Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 50-75°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: FORMUJEMY KOTLETY
Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa i dokładnie wyrabiamy w dłoniach. Następnie formujemy z niego dwa okrągłe kotlety jednakowej wielkości.
KROK 2: SMAŻYMY BOCZEK
Plastry parzonego, wędzonego boczku umieszczamy na suchej patelni i podsmażamy, co jakiś czas obracając. Zarumieniony boczek przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI
Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 10-12 minut, aż się zarumienią. Całość doprawiamy solą i pieprzem chwilę przed zakończeniem smażenia i dokładnie mieszamy.
KROK 4: PODPIEKAMY BUŁKI
Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane podpiekamy przez ok. 5-10 minut, aż zrobią się ciepłe i chrupiące.
KROK 5: SMAŻYMY KOTLETY
Kotlety smażymy na dużym ogniu, na mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z obu stron strony.
KROK 6: SMAŻYMY JAJKA
Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i smażymy jajka sadzone.
KROK 7: SKŁADAMY BURGERY
Podpieczone połówki bułek smarujemy majonezem. Na dolną część każdej z nich nakładamy kolejno: połowę rukoli, kotlet, po dwa plastry boczku, połowę pieczarek z cebulką i jajko sadzone. Na wierzch kładziemy górną część bułki. Burgery podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!
Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Kurczak po amerykańsku
- Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
- Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
- Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- Gofry z kokosową śmietanką
- Lody arbuzowe na patyku
- Domowe pastrami
- Zielona szakszuka
- Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
- Gęsty, domowy gulasz wołowy
- Zupa gołąbkowa
- Zielony falafel burger
- Sałatka hamburgerowa
- Spaghetti z wołowym ragu
- Konfitura żurawinowa
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Piroshki z wołowiną
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Cytryny w soli
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Figa z makiem i pampuchem
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)