Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Szpinak oczyszczamy z twardych gałązek i dokładnie myjemy. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie chrupiący, następnie wyjmujemy. Szpinak i dymki podsmażamy na tym samym tłuszczu przez 3 minuty. Wlewamy bulion warzywny i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Krok 2: Gotujemy tortellini
Tortellini gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Tortellini osączamy, dobrze odcedzamy i dodajemy wraz z boczkiem do sosu. Doprawiamy do smaku i podajemy z parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
Tortelloni z sosem pomidorowym
Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!
Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.
Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
- Racuchy z jabłkami
- Smażona ryba na purée z groszku
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Przecier ze świeżych owoców
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Oliwa bazyliowa
- Gnocchi szpinakowe
- 3 przepisy na babeczki z kubka
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Spaghetti z sosem z awokado
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
Komentarze (9)
793 dni temu
Jakiego boczku należy używać ...wędzonego czy surowego
odpowiedz
793 dni temu
Boczek surowy sprawdzi się tu najlepiej ;)
1368 dni temu
W przepisie jest 750 g szpinaku. Czy nie powinno być przypadkiem 75? PatrZac proporcjonalnie do opakowania tortellini
odpowiedz
1368 dni temu
Szpinak podczas smażenia i duszenia znacząco zmniejsza swoją objętość. 75 g może okazać się niewystarczającą ilością do przygotowania porcji dla 4 osób. Faktem jest jednak, że na listę składników wkradł się błąd: 250 g, czyli 1 opakowanie świeżego szpinaku w zupełności wystarczy do przygotowania tej potrawy. Dziękujemy za czujność i za Twój komentarz :)
2159 dni temu
czym mozna zastapic parmezan?
odpowiedz
2158 dni temu
Innym twardym serem - np. grana padano :)
1653 dni temu
mistrz improwizacji
2427 dni temu
Witam. Jak moge przygotowac to danie z mrozonym szpinakiem z lidla? Takim jak mi sie wydaje juz po obrobce termicznej. Jest on poporcjowany. Bardzo prosze o pomoc
odpowiedz
2426 dni temu
Postępujesz dokładnie tak samo. Szpinak wrzucasz na patelnię po podsmażeniu cebulki i czekasz aż nadmiar wody odparuje, następnie postępujesz zgodnie z kolejnymi wytycznymi przepisu :)