zobacz film Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny z końcówką do ciasta drożdżowego
  • wałek do ciasta
  • blachy do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • bawełniane ściereczki
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Przygotuj wcześniej:

Grzyby na farsz ugotuj i zachowaj ok. 200 ml wody po gotowaniu. Masło i śmietanę przechowuj poza lodówką, aby były w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KLEIK Z MĄKI I MLEKA

Na zimną patelnię wylewamy 100 ml mleka i łączymy je z 30 g mąki, mieszając, aż nie będzie grudek. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki kleik.

KROK 2: ŁĄCZYMY MLEKO Z MASŁEM

Pozostałe 220 g mleka podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. W podgrzanym ciepłym mleku roztapiamy masło.

KROK 3: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misie robota kuchennego umieszczamy kolejne 430 g mąki, drożdże, cukier i sól. Całość krótko mieszamy.

KROK 4: WYRABIAMY CIASTO

Do wymieszanych suchych składników dodajemy śmietanę, jajko i żółtka, a także przygotowany wcześniej, jeszcze ciepły kleik oraz mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykrywamy misę miksera folią spożywczą i przekładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut, aby ciasto wyrosło.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI FARSZU

Kapustę zagotowujemy w gorącej wodzie. Namoczone grzyby i ugotowaną kapustę dokładnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek również drobno siekamy.

KROK 6: DUSIMY FARSZ

Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie na patelnię dodajemy posiekane grzyby i całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy kapustę i dusimy farsz, co jakiś czas podlewając go odrobiną wody po gotowaniu grzybów, aż zużyjemy całe 200 ml i cały płyn wyparuje.

KROK 7: DOPRAWIAMY FARSZ

Jeszcze gorący farsz doprawiamy olejem z czarnym czosnkiem i kremem pieczarkowym z truflą. Całość dokładnie mieszamy i studzimy.

KROK 8: WAŁKUJEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy na blacie oprószonym mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 0,5-1 cm.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby ciasto możemy swobodnie podsypywać pozostałymi 60 g mąki.

KROK 9: ZAWIJAMY CIASTO Z FARSZEM

Rozwałkowane ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na cztery paski. Następnie jeden z dłuższych boków każdego paska smarujemy żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Na każdy z pasków wykładamy po równo farszu i zawijamy je tak, aby pasek posmarowany żółtkiem sklejał ciasto w rulon.

KROK 10: FORMUJEMY PASZTECIKI

Każdy rulon kroimy w paszteciki o długości ok. 3-4 cm. Następnie układamy je w większych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianymi ściereczkami i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut, aby wyrosły.

KROK 11: PIECZEMY PASZTECIKI

Wyrośnięte paszteciki smarujemy pozostałym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe paszteciki podajemy z barszczem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!