• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Buraczki z chili

Przygotuj

  • słoiki

Buraki gotujemy do miękkości i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i kroimy w ćwiartki. W słoikach układamy ugotowane buraki, posiekane ząbki czosnku, papryczki chili pokrojone w plasterki i gałązki tymianku. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi. Następnie zalewamy buraki przygotowaną marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Cukinia koperkowa

Przygotuj

  • słoiki
  • sitko

Cukinię kroimy w plastry. Cebulę siekamy w krążki, a czosnek w plasterki. Cukinię skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy odrobiną soli i odsączamy na sicie. Czosnek, cebulę, cukinię i koperek układamy w słoikach. Zagotowujemy wodę z przyprawami i octem. Lekko ostudzoną marynatą zalewamy cukinię w słoikach. Zakręcamy, pasteryzujemy około 10 minut.

Pieczarki w zalewie

Przygotuj

  • 4 słoiki

Pieczarki oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chili również kroimy w plastry. W garnku zagotowujemy zalewę z wody, soli, cukru i octu. Dzielimy składniki na 4 słoiki i zalewamy przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Papryka z kolendrą

Przygotuj

  • słoiki

Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w półtalarki. Zagotowujemy zalewę z wody, octu, soli i cukru. W słoikach układamy warstwami pokrojoną paprykę i cebulę. Wsypujemy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz liście laurowe. Dodajemy kilka gałązek świeżej kolendry. Warzywa zalewamy gorącą marynatą, na wierzch wlewamy odrobinę oliwy. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    294 dni temu
    W przepisie na cukinię: ja wiem, że ocet winny jest delikatniejszy, ale 700 ml octu do 200 ml wody ? czy ta cukinia nie bedzie wykręcała przy jedzeniu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    298 dni temu
    W przepisie na cukinię . 500 ml octu i 200 ml wody ? Jesteście pewni ? To będzie tak kwaśne,że przewróci na lewą stronę ....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    298 dni temu
    Przepraszam 700 ml octu a 200 wody !!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    297 dni temu
    W przepisie wykorzystuje się ocet winny, który jest zdecydowanie łagodniejszy i delikatniejszy niż ocet spirytusowy.
  • Gość Gość
    302 dni temu
    MINI PIECZARKI OCZYSZCZAMY -czy je obieramy ze skórki czy wystarczy je dokładnie umyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    302 dni temu
    Dokładnie szorujemy :)
  • Gość Gość
    304 dni temu
    Jaki typ soli do buraczków i pieczarek? Kamienna czy obojętnie jaki rodzaj?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    304 dni temu
    Może być sól kamienna :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram