
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
- wok lub głęboką patelnię
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Sos sojowy, olej sezamowy, miód, ocet ryżowy, sok wyciśnięty z ½ limonki i czosnek przeciśnięty przez praskę dokładnie mieszamy w misce.
Krok 2: OBIERAMY KREWETKI
Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy, pozostawiając ogony, i przekładamy do przygotowanej wcześniej marynaty. Mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut.
WSKAZÓWKA! Jeśli masz więcej czasu, wstaw krewetki do lodówki na ok. 1-2 godziny lub na całą noc. Im dłużej będą się marynować, tym głębszy smak uzyskasz.
Krok 3: KROIMY WARZYWA
Marchewkę kroimy w dość grube słupki, a brokuł dzielimy na małe różyczki. Łodygę brokułu również kroimy w słupki. Papryczkę chili i cukinię kroimy w plasterki.
Krok 4: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI STIR FRY
Krewetki razem z marynatą przesmażamy w mocno rozgrzanym woku (lub na mocno rozgrzanej głębokiej patelni) ok. 3 minut, aż zarumienią się z każdej strony. Dodajemy marchewkę, a następnie, kolejno, resztę pokrojonych wcześniej warzyw i za każdym razem mieszamy całość.
Smażymy chwilę, aż najtwardsze warzywa nieco zmiękną (powinny jednak pozostać lekko chrupiące).
Krok 5: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
Krok 6: PODAJEMY STIR FRY
Do przesmażonych warzyw dodajemy posiekane zioła: natkę pietruszki i miętę. Dodajemy podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ limonki.
Dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe stir fry przekładamy na talerze.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kutia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Uszka z grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba z piekarnika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Mini burgery
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sernik pistacjowy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makówki śląskie
- Makowiec japoński
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)