Świąteczna focaccia

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • silikonową szpatułkę
  • bawełnianą ściereczkę lub folię spożywczą
  • papier do pieczenia
  • głęboką formę do pieczenia o wymiarach ok. 28,5 cm x 23 cm x 7 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej:

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, 4 łyżki oliwy i drożdże. Dodaj letnią wodę. Całość wymieszaj silikonową szpatułką – do momentu, aż składniki się połączą. Posmaruj wierzch ciasta oliwą. Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i odstaw na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce (najlepiej na 72 godziny do lodówki).

Sposób przygotowania:

KROK 1: FORMUJEMY CIASTO W KULĘ

Ciasto w misce odrywamy od boków i ciągniemy w kierunku środka, formując kulę.

KROK 2: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Do formy wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy ciasto uformowane w kulę i smarujemy całe oliwą. Zostawiamy je na 3-4 godziny w kuchni, aby podwoiło swoją objętość.

KROK 3: ROZCIĄGAMY I DEKORUJEMY CIASTO

Ciasto ponownie skrapiamy oliwą i palcami delikatnie wtłaczamy ją w ciasto, aby utworzyć głębokie dołeczki. Jeśli ciasto nie rozlało się po całej blaszce, można je delikatnie naciągnąć, aby ją wypełniło.

Dekorujemy focaccię, tworząc choinkę z rozmarynu, a bombki z pomidorków koktajlowych. Całość z wierzchu oprószamy solą.

KROK 4: PIECZEMY FOCACCIĘ

Wkładamy focaccię do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!