Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny z końcówką do ciasta drożdżowego
- wałek do ciasta
- blachy do pieczenia
- papier do pieczenia
- bawełniane ściereczki
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Przygotuj wcześniej:
Grzyby na farsz ugotuj i zachowaj ok. 200 ml wody po gotowaniu. Masło i śmietanę przechowuj poza lodówką, aby były w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KLEIK Z MĄKI I MLEKA
Na zimną patelnię wylewamy 100 ml mleka i łączymy je z 30 g mąki, mieszając, aż nie będzie grudek. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki kleik.
KROK 2: ŁĄCZYMY MLEKO Z MASŁEM
Pozostałe 220 g mleka podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. W podgrzanym ciepłym mleku roztapiamy masło.
KROK 3: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W misie robota kuchennego umieszczamy kolejne 430 g mąki, drożdże, cukier i sól. Całość krótko mieszamy.
KROK 4: WYRABIAMY CIASTO
Do wymieszanych suchych składników dodajemy śmietanę, jajko i żółtka, a także przygotowany wcześniej, jeszcze ciepły kleik oraz mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykrywamy misę miksera folią spożywczą i przekładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut, aby ciasto wyrosło.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI FARSZU
Kapustę zagotowujemy w gorącej wodzie. Namoczone grzyby i ugotowaną kapustę dokładnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek również drobno siekamy.
KROK 6: DUSIMY FARSZ
Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie na patelnię dodajemy posiekane grzyby i całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy kapustę i dusimy farsz, co jakiś czas podlewając go odrobiną wody po gotowaniu grzybów, aż zużyjemy całe 200 ml i cały płyn wyparuje.
KROK 7: DOPRAWIAMY FARSZ
Jeszcze gorący farsz doprawiamy olejem z czarnym czosnkiem i kremem pieczarkowym z truflą. Całość dokładnie mieszamy i studzimy.
KROK 8: WAŁKUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy na blacie oprószonym mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 0,5-1 cm.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby ciasto możemy swobodnie podsypywać pozostałymi 60 g mąki.
KROK 9: ZAWIJAMY CIASTO Z FARSZEM
Rozwałkowane ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na cztery paski. Następnie jeden z dłuższych boków każdego paska smarujemy żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Na każdy z pasków wykładamy po równo farszu i zawijamy je tak, aby pasek posmarowany żółtkiem sklejał ciasto w rulon.
KROK 10: FORMUJEMY PASZTECIKI
Każdy rulon kroimy w paszteciki o długości ok. 3-4 cm. Następnie układamy je w większych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianymi ściereczkami i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut, aby wyrosły.
KROK 11: PIECZEMY PASZTECIKI
Wyrośnięte paszteciki smarujemy pozostałym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe paszteciki podajemy z barszczem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
- Krokiety z mięsem
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Jajka na miękko
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Ryba z piekarnika
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)