4 sposoby na warzywne przetwory
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Buraczki z chili

Przygotuj

  • słoiki

Buraki gotujemy do miękkości i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i kroimy w ćwiartki. W słoikach układamy ugotowane buraki, posiekane ząbki czosnku, papryczki chili pokrojone w plasterki i gałązki tymianku. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi. Następnie zalewamy buraki przygotowaną marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Cukinia koperkowa

Przygotuj

  • słoiki
  • sitko

Cukinię kroimy w plastry. Cebulę siekamy w krążki, a czosnek w plasterki. Cukinię skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy odrobiną soli i odsączamy na sicie. Czosnek, cebulę, cukinię i koperek układamy w słoikach. Zagotowujemy wodę z przyprawami i octem. Lekko ostudzoną marynatą zalewamy cukinię w słoikach. Zakręcamy, pasteryzujemy około 10 minut.

Pieczarki w zalewie

Przygotuj

  • 4 słoiki

Pieczarki oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chili również kroimy w plastry. W garnku zagotowujemy zalewę z wody, soli, cukru i octu. Dzielimy składniki na 4 słoiki i zalewamy przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Papryka z kolendrą

Przygotuj

  • słoiki

Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w półtalarki. Zagotowujemy zalewę z wody, octu, soli i cukru. W słoikach układamy warstwami pokrojoną paprykę i cebulę. Wsypujemy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz liście laurowe. Dodajemy kilka gałązek świeżej kolendry. Warzywa zalewamy gorącą marynatą, na wierzch wlewamy odrobinę oliwy. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1505 dni temu
    W jaki sposób pasteryzujem przetwory ? Gotując słoiki w wodzie czy odwracając słoiki do góry dnem i przykryć ręcznikiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1505 dni temu
    Wszystkiego na temat prawidłowej pasteryzacji przetworów dowiesz się z tego materiału: https://kuchnialidla.pl/jak-pasteryzowac-przetwory W materiale wideo i tekście pod nim Kinga Paruzel wyjaśnia, z jakich rodzajów pasteryzacji możesz skorzystać i jak prawidłowo przeprowadzić każdy z nich, by na dłużej zachować świeżość zapasów :) Powodzenia!
  • Gość Gość
    2638 dni temu
    W przepisie na cukinię: ja wiem, że ocet winny jest delikatniejszy, ale 700 ml octu do 200 ml wody ? czy ta cukinia nie bedzie wykręcała przy jedzeniu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1877 dni temu
    Właśnie z tego przepisu cała cukinia poszła do kosza. Jako niedoświadczona kucharka zrobiłam wszystko wg podanego przepisu. Przygotowałam 30 słoików na zimę. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy otworzyłam pierwszy.... Proszę poprawcie ten przepis, bo szkoda czasu i pieniędzy na zabawę w coś, co okazuje się niejadalne.
  • chasab chasab
    1835 dni temu
    Zrobiłam cukinię z tego przepisu i po prostu zamieniłam ilość wody do octu 10 % i nie wiem jak w oryginale powinno smakować ale mi wyszło bardzo fajne...
  • Gość Gość
    2642 dni temu
    W przepisie na cukinię . 500 ml octu i 200 ml wody ? Jesteście pewni ? To będzie tak kwaśne,że przewróci na lewą stronę ....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2642 dni temu
    Przepraszam 700 ml octu a 200 wody !!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2640 dni temu
    W przepisie wykorzystuje się ocet winny, który jest zdecydowanie łagodniejszy i delikatniejszy niż ocet spirytusowy.
  • Gość Gość
    2646 dni temu
    MINI PIECZARKI OCZYSZCZAMY -czy je obieramy ze skórki czy wystarczy je dokładnie umyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2645 dni temu
    Dokładnie szorujemy :)
  • Gość Gość
    2648 dni temu
    Jaki typ soli do buraczków i pieczarek? Kamienna czy obojętnie jaki rodzaj?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2648 dni temu
    Może być sól kamienna :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!