Kajmak na trzy sposoby

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Kajmak waniliowy

Cukier z mlekiem, śmietanką i nasionkami z laski wanilii gotujemy w rondlu z grubym dnem do momentu, aż nabierze karmelowego koloru (nie możemy dopuścić do przypalenia się kajmaku, stale go obserwujemy i mieszamy co jakiś czas). Na końcu dodajemy miękkie masło, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez chwilę, następnie przekładamy do miseczki lub słoika i studzimy.

Kajmak z mleka skondensowanego

Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety, jeżeli są. Puszkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tak, aby puszka cała była zakryta. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 2-2,5 godziny na wolnym ogniu. Puszkę studzimy i dopiero wtedy możemy ją otworzyć.

Kajmak z solą morską

Cukier z mlekiem gotujemy w rondlu z grubym dnem na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru, dodajemy miękkie masło i gotujemy jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy sól morską gruboziarnistą, przekładamy do słoika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    143 dni temu
    Mi sie wydaje że w tym przepisie jest pomylona ilość mleka, wydaje mi się że trzeba pomnożyć x 10

    odpowiedz

  • Monika Monika
    551 dni temu
    Dziękuję za przepis ,uratował mi dziś "życie " troszkę długo się robi ale wyszło spoko ,ciasto na święta będzie 😅

    odpowiedz

  • Gość Gość
    508 dni temu
    Ile kajmaku wychodzi z kajmaku z sola morska?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    508 dni temu
    Z przepisu powinno wyjść ok. 400 g kajmaku.
  • Gość Gość
    1286 dni temu
    a mnie się udało !!! dzięję za wspaniały przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1284 dni temu
    Gratulujemy! Kajmak czasem wymaga cierpliwości, ale efekty warte są oczekiwania :) Cieszymy się, że się udało.
  • Gość Gość
    2385 dni temu
    najgorszy przepis na świecie - zrobiłam kajmak wg przepisu i wyszła absolutna katastrofa, proporcje były takie, że cukier się w ogóle nie rozpuścił, a z kajmaku wyszła twarda skorupa - a zaznaczam, że gotuję i piękę od wielu lat..... NIE POLECAM i na pewno z innych przepisów nie skorzystam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1312 dni temu
    A już miałam skorzystać, dziękuję !
  • Taka tam jedna Taka tam jedna
    18 dni temu
    A mnie się udało i wyszedł taki jak powinien

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!