Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Podsmażamy warzywa

Szpinak oczyszczamy z twardych gałązek i dokładnie myjemy. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie chrupiący, następnie wyjmujemy. Szpinak i dymki podsmażamy na tym samym tłuszczu przez 3 minuty. Wlewamy bulion warzywny i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Krok 2: Gotujemy tortellini

Tortellini gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Tortellini osączamy, dobrze odcedzamy i dodajemy wraz z boczkiem do sosu. Doprawiamy do smaku i podajemy z parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1043 dni temu
    Jakiego boczku należy używać ...wędzonego czy surowego

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1043 dni temu
    Boczek surowy sprawdzi się tu najlepiej ;)
  • Gość Gość
    1618 dni temu
    W przepisie jest 750 g szpinaku. Czy nie powinno być przypadkiem 75? PatrZac proporcjonalnie do opakowania tortellini

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1618 dni temu
    Szpinak podczas smażenia i duszenia znacząco zmniejsza swoją objętość. 75 g może okazać się niewystarczającą ilością do przygotowania porcji dla 4 osób. Faktem jest jednak, że na listę składników wkradł się błąd: 250 g, czyli 1 opakowanie świeżego szpinaku w zupełności wystarczy do przygotowania tej potrawy. Dziękujemy za czujność i za Twój komentarz :)
  • Gość Gość
    2408 dni temu
    czym mozna zastapic parmezan?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2407 dni temu
    Innym twardym serem - np. grana padano :)
  • Gość Gość
    1903 dni temu
    mistrz improwizacji
  • Gość Gość
    2676 dni temu
    Witam. Jak moge przygotowac to danie z mrozonym szpinakiem z lidla? Takim jak mi sie wydaje juz po obrobce termicznej. Jest on poporcjowany. Bardzo prosze o pomoc

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2675 dni temu
    Postępujesz dokładnie tak samo. Szpinak wrzucasz na patelnię po podsmażeniu cebulki i czekasz aż nadmiar wody odparuje, następnie postępujesz zgodnie z kolejnymi wytycznymi przepisu :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!