Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Szpinak oczyszczamy z twardych gałązek i dokładnie myjemy. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie chrupiący, następnie wyjmujemy. Szpinak i dymki podsmażamy na tym samym tłuszczu przez 3 minuty. Wlewamy bulion warzywny i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Krok 2: Gotujemy tortellini
Tortellini gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Tortellini osączamy, dobrze odcedzamy i dodajemy wraz z boczkiem do sosu. Doprawiamy do smaku i podajemy z parmezanem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Klasyczna sałatka grecka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledź w oleju
- Piernik świąteczny
- Ciasto na pierogi
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
364 dni temu
Czym można zastąpić śmietanę? ;)
Odpowiedz
364 dni temu
Odradzamy zastępowanie śmietanki w tym przepisie. Wraz z bulionem jest podstawą sosu i bez niej danie najpewniej się nie uda.
1410 dni temu
Jakiego boczku należy używać ...wędzonego czy surowego
Odpowiedz
1409 dni temu
Boczek surowy sprawdzi się tu najlepiej ;)
1985 dni temu
W przepisie jest 750 g szpinaku. Czy nie powinno być przypadkiem 75? PatrZac proporcjonalnie do opakowania tortellini
Odpowiedz
1985 dni temu
Szpinak podczas smażenia i duszenia znacząco zmniejsza swoją objętość. 75 g może okazać się niewystarczającą ilością do przygotowania porcji dla 4 osób. Faktem jest jednak, że na listę składników wkradł się błąd: 250 g, czyli 1 opakowanie świeżego szpinaku w zupełności wystarczy do przygotowania tej potrawy. Dziękujemy za czujność i za Twój komentarz :)
2775 dni temu
czym mozna zastapic parmezan?
Odpowiedz
2774 dni temu
Innym twardym serem - np. grana padano :)
2269 dni temu
mistrz improwizacji
3043 dni temu
Witam. Jak moge przygotowac to danie z mrozonym szpinakiem z lidla? Takim jak mi sie wydaje juz po obrobce termicznej. Jest on poporcjowany. Bardzo prosze o pomoc
Odpowiedz
3042 dni temu
Postępujesz dokładnie tak samo. Szpinak wrzucasz na patelnię po podsmażeniu cebulki i czekasz aż nadmiar wody odparuje, następnie postępujesz zgodnie z kolejnymi wytycznymi przepisu :)
zobacz wszystkie