Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
- wok lub głęboką patelnię
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Sos sojowy, olej sezamowy, miód, ocet ryżowy, sok wyciśnięty z ½ limonki i czosnek przeciśnięty przez praskę dokładnie mieszamy w misce.
Krok 2: OBIERAMY KREWETKI
Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy, pozostawiając ogony, i przekładamy do przygotowanej wcześniej marynaty. Mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut.
WSKAZÓWKA! Jeśli masz więcej czasu, wstaw krewetki do lodówki na ok. 1-2 godziny lub na całą noc. Im dłużej będą się marynować, tym głębszy smak uzyskasz.
Krok 3: KROIMY WARZYWA
Marchewkę kroimy w dość grube słupki, a brokuł dzielimy na małe różyczki. Łodygę brokułu również kroimy w słupki. Papryczkę chili i cukinię kroimy w plasterki.
Krok 4: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI STIR FRY
Krewetki razem z marynatą przesmażamy w mocno rozgrzanym woku (lub na mocno rozgrzanej głębokiej patelni) ok. 3 minut, aż zarumienią się z każdej strony. Dodajemy marchewkę, a następnie, kolejno, resztę pokrojonych wcześniej warzyw i za każdym razem mieszamy całość.
Smażymy chwilę, aż najtwardsze warzywa nieco zmiękną (powinny jednak pozostać lekko chrupiące).
Krok 5: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
Krok 6: PODAJEMY STIR FRY
Do przesmażonych warzyw dodajemy posiekane zioła: natkę pietruszki i miętę. Dodajemy podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ limonki.
Dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe stir fry przekładamy na talerze.
Zobacz podobne
przepisy
Stir-fry z kaszą
Idealny, szybki, ciepły posiłek – smażone, chrupiące warzywa z dodatkiem kaszy. Dobieraj ulubione składniki i dodawaj je do stir-fry wg przepisu Kingi, by stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową!
Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!
Smażony makaron stir fry
Szybkie i pełne aromatu danie? Przygotuj smażony makaron z warzywami!
Warzywa stir-fry po tajsku
Stir-fry to nic innego jak metoda szybkiego smażenia warzyw. Są przez to chrupkie i zachowują więcej smaku. Spróbuj połączenia z ryżem i mleczkiem kokosowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Warzywa stir-fry po tajsku
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Zakwas na żurek
- Paella z owocami morza
- Soba stir fry z wołowiną
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Sałatka z kaszą i ziarnami
- Stir-fry z kaszą
- Kotleciki z tofu
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Zupa taco
- Domowy zakwas na żurek
- Wytrawna tarta Tatin
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
- Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Słodko-słony bezowiec
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
- Faszerowane pieczarki portobello
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Lasagne jabłkowe
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Torcik daktylowy
- Babeczki z jeżynami
- Sernik na zimno z mango
- Sernik na zimno w słoiku
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)