Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kajmak waniliowy
Cukier z mlekiem, śmietanką i nasionkami z laski wanilii gotujemy w rondlu z grubym dnem do momentu, aż nabierze karmelowego koloru (nie możemy dopuścić do przypalenia się kajmaku, stale go obserwujemy i mieszamy co jakiś czas). Na końcu dodajemy miękkie masło, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez chwilę, następnie przekładamy do miseczki lub słoika i studzimy.
Kajmak z mleka skondensowanego
Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety, jeżeli są. Puszkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tak, aby puszka cała była zakryta. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 2-2,5 godziny na wolnym ogniu. Puszkę studzimy i dopiero wtedy możemy ją otworzyć.
Kajmak z solą morską
Cukier z mlekiem gotujemy w rondlu z grubym dnem na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru, dodajemy miękkie masło i gotujemy jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy sól morską gruboziarnistą, przekładamy do słoika.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Sernik z białą czekoladą i mango
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!
Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
205 dni temu
Mi sie wydaje że w tym przepisie jest pomylona ilość mleka, wydaje mi się że trzeba pomnożyć x 10
odpowiedz
614 dni temu
Dziękuję za przepis ,uratował mi dziś "życie " troszkę długo się robi ale wyszło spoko ,ciasto na święta będzie 😅
odpowiedz
571 dni temu
Ile kajmaku wychodzi z kajmaku z sola morska?
570 dni temu
Z przepisu powinno wyjść ok. 400 g kajmaku.
1349 dni temu
a mnie się udało !!! dzięję za wspaniały przepis
odpowiedz
1346 dni temu
Gratulujemy! Kajmak czasem wymaga cierpliwości, ale efekty warte są oczekiwania :) Cieszymy się, że się udało.
2447 dni temu
najgorszy przepis na świecie - zrobiłam kajmak wg przepisu i wyszła absolutna katastrofa, proporcje były takie, że cukier się w ogóle nie rozpuścił, a z kajmaku wyszła twarda skorupa - a zaznaczam, że gotuję i piękę od wielu lat..... NIE POLECAM i na pewno z innych przepisów nie skorzystam
odpowiedz
1375 dni temu
A już miałam skorzystać, dziękuję !
80 dni temu
A mnie się udało i wyszedł taki jak powinien