Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Buraka dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą z oliwek. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około godziny, aż zmięknie.

Wyjmujemy buraka z piekarnika, studzimy. Obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania jednolitej pasty.

Do mąki dodajemy około 1/2 łyżeczki soli. Wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy do ciasta pastę z buraka. Jeśli ciasto jest zbyt mokre możemy dodać więcej mąki; jeśli zbyt suche - dodajemy odrobinę wody.

Twarożek rozcieramy widelcem. Dodajemy pokruszony ser feta i całość mieszamy razem. Dodajemy posiekaną bazylię. Przyprawiamy do smaku pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki do ciasteczek wycinamy serduszka. Na połowę serduszek nakładamy odrobinę serowego farszu, przykrywamy drugą połową serduszek i brzegi zaciskamy przy pomocy widelca, tworząc pierożki. Jeśli brzegi ciasta nie chcą się skleić, możemy posmarować je odrobiną wody.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierożki gotujemy partiami; gdy zaczną wypływać na powierzchnię, wyjmujemy i odcedzamy.

Jak podawać

Serwujemy udekorowane listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Tortelloni z sosem pomidorowym

Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!

Tortelloni z sosem pomidorowym

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pierogi z kapustą i grzybami

Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Pierogi z kapustą i grzybami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Grzybowe tortelloni

Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Grzybowe tortelloni

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pierogi z jagodami – przepis

Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Pierogi z jagodami – przepis

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    3792 dni temu
    Zamiast babrać się nie wiadomo po co z burakiem i w dodatku ciągle nie mieć pewności czy starło się go już na masę czy nie polecam kupić koncentrat do barszczu czerwonego za 2zł w szklanej buteleczce. ZAOSZCZĘDZI DUŻO DUŻO NERWÓW

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3796 dni temu
    Gościu, burak powinien być średniej wielkości.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3796 dni temu
    Witam takie pytanie jakiej mniej więcej wielkości burak musi być do takiej ilości mąki? dziękuje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4161 dni temu
    Fajny pomysł na rawioli,dobrze że w Lidlu można kupic pieczone buraczk,pracę bedę miała ułatwioną z pierożkami .

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!