Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Szpinak oczyszczamy z twardych gałązek i dokładnie myjemy. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie chrupiący, następnie wyjmujemy. Szpinak i dymki podsmażamy na tym samym tłuszczu przez 3 minuty. Wlewamy bulion warzywny i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Krok 2: Gotujemy tortellini
Tortellini gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Tortellini osączamy, dobrze odcedzamy i dodajemy wraz z boczkiem do sosu. Doprawiamy do smaku i podajemy z parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
Tortelloni z sosem pomidorowym
Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!
Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.
Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny makowiec
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kutia
- Sernik piernikowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
8 dni temu
Czym można zastąpić śmietanę? ;)
odpowiedz
8 dni temu
Odradzamy zastępowanie śmietanki w tym przepisie. Wraz z bulionem jest podstawą sosu i bez niej danie najpewniej się nie uda.
1053 dni temu
Jakiego boczku należy używać ...wędzonego czy surowego
odpowiedz
1053 dni temu
Boczek surowy sprawdzi się tu najlepiej ;)
1628 dni temu
W przepisie jest 750 g szpinaku. Czy nie powinno być przypadkiem 75? PatrZac proporcjonalnie do opakowania tortellini
odpowiedz
1628 dni temu
Szpinak podczas smażenia i duszenia znacząco zmniejsza swoją objętość. 75 g może okazać się niewystarczającą ilością do przygotowania porcji dla 4 osób. Faktem jest jednak, że na listę składników wkradł się błąd: 250 g, czyli 1 opakowanie świeżego szpinaku w zupełności wystarczy do przygotowania tej potrawy. Dziękujemy za czujność i za Twój komentarz :)
2419 dni temu
czym mozna zastapic parmezan?
odpowiedz
2417 dni temu
Innym twardym serem - np. grana padano :)
1913 dni temu
mistrz improwizacji
2687 dni temu
Witam. Jak moge przygotowac to danie z mrozonym szpinakiem z lidla? Takim jak mi sie wydaje juz po obrobce termicznej. Jest on poporcjowany. Bardzo prosze o pomoc
odpowiedz
2685 dni temu
Postępujesz dokładnie tak samo. Szpinak wrzucasz na patelnię po podsmażeniu cebulki i czekasz aż nadmiar wody odparuje, następnie postępujesz zgodnie z kolejnymi wytycznymi przepisu :)
zobacz wszystkie