Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kajmak waniliowy
Cukier z mlekiem, śmietanką i nasionkami z laski wanilii gotujemy w rondlu z grubym dnem do momentu, aż nabierze karmelowego koloru (nie możemy dopuścić do przypalenia się kajmaku, stale go obserwujemy i mieszamy co jakiś czas). Na końcu dodajemy miękkie masło, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez chwilę, następnie przekładamy do miseczki lub słoika i studzimy.
Kajmak z mleka skondensowanego
Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety, jeżeli są. Puszkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tak, aby puszka cała była zakryta. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 2-2,5 godziny na wolnym ogniu. Puszkę studzimy i dopiero wtedy możemy ją otworzyć.
Kajmak z solą morską
Cukier z mlekiem gotujemy w rondlu z grubym dnem na wolnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru, dodajemy miękkie masło i gotujemy jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy sól morską gruboziarnistą, przekładamy do słoika.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Sernik z białą czekoladą i mango
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!
Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
- Czekoladowe naleśniki z bananami
- Roladki z indyka z warzywami i ryżem
- Pierś kurczaka z bakłażanem
- Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
- Sernik czekoladowy
- Słodkie przekąski sylwestrowe
- Kremówki
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Owocowe smoothie dla dzieci
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Gulasz po węgiersku
- Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
- Panini na dwa sposoby – przepis
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Śląska szpajza cytrynowa
- Mrożony jogurt z owocami
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- Polędwiczka w pieprzu z brukselką
- Szarlotka z winogronem
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Sałatkowe wrapy
- Grzybki
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
- Faszerowana kalarepa
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
184 dni temu
Mi sie wydaje że w tym przepisie jest pomylona ilość mleka, wydaje mi się że trzeba pomnożyć x 10
odpowiedz
592 dni temu
Dziękuję za przepis ,uratował mi dziś "życie " troszkę długo się robi ale wyszło spoko ,ciasto na święta będzie 😅
odpowiedz
549 dni temu
Ile kajmaku wychodzi z kajmaku z sola morska?
549 dni temu
Z przepisu powinno wyjść ok. 400 g kajmaku.
1327 dni temu
a mnie się udało !!! dzięję za wspaniały przepis
odpowiedz
1325 dni temu
Gratulujemy! Kajmak czasem wymaga cierpliwości, ale efekty warte są oczekiwania :) Cieszymy się, że się udało.
2426 dni temu
najgorszy przepis na świecie - zrobiłam kajmak wg przepisu i wyszła absolutna katastrofa, proporcje były takie, że cukier się w ogóle nie rozpuścił, a z kajmaku wyszła twarda skorupa - a zaznaczam, że gotuję i piękę od wielu lat..... NIE POLECAM i na pewno z innych przepisów nie skorzystam
odpowiedz
1353 dni temu
A już miałam skorzystać, dziękuję !
59 dni temu
A mnie się udało i wyszedł taki jak powinien