Burgery z jajkiem sadzonym

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ręcznik papierowy
  • piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 50-75°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: FORMUJEMY KOTLETY

Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa i dokładnie wyrabiamy w dłoniach. Następnie formujemy z niego dwa okrągłe kotlety jednakowej wielkości.

KROK 2: SMAŻYMY BOCZEK

Plastry parzonego, wędzonego boczku umieszczamy na suchej patelni i podsmażamy, co jakiś czas obracając. Zarumieniony boczek przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI

Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 10-12 minut, aż się zarumienią. Całość doprawiamy solą i pieprzem chwilę przed zakończeniem smażenia i dokładnie mieszamy.

KROK 4: PODPIEKAMY BUŁKI

Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane podpiekamy przez ok. 5-10 minut, aż zrobią się ciepłe i chrupiące.

KROK 5: SMAŻYMY KOTLETY

Kotlety smażymy na dużym ogniu, na mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z obu stron strony.

KROK 6: SMAŻYMY JAJKA

Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i smażymy jajka sadzone.

KROK 7: SKŁADAMY BURGERY

Podpieczone połówki bułek smarujemy majonezem. Na dolną część każdej z nich nakładamy kolejno: połowę rukoli, kotlet, po dwa plastry boczku, połowę pieczarek z cebulką i jajko sadzone. Na wierzch kładziemy górną część bułki. Burgery podajemy jeszcze ciepłe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Michał Dobosz

Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli

Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!

Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 10 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Burger z kurczakiem w curry na ostro

Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.

Burger z kurczakiem w curry na ostro

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą

Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!