Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kajmak waniliowy

Cukier z mlekiem, śmietanką i nasionkami z laski wanilii gotujemy w rondlu z grubym dnem do momentu, aż nabierze karmelowego koloru (nie możemy dopuścić do przypalenia się kajmaku, stale go obserwujemy i mieszamy co jakiś czas). Na końcu dodajemy miękkie masło, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez chwilę, następnie przekładamy do miseczki lub słoika i studzimy.

Kajmak z mleka skondensowanego

Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety, jeżeli są. Puszkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tak, aby puszka cała była zakryta. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 2-2,5 godziny na wolnym ogniu. Puszkę studzimy i dopiero wtedy możemy ją otworzyć.

Kajmak z solą morską

Cukier z mlekiem gotujemy w rondlu z grubym dnem na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru, dodajemy miękkie masło i gotujemy jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy sól morską gruboziarnistą, przekładamy do słoika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    261 dni temu
    najgorszy przepis na świecie - zrobiłam kajmak wg przepisu i wyszła absolutna katastrofa, proporcje były takie, że cukier się w ogóle nie rozpuścił, a z kajmaku wyszła twarda skorupa - a zaznaczam, że gotuję i piękę od wielu lat..... NIE POLECAM i na pewno z innych przepisów nie skorzystam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram