Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- mikser
- przesiewacz do mąki
- foremka do babki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotowanie
Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy zmiksować razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli dodawać jajka.
Do otrzymanej masy wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę z dwóch pomarańczy.
Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami.
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 60 minut. Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą.
Polewa
Łączymy wodę i sok z cytryny, a następnie mieszając, dodajemy cukier puder. Cukru dodajemy, aż otrzymamy pożądaną konsystencję polewy.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.
Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!
Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznego ciasta, jakim jest babka wielkanocna. Według wielu osób przysmak ten przywiózł z Francji dwór króla polskiego Stanisława I Leszczyńskiego. Inne źródła podają, że król wynalazł przepis, mocząc zwietrzałego kugelhopfa w rumie i nazwał deser na cześć bohatera bajki – Ali Baby. Zwykle mały kawałek tego wypieku umieszcza się w koszyczku zanoszonym do święcenia. Sprawdź, jak łatwe może być przygotowanie babki wielkanocnej!
Babka wielkanocna – przysmak, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole
Babka wielkanocna to tradycyjne polskie ciasto, które przyrządzisz z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Po wyrośnięciu rozczynu dodaje się jajka, mąkę i dużą ilość bakalii. Oryginalnie nasi przodkowie wypiekali przysmak w karbowanych formach w kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewali je białym lub różowym lukrem. Baba wielkanocna towarzyszy w koszyczku pisankom, wędlinie, soli i chlebowi. Łatwo ją rozpoznać po charakterystycznym otworze na środku i grubej warstwie lukru na zewnątrz. Bogate zdobienie ma podkreślać, że skończył się okres Wielkiego Postu.
Babki wielkanocne mogły dawniej przygotowywać tylko kobiety, które znały tajną recepturę. Mężczyźni mieli natomiast zakaz wchodzenia do domu podczas rośnięcia ciasta. Mówiło się, że wówczas babka by opadła. Upieczenie zakalca prowadziło do drwin z gospodyni i kompromitacji.
Najsmaczniejsza jest oczywiście wilgotna babka wielkanocna. Obecnie istnieje wiele przepisów, które mają kilka cech wspólnych. Co ważne, babka nie jest ciastem trudnym w przygotowaniu – to bardzo praktyczne w czasie przedświątecznej gorączki. Każdy chce oszczędzić czas, który musi poświęcić na wiele innych obowiązków. Wśród popularnych przepisów króluje babka na Wielkanoc tradycyjna, cytrynowa czy… majonezowa. My przychodzimy do Ciebie z propozycją wypieku z polewą cytrynową. W niecałe 1,5 godziny powstanie pyszna babka wielkanocna – wilgotna, o wyrazistym smaku, rozpływająca się w ustach.
Sprawdzony przepis na babkę wielkanocną od Kuchni Lidla
Przepis na dobrą babkę znajdziesz z pewnością w książkach kucharskich mamy lub babci. Na szczęście nie musisz szukać tak daleko. Nasz przepis na babkę według receptury Pawła Małeckiego umożliwi Ci stworzenie przysmaku równie pysznego, co ten, który pamiętasz z dzieciństwa. To naprawdę nic trudnego. Wcześniej zaopatrz się jednak w niezbędne sprzęty kuchenne, czyli tarkę o drobnych oczkach, mikser, przesiewacz do mąki i foremkę do babki. Potrzebujesz też piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Nasz przepis na babkę wielkanocną na pierwszym etapie wymaga zmiksowania na kremową masę masła, margaryny, cukru i cukru wanilinowego. W tym celu możesz wykorzystać robot planetarny Silvercrest lub urządzenie MC Smart. Następnie możesz powoli dodawać jajka, ciągle ubijając. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do jednej części ciasta wsyp kakao, do drugiej wrzuć otartą skórkę z dwóch pomarańczy. Ciasta wylej do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, piecz przez około godzinę i udekoruj cukrem pudrem bądź polewą. To już praktycznie gotowa baba wielkanocna. Przepis na polewę wymaga od Ciebie użycia wody, soku z cytryny i cukru.
Jak widzisz, nie potrzeba wiele, aby powstała dobra babka wielkanocna. Przepis, który proponujemy, nie wymaga od Ciebie spędzania długiego czasu w kuchni. To, na co polecamy zwrócić szczególną uwagę, to wysokiej jakości składniki. Przy świątecznych wypiekach warto sięgnąć po produkty do pieczenia marki Belbake, zwłaszcza wielkanocne dekoracje. Ozdób babkę marcepanowymi minimarchewkami albo ozdobami cukrowymi! Nawet jeśli nie uważasz się za mistrza pieczenia, możesz zachwycić domowników i gości przychodzących do Ciebie na śniadanie świąteczne. Oczywiście możesz też wykorzystać inne sposoby na baby wielkanocne. Przepisy różnią się od siebie m.in. pod kątem dodatków czy polewy – eksperymentuj i znajdź swój ulubiony smak. To ciasto jest popularne nie tylko w naszym kraju. W przeszłości podbijało serca i podniebienia również innych Europejczyków, przede wszystkim Francuzów! Tradycja przetrwała więc już wiele lat i jest wciąż kontynuowana, a teraz masz szansę samodzielnie przyczynić się do jej kultywowania.
Najlepsza babka na Wielkanoc – dla każdego coś dobrego!
Dla każdego najlepsza babka na Wielkanoc będzie oczywiście oznaczała coś innego. Poza naszą propozycją możesz też więc spróbować innych alternatyw. Korzystaj z przepisów na babkę przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym! Pyszna babka wielkanocna to doskonały dodatek do kawy w wolny weekend czy podczas wizyty gości.
Dużą popularnością cieszy się od lat szybka babka wielkanocna zebra. Dwusmakowa i dwukolorowa, łączy w sobie walory smakowe i wizualne - w końcu oba są równie ważne! Kluczowym składnikiem jest tu oczywiście kakao. Ten wariant smakuje najlepiej w połączeniu z cukrem pudrem bądź czekoladową polewą.
Wielkanocna babka wiedeńska zawiera skórkę cytrynową, jest puszysta i lekko wilgotna. Koniecznie udekoruj ją polewą z białej czekolady i czekoladowym koszyczkiem. Bez wątpienia wypiek ten prezentuje się bardzo efektownie, lecz pamiętaj, że na jego przygotowanie poświęcisz nieco więcej czasu.
Prosta babka wielkanocna marmurkowa to jedno z szybszych ciast dla miłośników słodyczy. Wierzch ozdobisz polewą z białej czekolady i wiórkami kokosa. W środku ciasto zachwyca wzorem, któremu zawdzięcza swoją nazwę.
Wspomniana już babka z majonezem to kolejny klasyk. Jest bardzo prosta i nie wymaga użycia wielu składników. Wystarczy majonez, jajka, cukier, cukier wanilinowy, dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Ciasto smakuje najlepiej posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Jak widzisz, propozycji na przyrządzenie tego świątecznego ciasta jest naprawdę dużo. Nie ograniczaj się i za każdym razem sięgaj po inny przepis! W rzeczywistości powrót do smaków dzieciństwa nie jest niczym trudnym, a wprowadzenie ich do własnego domu sprawi Ci nie lada satysfakcję. Jeśli nie chcesz przygotowywać całego, dużego ciasta, alternatywą może być mniejsza… babeczka wielkanocna. To także dobry pomysł, gdy zostanie Ci nieco ciasta z przygotowywania większej babki i chcesz wykonać wariant do włożenia do koszyczka. Małe babeczki możesz rozdać z łatwością gościom odwiedzającym Cię podczas świąt, by zachowali ich wspomnienie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierniki
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (89)
1701 dni temu
mniam
odpowiedz
2788 dni temu
Dzień dobry mam 12 lat i udał mi się wypiek i bardzo smaczna babka bez zakalca :)
odpowiedz
2789 dni temu
Kurde dodałam za dużo kakao, ciekawe czy urośnie
odpowiedz
2794 dni temu
żart żartem faktycznie się utarło by na wielkanocnym stole królowały baby i babeczki-bardzo lubie oglądać pana zmagania w kuchni i efekt finalny słodkosci
odpowiedz
2794 dni temu
najlepsza baba to żywa
odpowiedz
3175 dni temu
Czy babe polewamy polewą gdy baba jest ciepła czy ostygnięta? Dlaczego w książce Cukiernia Lidla wskazane jest piec ją w 180°C termoobiegu, a jest napisane, że jednak góra-dół? To jednak jak ją piec?
odpowiedz
3171 dni temu
Babę polewamy lukrem, jak już trochę ostygnie :) Można piec zarówno w termoobiegu, jak i opcji góra-dół. Jednak pamiętaj, że termoobieg szybciej wysusza ciasta i należy obniżyć wtedy temperaturę piekarnika o około 10 stopni Celsjusza.
3177 dni temu
Babę pieczemy w termoobiegu czy na "góra-dół"?
odpowiedz
3177 dni temu
Pieczemy w trybie góra-dół :)
3176 dni temu
Termoobieg, 180°C 60minut.
3191 dni temu
A mozna ja zrobic w jednorazowej keksowce?
odpowiedz
3503 dni temu
Ja tę babkę robiłam już kilka razy, wychodzi na prawdę pyszna. Nie podgrzewam masła ,bo nie mam palnika. Wystarczy aby było bardzo miękkie. Jak dodaję jajka to masa sie waży i nie wygląda dobrze, jednak się tym nie przejmuję i dodaję mąkę. Piekę w podanej temperaturze przez ok. 60 minut ale bez termoobiegu. Wychodzi pyszna i pachnąca. Polecam :)
odpowiedz
3515 dni temu
Angelko, musisz obserwować babkę. Trudno jest nam stwierdzić, ile czasu będzie potrzebowała babka z podwójnej porcji, by być upieczona w środku. Najlepiej będzie, jeśli będziesz ją doglądać i sprawdzać stopień upieczenia za pomocą drewnianego patyczka.
odpowiedz
3517 dni temu
Robiąc podwójne składniki czyli Wszystko razy dwa muszę piec 120 min?
odpowiedz
3528 dni temu
Izabela M., piekąc mniejsze babeczki należy skrócić ich czas pieczenia. Trzeba monitorować na bieżąco stan ich wypieczenia. Ola Waw, każdy piekarnik piecze trochę inaczej - jeśli widzisz, że ciasto z góry za szybko się rumieni, a w konsekwencji przypala (i nie dopieka się w środku), należy trochę zmniejszyć temperaturę. Wtedy wypiecze się równomiernie.
odpowiedz
3529 dni temu
Przepis sprawdziłam, wychodzi bardzo duża babka, trzeba mieć dużą foremkę :) Wyszło pyszne - ale dałam mnie cukru :)
odpowiedz
3529 dni temu
Gościu na maksa ale po co odrazu wyrzucać ? Ja również nie podgrzalam składników, masło z cukrami nie chciało się utrzeć na puszysta masę a po dodaniu jaj, wygladowo była katastrofa! Jednakże mimo wszystko sprobowalam kontynuować przepid i już po dodaniu mąki wszystko ładnie się scalilo. Dodałam kakao, skórkę, upieklam i smak oraz konsystencja baby okazały się fenomenalne!!!! Goście nie mogli przestać zajadac. Dziękuję za przepis panie Pawle:)
odpowiedz
3530 dni temu
Margaryna i Masło trzeba koniecznie podgrzać - nie mam palnika. Utarłem masło z margaryną i cukrem waniliowym z wanilią ręcznie od czasu do czasu stawiając na najmniejszy ogień na małym palniku nie przerywając ucierania. Dobrze roztarta i połączona masę przelałem do robota i dalej jak leci. Niestety jak robiłem pierwszy raz wrzuciłem prosto z lodówki zimną margarynę i masło z cukrami w myśl zasady " trzeba trochę dłużej" od razu do robota - ten pracował z 20 minut. Masa nie do końca się połączyła. Dodałem jaja - myślałem jakoś to będzie- skończyło się wlewem do kibla. Przestrzegam przed działaniem "bez podgrzewu" LIDLU za " trzeba trochę dłużej mieszać " jesteś mi winien 5 jaj, pół kostki masła i margaryny 125gr i 236gram cukru z laską WANILII.
odpowiedz
3530 dni temu
Koszmar. Zrobiona wg przepisu w książce Cukiernia Lidla. Piekłam jak proponowaliście z termoobiegiem, 60minut, 180C. Rezultat: spalona na górze, niedopieczona w środku. Traageedia!!!!!!!!!!!!!!!!! Mam doła i to dzień przed Świętami.
odpowiedz
3531 dni temu
witam ! Ja mam takie szybkie pytanko: robię ciasto jak na babkę, ale będę je rozlewać do mniejszych foremek - do muffinkowych + takich wielkanocnych silikonowych trochę większych niż te muffinowe. Czy w związku z tyn mają one siedzieć w piekawniku tyle samo czasu? czy w przpadku mniejszych form czas pieczenia się skraca jakoś ? Jeśli tak, to napiszcie proszę, ile czasu mają się piec ! Dziękuję z góry i pozdrawiam !
odpowiedz
3532 dni temu
Dzięki, policzylam sobie to juz ze stosunku masowego 3:4, i chyba wyjdzie to tyle samo co dodając do całości 1/3 ;) zobaczymy, jak się upiecze, czy będzie dobra ;)
odpowiedz
3532 dni temu
Agata Wyciszkiewicz, możesz upiec babkę z 1 i 1/3 ilości porcji.
odpowiedz
3532 dni temu
Ao ile więcej mam dać składników, jak moja forma ma średnicę 24 cm, a nie 18? :)
odpowiedz
3535 dni temu
Drogi Gościu, foremek silikonowych nie trzeba smarować tłuszczem.
odpowiedz
3535 dni temu
MOŻE KUCHNIA RACZYŁA BY MI ODPOWIEDZIEĆ NA TEMAT SILIKONOWYCH FOREMEK-CZY TRZEBA JE NATŁUSZCZAĆ ?
odpowiedz
3536 dni temu
Ulo, średnica 18 cm :)
odpowiedz
3538 dni temu
Dla jakiej średnicy foremki jest podany przepis?
odpowiedz
3539 dni temu
a czy dostępne w waszym sklepie formy silikonowe trzeba smarować tłuszczem do pieczenia np babek czy muffin czekoladowych?
odpowiedz
3540 dni temu
Drogi Gościu, najlepiej się sprawdzą przepisy na babki pieczone i muffiny, np.: https://kuchnialidla.pl/Baba-wielkanocna lub https://kuchnialidla.pl/czekoladowa-mega-muffina-z-kremem-czekoladowo-orzechowym
odpowiedz
3540 dni temu
A jakie ciasto poleca KuchniaLidla na święta do wypieku w ozdobnych foremkach dostępnych w Lidlu (zajączki jajka itp)? Proszę o podpowiedź
odpowiedz
3550 dni temu
Anno, być może jest to wina foremki.
odpowiedz
3550 dni temu
KuchnioLidla, oczywiście słuchałam uważnie pana Pawła i próbowałam ją wyciągnąć od razu po upieczeniu, jednak nie chciała wyjść
odpowiedz
3550 dni temu
Anno, pamiętaj, by ciasto wyjmować z formy od razu po upieczeniu. Babkę piecz najlepiej bez termoobiegu.
odpowiedz
3551 dni temu
babka pyszna, polecam, jednak proszę o poradę co mogło być przyczyną że moja babka nie chciała odkleić się od silikonowej formy? Forma była już używana. A co do pieczenia to piekarnik jak powinien być prawidłowo ustawiony?
odpowiedz
3553 dni temu
Dziekuję serdecznie, pozdrawiam
odpowiedz
3553 dni temu
Olu, połączenie masła i margaryny sprawi, że konsystencja i smak ciasta będą trochę inne, niż przy dodaniu jednego rodzaju tłuszczu. Jest to sprawdzony pomysł naszego cukiernika ;)
odpowiedz
3553 dni temu
Że mogę to wiem, interesuje mnie co daję taka mieszanka?
odpowiedz
3553 dni temu
Olu, jeśli chcesz możesz użyć samego masła :)
odpowiedz
3553 dni temu
Witam, dlaczego masło z margaryną a nie samo masło? Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
3554 dni temu
toja, możesz zrobić samodzielnie cukier waniliowy, wykorzystując laski wanilii. Jak to zrobić? Zobacz w naszym triku! https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy
odpowiedz
3554 dni temu
WANILINOWEMU :) nawet trudno to napisac..
odpowiedz
3554 dni temu
hm cukrowi WANILIONWEMU mowie stanowcze nie.. pewnie mogla by byc prawdziwa, w laskach, wanilia? tym bardziej ze tez dostepna w Lidlu :)
odpowiedz
3560 dni temu
Ewo, możesz zobaczyć w filmiku, jak Paweł podgrzewa składniki. Robi to za pomocą palnika. Jeśli nie masz takiego w swojej kuchni - ubijanie masła, margaryny i cukrów zajmie nieco dłużej :) Życzymy powodzenia!
odpowiedz
2088 dni temu
ja nie mam palnika ale mam suszarkę do włosów, puszczam średnio ciepły strumień powietrza z suszarki z 10 - 15 cm od miski, w której miksuję i jest git :)
2087 dni temu
Doskonały pomysł! :)
3560 dni temu
Mam pytanie, bede piekla babke pierwszy raz- co to znaczy podgrzac maslo margaryne cukier ? tzn roztopic w rondelku wszystko przelozyc do miski i ubijac z jajkami potem kolejno z maka ??
odpowiedz
3871 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! Pozdrawiamy!
odpowiedz
3871 dni temu
Baba jest naprawdę świetna w smaku. To była moja pierwsza baba jaką zdecydowałam się upiec i udała się:)
odpowiedz
3935 dni temu
Drogi Gościu, mamy nadzieję, że wypróbujesz inne nasze przepisy na słodkości!
odpowiedz
3936 dni temu
Pierwsza babka która mi się udała, a próbowałam dziesiątki razy. Przepyszna. Dzięki za przepis.
odpowiedz
4090 dni temu
To moj pierwszy wypiek.......Mama moja nie wierzyła, ze sie udaał :) babeczka znikła w mgnieniu oka :):) super dziekuje za przepis !
odpowiedz
4234 dni temu
PROSTE SKŁADNIKI, ŁATWA W PRZYGOTOWANIU I REWELACYJNIE SMAKUJE :)
odpowiedz
4257 dni temu
Przepis rewelacyjny. piekłam tą babkę na święta i wyszła rewelacyjna. jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. przekładałam warstwami naprzemiennie raz jasne raz ciemne ciasto i polałam polewą czekoladową. Pyszna.
odpowiedz
4260 dni temu
Babka pyszna robiłem dwie babki pod rząd tak wszystkim smakowały. Przepis prosty szybki, a wypiek wspaniały.
odpowiedz
4261 dni temu
A ciekawi mnie czy wyszły by z tego przepisu muffinki? Jak myślicie? Tylko ile je piec??? Dziekuje za podpowiedzi!
odpowiedz
4262 dni temu
Babka wyszła wspaniała i zniknęła w błyskawicznym tempie! Dziękuję bardzo za wspaniały przepis oraz polecam wszystkim!
odpowiedz
4264 dni temu
Zrobiłam tą babkę na Święta i wyszła genialna. Pachnie pomarańczami, jest wilgotna. Polecam
odpowiedz
4265 dni temu
MNIAM!!! Wyszła pyszna, proporcje są dobre, czas pieczenia też. REWELACJA
odpowiedz
4265 dni temu
Właśnie wyjęłam babkę z pieca pachnie pięknie w całym domu, przepis bardzo prosty w wykonaniu. Smacznego :)
odpowiedz
4265 dni temu
czy ktoś robił tą babę wyłącznie z masła? Wjdzie ???HELP
odpowiedz
4266 dni temu
W moim piekarniku (Amica) ciasta kręcone dotąd nie za bardzo mi wychodziły, bo albo trzeba było piec ok. 1,5 godziny, ale wtedy były suche, a gdy krócej piekłam to opadały :(. A ta baba jest genialna. Pięknie wyrosła. Właśnie ją wcinamy, prawie na ciepło :)... A piekłam 1 godz. i 15 minut.
odpowiedz
4266 dni temu
Babka przepyszna :) A połączenie kakao i pomarańczy jest przegenialne! Bez żadnych problemów - baba mocno wyrosła, nie opadła, a wykonanie jej jest naprawdę dziecinnie proste! Zapach, smak, konsystencja (nie jest to typowa piaskowa baba) - wszystko jak najbardziej na plus :)
odpowiedz
4266 dni temu
Fantastyczna!Ale nie chciała mi wyleźć z formy:) Musze zainwestować w silikonowa foremkę. Kolory pięknie sie ułożyły, wszystko idealnie, szybko i sprawnie.POLECAM
odpowiedz
4266 dni temu
A JA KURCZE ZA SZYBKO DODAŁAM JAJKA IIII ERROR
odpowiedz
4266 dni temu
Babka mi wyszła . jest bardzo pyszna . Super pomysł z tą skórką pomarańczową. Jutro to tą babkę robię na święta ! Polecam
odpowiedz
4266 dni temu
babka jest bardzo bardzo dobra, zniknęła w jeden dzień :)
odpowiedz
4267 dni temu
pycha
odpowiedz
4268 dni temu
Przepisy podawane w gramach są dokładniejsze. Każdy ma inne szklanki, szklaneczki, łyżki i łyżeczki. A waga to podstawowa rzecz w kuchni. Co do przepisu - świetny, polecam!
odpowiedz
4268 dni temu
TEN PRZEPIS JEST REWELACYJNY.POLECAM WYPRÓBUJCIE GO
odpowiedz
4268 dni temu
Jestem beztalenciem a ta babka mi wyszła! Jest tak dobra, że zniknęła w jeden dzień :) Piekłam 1,5 godz. w temp. wg przepisu, bo po godzinie była surowa w środku. Tylko pękła mi z góry - czy ktoś zna sposób jak tego uniknąć?
odpowiedz
4268 dni temu
pyszna babeczka
odpowiedz
4268 dni temu
Ta babka jest naprawdę prosta ja lewus do pieczenia sobie z nią poradziłem i jestem z siebie Dumny ! Dzięki wielkie i polecam !
odpowiedz
4270 dni temu
Bardzo fajny przepis. I bardzo dobrze że przepis podany w gramach!! wreszcie nie będę się zastanawiać czy objętość szklanki jest taka jaką autor miał na myśli, czy nie dałam za bardzo czubatej łyżeczki proszku, cukru czy czego tam jeszcze.
odpowiedz
4270 dni temu
strasznie ciężko Wam dogodzić... a może te osoby , które tak narzekają, że wszystko podane jest w gramach, znajdą sobie przelicznik kulinarny ? ja polecam przepisy z tej strony http://www.mojewypieki.com/ i przelicznik też tam znajdziecie... powodzenia
odpowiedz
4270 dni temu
przepis może i dobry, ale niepraktyczny, miara powinno być np.szklanka, pół szklanki , łyżka a nie 80g
odpowiedz
4272 dni temu
nie mógłby pan paweł podawać przepisów w porcjach;szklanka,łyżeczka a nie w gramach.
odpowiedz
4272 dni temu
czy nie można przepisów podawać np w "łyżkach"," kostkach ", "szklankach"? czy każdy musi mieć w domu wagę ,żeby to wszystko ważyć?!!! Ratunku!!! znowu klapa!!!nie będę kupować wagi dla jednej BABY!!!
odpowiedz
4273 dni temu
Wyszła, wyszłaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! A ja myślałam, że nie umiem piec babek, bo do tej pory każda to był zakalec. A tu widać, że wystarczy dobry przepis - super, panie Pawle!!
odpowiedz
4274 dni temu
bardzo mi sie podoba filmik, prosty, bez wymyślania. zabieram sie do pieczenia.
odpowiedz
4274 dni temu
Strasznie dużo cukru jak na tę ilość mąki.
odpowiedz
4274 dni temu
Ciasto z kakao jako cięższe opada na dno. Mama wlewała do formy najpierw jasne ciasto a na wierzch ciemne, Ta babka najładniej wygląda w keksówce, szczególnie jeżeli jest pęknięta.
odpowiedz
4275 dni temu
Używa mój drogi/droga przez ż, a nie rz. A jeśli chodzi o proszek. to jak już ktoś przy innym przepisie tłumaczył, w sklepie nie ma profesjonalnych, cukierniczych "ulepszaczy", a poza tym ten przepis ma być do zrobienia w domu, każdemu.
odpowiedz
4275 dni temu
jaki mistrz cukiernictwa urzywa proszek do pieczenia
odpowiedz
4276 dni temu
Właśnie wczoraj piekłam tę babeczkę . Pyszna , już połowę nie ma. Piekłam 1 godz. tylko z nawiewem w temp. około 160 st. Wyrosła bardzo ładnie , nawet nie przeprowadzałam próby czy jest już upieczona.Po godzinie pieczenia wyjęłam i od razu gorącą wyłożyłam na talerz.
odpowiedz
4278 dni temu
JUŻ ROZGRZEWAM PIEKARNIK NA PEWNO WYJDZIE PYSZNA
odpowiedz
4278 dni temu
Piaskowa babka jest najlepsza i to jeszcze marmurkowa,na pewno zrobię ją wg.tego przepisu na Święta Wielkanocne :)
odpowiedz
4278 dni temu
radycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa! Babka piaskowa jest babką piaskową, a nie baba drożdżową.
odpowiedz
4279 dni temu
Piękna babka, kupiłam w lidlu formę do ciasta w kształcie zająca, może w tej formie babka też się uda:)
odpowiedz
4280 dni temu
Fajna i prosta receptura. Ważny szczegół: lodówka w kuchni lidla jest wyłączona. Nie bez powodu. Żeby uzyskać emulsję tłuszczy (masło i margaryna) z wodą (głównym składnikiem jaj jest H2O) musimy zbliżyć temperatury obu surowców. Jeśli dodamy jaja w temp. 4stC bezpośrednio z lodówki do tłuszczu podgrzanego palnikiem - miks się rozdzieli. Powodzenia.
odpowiedz
zobacz wszystkie