![Świąteczna focaccia Świąteczna focaccia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a38f2b9bfefc-73717c629e04-kw48-2023-kinga-paruzel-swiateczna-focaccia.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- silikonową szpatułkę
- bawełnianą ściereczkę lub folię spożywczą
- papier do pieczenia
- głęboką formę do pieczenia o wymiarach ok. 28,5 cm x 23 cm x 7 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, 4 łyżki oliwy i drożdże. Dodaj letnią wodę. Całość wymieszaj silikonową szpatułką – do momentu, aż składniki się połączą. Posmaruj wierzch ciasta oliwą. Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i odstaw na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce (najlepiej na 72 godziny do lodówki).
Sposób przygotowania:
KROK 1: FORMUJEMY CIASTO W KULĘ
Ciasto w misce odrywamy od boków i ciągniemy w kierunku środka, formując kulę.
KROK 2: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Do formy wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy ciasto uformowane w kulę i smarujemy całe oliwą. Zostawiamy je na 3-4 godziny w kuchni, aby podwoiło swoją objętość.
KROK 3: ROZCIĄGAMY I DEKORUJEMY CIASTO
Ciasto ponownie skrapiamy oliwą i palcami delikatnie wtłaczamy ją w ciasto, aby utworzyć głębokie dołeczki. Jeśli ciasto nie rozlało się po całej blaszce, można je delikatnie naciągnąć, aby ją wypełniło.
Dekorujemy focaccię, tworząc choinkę z rozmarynu, a bombki z pomidorków koktajlowych. Całość z wierzchu oprószamy solą.
KROK 4: PIECZEMY FOCACCIĘ
Wkładamy focaccię do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.
![Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4bd28cc68106-f2c4f2c3126f-kw42-lidl-focaccia-z-burrata-i-oliwkami.webp)
Focaccia na desce serów i wędlin
Przygotuj ucztę we włoskim stylu! Zaproś gości do kosztowania najlepszych smaków inspirowanych Italią. Domowa focaccia według przepisu Kingi podana na desce serów i wędlin na pewno mile ich zaskoczy.
![Focaccia na desce serów i wędlin](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/37aa47712753-7451ec24ec01-KW9_Kinga_Focaccia_32397_120220_MS_85665_rgb_ok_ 1250x700.webp)
Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!
![Focaccia bezglutenowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4a2fd0709b76-22bff4a8ac88-Kinga-Paruzel_KW_48_bezglutenowa-foccacia_4051_RGB_OK_1250x700.webp)
Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.
![Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/472e58f6aef9-1233fe44c6-Focaccia_z_oliwkami_pomidorami_PL_Kwiecien_12444_S_100418_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Słodka pasta z pestek dyni
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
- Faszerowana ryba w galarecie
- Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
- Tołpyga w jajecznicy
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Kompot truskawkowy
- Kapusta z grochem
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Kaszotto z młodą kapustą
- Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
Komentarze (0)