Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Buraczki z chili
Przygotuj
- słoiki
Buraki gotujemy do miękkości i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i kroimy w ćwiartki. W słoikach układamy ugotowane buraki, posiekane ząbki czosnku, papryczki chili pokrojone w plasterki i gałązki tymianku. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi. Następnie zalewamy buraki przygotowaną marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Cukinia koperkowa
Przygotuj
- słoiki
- sitko
Cukinię kroimy w plastry. Cebulę siekamy w krążki, a czosnek w plasterki. Cukinię skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy odrobiną soli i odsączamy na sicie. Czosnek, cebulę, cukinię i koperek układamy w słoikach. Zagotowujemy wodę z przyprawami i octem. Lekko ostudzoną marynatą zalewamy cukinię w słoikach. Zakręcamy, pasteryzujemy około 10 minut.
Pieczarki w zalewie
Przygotuj
- 4 słoiki
Pieczarki oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chili również kroimy w plastry. W garnku zagotowujemy zalewę z wody, soli, cukru i octu. Dzielimy składniki na 4 słoiki i zalewamy przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Papryka z kolendrą
Przygotuj
- słoiki
Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w półtalarki. Zagotowujemy zalewę z wody, octu, soli i cukru. W słoikach układamy warstwami pokrojoną paprykę i cebulę. Wsypujemy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz liście laurowe. Dodajemy kilka gałązek świeżej kolendry. Warzywa zalewamy gorącą marynatą, na wierzch wlewamy odrobinę oliwy. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.
Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!
Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!
Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cukinia z pikantnym farszem wołowym
- Leczo
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
- Konfitura czereśniowa z nasionami chia
- Leczo
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Kiszone i suszone pomidory
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Faszerowane papryki na Halloween
- Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
- Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
- Tosty dyniowe
- Krupnik na wołowinie
- Kawowy dacquoise z kremem
- Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
- Kutia
- 2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
- Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
- Szybkie tosty z grzybami
- Kremówki
- Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
- Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
- Wege placki z tartych warzyw
- Nalewka z głogu
- NALEWKA ŚLIWKOWA
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1505 dni temu
W jaki sposób pasteryzujem przetwory ? Gotując słoiki w wodzie czy odwracając słoiki do góry dnem i przykryć ręcznikiem?
odpowiedz
1505 dni temu
Wszystkiego na temat prawidłowej pasteryzacji przetworów dowiesz się z tego materiału: https://kuchnialidla.pl/jak-pasteryzowac-przetwory W materiale wideo i tekście pod nim Kinga Paruzel wyjaśnia, z jakich rodzajów pasteryzacji możesz skorzystać i jak prawidłowo przeprowadzić każdy z nich, by na dłużej zachować świeżość zapasów :) Powodzenia!
2638 dni temu
W przepisie na cukinię: ja wiem, że ocet winny jest delikatniejszy, ale 700 ml octu do 200 ml wody ? czy ta cukinia nie bedzie wykręcała przy jedzeniu?
odpowiedz
1877 dni temu
Właśnie z tego przepisu cała cukinia poszła do kosza. Jako niedoświadczona kucharka zrobiłam wszystko wg podanego przepisu. Przygotowałam 30 słoików na zimę. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy otworzyłam pierwszy.... Proszę poprawcie ten przepis, bo szkoda czasu i pieniędzy na zabawę w coś, co okazuje się niejadalne.
1835 dni temu
Zrobiłam cukinię z tego przepisu i po prostu zamieniłam ilość wody do octu 10 % i nie wiem jak w oryginale powinno smakować ale mi wyszło bardzo fajne...
2642 dni temu
W przepisie na cukinię . 500 ml octu i 200 ml wody ? Jesteście pewni ? To będzie tak kwaśne,że przewróci na lewą stronę ....
odpowiedz
2642 dni temu
Przepraszam 700 ml octu a 200 wody !!
2640 dni temu
W przepisie wykorzystuje się ocet winny, który jest zdecydowanie łagodniejszy i delikatniejszy niż ocet spirytusowy.
2646 dni temu
MINI PIECZARKI OCZYSZCZAMY -czy je obieramy ze skórki czy wystarczy je dokładnie umyć?
odpowiedz
2645 dni temu
Dokładnie szorujemy :)
2648 dni temu
Jaki typ soli do buraczków i pieczarek? Kamienna czy obojętnie jaki rodzaj?
odpowiedz
2648 dni temu
Może być sól kamienna :)
zobacz wszystkie