
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- silikonową szpatułkę
- bawełnianą ściereczkę lub folię spożywczą
- papier do pieczenia
- głęboką formę do pieczenia o wymiarach ok. 28,5 cm x 23 cm x 7 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, 4 łyżki oliwy i drożdże. Dodaj letnią wodę. Całość wymieszaj silikonową szpatułką – do momentu, aż składniki się połączą. Posmaruj wierzch ciasta oliwą. Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i odstaw na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce (najlepiej na 72 godziny do lodówki).
Sposób przygotowania:
KROK 1: FORMUJEMY CIASTO W KULĘ
Ciasto w misce odrywamy od boków i ciągniemy w kierunku środka, formując kulę.
KROK 2: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Do formy wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy ciasto uformowane w kulę i smarujemy całe oliwą. Zostawiamy je na 3-4 godziny w kuchni, aby podwoiło swoją objętość.
KROK 3: ROZCIĄGAMY I DEKORUJEMY CIASTO
Ciasto ponownie skrapiamy oliwą i palcami delikatnie wtłaczamy ją w ciasto, aby utworzyć głębokie dołeczki. Jeśli ciasto nie rozlało się po całej blaszce, można je delikatnie naciągnąć, aby ją wypełniło.
Dekorujemy focaccię, tworząc choinkę z rozmarynu, a bombki z pomidorków koktajlowych. Całość z wierzchu oprószamy solą.
KROK 4: PIECZEMY FOCACCIĘ
Wkładamy focaccię do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Focaccia na desce serów i wędlin
Przygotuj ucztę we włoskim stylu! Zaproś gości do kosztowania najlepszych smaków inspirowanych Italią. Domowa focaccia według przepisu Kingi podana na desce serów i wędlin na pewno mile ich zaskoczy.

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)