![Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e7be81e17b81-8b9241f62671-Tortelloni.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Szpinak oczyszczamy z twardych gałązek i dokładnie myjemy. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie chrupiący, następnie wyjmujemy. Szpinak i dymki podsmażamy na tym samym tłuszczu przez 3 minuty. Wlewamy bulion warzywny i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Krok 2: Gotujemy tortellini
Tortellini gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Tortellini osączamy, dobrze odcedzamy i dodajemy wraz z boczkiem do sosu. Doprawiamy do smaku i podajemy z parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
![Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/235a9f87f18a-902985f291-PAULUS_CZ_44_uszka_z_dynii_13374_S_0049_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Tortelloni z sosem pomidorowym
Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!
![Tortelloni z sosem pomidorowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/36e69d022ff7-1e154b6876-tortelloni_z_sosem_pomidorowym_13648_S_160659.webp)
Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.
![Pieczony ser brie z pieczarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dc3c776dd414-3f87427092-Deluxe_pieczony_ser_brie_z_pieczarkami_960x540.webp)
Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.
![Grzybowe tortelloni](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/733dd992c8d1-89d07dbea4-KW_47_tortelini_grzybowe_listopad_pl_S27737_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
- Racuchy z jabłkami
- Smażona ryba na purée z groszku
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Przecier ze świeżych owoców
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Oliwa bazyliowa
- Gnocchi szpinakowe
- 3 przepisy na babeczki z kubka
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Spaghetti z sosem z awokado
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Serniczkowe zajączki
- Miniomlety pomidorowe
- Domowe lody szparagowe
- Wegański tatar
- Ciasto z profiterolkami
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Zupa krem z buraka
- Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Wegański falafel burger z portobello
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
Komentarze (9)
913 dni temu
Jakiego boczku należy używać ...wędzonego czy surowego
odpowiedz
913 dni temu
Boczek surowy sprawdzi się tu najlepiej ;)
1488 dni temu
W przepisie jest 750 g szpinaku. Czy nie powinno być przypadkiem 75? PatrZac proporcjonalnie do opakowania tortellini
odpowiedz
1488 dni temu
Szpinak podczas smażenia i duszenia znacząco zmniejsza swoją objętość. 75 g może okazać się niewystarczającą ilością do przygotowania porcji dla 4 osób. Faktem jest jednak, że na listę składników wkradł się błąd: 250 g, czyli 1 opakowanie świeżego szpinaku w zupełności wystarczy do przygotowania tej potrawy. Dziękujemy za czujność i za Twój komentarz :)
2279 dni temu
czym mozna zastapic parmezan?
odpowiedz
2277 dni temu
Innym twardym serem - np. grana padano :)
1773 dni temu
mistrz improwizacji
2547 dni temu
Witam. Jak moge przygotowac to danie z mrozonym szpinakiem z lidla? Takim jak mi sie wydaje juz po obrobce termicznej. Jest on poporcjowany. Bardzo prosze o pomoc
odpowiedz
2545 dni temu
Postępujesz dokładnie tak samo. Szpinak wrzucasz na patelnię po podsmażeniu cebulki i czekasz aż nadmiar wody odparuje, następnie postępujesz zgodnie z kolejnymi wytycznymi przepisu :)