Kajmak na trzy sposoby

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Kajmak waniliowy

Cukier z mlekiem, śmietanką i nasionkami z laski wanilii gotujemy w rondlu z grubym dnem do momentu, aż nabierze karmelowego koloru (nie możemy dopuścić do przypalenia się kajmaku, stale go obserwujemy i mieszamy co jakiś czas). Na końcu dodajemy miękkie masło, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez chwilę, następnie przekładamy do miseczki lub słoika i studzimy.

Kajmak z mleka skondensowanego

Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety, jeżeli są. Puszkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tak, aby puszka cała była zakryta. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 2-2,5 godziny na wolnym ogniu. Puszkę studzimy i dopiero wtedy możemy ją otworzyć.

Kajmak z solą morską

Cukier z mlekiem gotujemy w rondlu z grubym dnem na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru, dodajemy miękkie masło i gotujemy jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy sól morską gruboziarnistą, przekładamy do słoika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Mumin Mumin
    9 dni temu
    Jeju ile cukru! Dawne książki kucharskie podpowiadają, że do zrobienia kajmaku wystarczy połowa wagi mleka. Czyli jak mamy 100 gram mleka to dajemy 50 gram cukru. Po tym na letni kajmak wcieramy masło i gotowe. Bez obrazy te przepisy to dla " Fat boyjóf", a koszta takie, że lepiej kupić gotowca w Lidlu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    333 dni temu
    Mi sie wydaje że w tym przepisie jest pomylona ilość mleka, wydaje mi się że trzeba pomnożyć x 10

    odpowiedz

  • Monika Monika
    741 dni temu
    Dziękuję za przepis ,uratował mi dziś "życie " troszkę długo się robi ale wyszło spoko ,ciasto na święta będzie 😅

    odpowiedz

  • Gość Gość
    698 dni temu
    Ile kajmaku wychodzi z kajmaku z sola morska?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    698 dni temu
    Z przepisu powinno wyjść ok. 400 g kajmaku.
  • Gość Gość
    1476 dni temu
    a mnie się udało !!! dzięję za wspaniały przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1474 dni temu
    Gratulujemy! Kajmak czasem wymaga cierpliwości, ale efekty warte są oczekiwania :) Cieszymy się, że się udało.
  • Gość Gość
    2575 dni temu
    najgorszy przepis na świecie - zrobiłam kajmak wg przepisu i wyszła absolutna katastrofa, proporcje były takie, że cukier się w ogóle nie rozpuścił, a z kajmaku wyszła twarda skorupa - a zaznaczam, że gotuję i piękę od wielu lat..... NIE POLECAM i na pewno z innych przepisów nie skorzystam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1502 dni temu
    A już miałam skorzystać, dziękuję !
  • Taka tam jedna Taka tam jedna
    208 dni temu
    A mnie się udało i wyszedł taki jak powinien

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!