i oliwę i dajemy sól. Wybieramy program ugniatanie ciasta / twarde ciasto / 4 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odkładamy na czas przygotowania farszu.
KROK 2: GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Do umytego pojemnika miksującego MC Smart wlewamy wodę i umieszczamy w nim kosz do gotowania. Przesypujemy do niego soczewicę, wybieramy program gotowanie na parze / temperatura 120°C / obroty 1 / czas 10 minut. Gotową soczewicę przekładamy do miski.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ
Do umytego pojemnika miksującego dodajemy cebulę i rozdrabniamy ją, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / prędkość 8. Następnie cebulkę zgarniamy ze ścianek urządzenia i podsmażamy z 3 łyżkami oliwy, bez miarki, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / temperaturę 100 stopni / 5 minut/ prędkość 1. Kiedy zostanie ok. 30 sekund do końca smażenia, całość doprawiamy wędzoną słodką papryką, przyprawą do mięs i ajwarem.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie świetnie sprawdzi się ajwar marki Deluxe.
KROK 4: ROZDRABNIAMY FARSZ
Do podsmażonych składników dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie farsz mieszamy i rozdrabniamy, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / prędkość 4.
KROK 5: LEPIMY USZKA
Stolnicę oprószamy mąką i bardzo cienko wałkujemy ciasto. Wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 5-6 cm, na każde nakładamy odrobinę farszu, sklejamy jak pieroga i następnie ich boki łączymy ze sobą.
KROK 6: GOTUJEMY USZKA
Gotowe uszka gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
KROK 7: PODAJEMY USZKA
Gotowe uszka skrapiamy delikatnie pozostałą oliwą, aby się nie sklejały, i podajemy z gorącym barszczem.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!
Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
- Pyszne ciasto gryczane
- Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Karkówka z szynkowaru
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Buraczki z chili
- Zapiekanka do lunchboxa
- Wytrawna tarta Tatin
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Ciasto z marcepanem
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)