Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, wodę i oliwę. Zagniatamy elastyczne na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 i 1/2godziny, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiamy dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. W cieście robimy dziurki (wgłębienia) palcem i obficie skrapiamy oliwą.
Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równomiernie oliwki, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20-30 minut.
Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    519 dni temu
    Co z tymi suszonymi pomidorami??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    519 dni temu
    Rozkładamy na cieście, razem z resztą składników :)
  • Andrzej Andrzej
    1213 dni temu
    Soli dajemy 2 dkg na kilogram mąki

    odpowiedz

  • Andrzej Andrzej
    1213 dni temu
    Ciasto troszke przy mocne

    odpowiedz

  • Claudia Dyga Claudia Dyga
    1403 dni temu
    Przepraszam, ale... Gdzie w przepisie suszone pomidory? Na liście zakupów są. Dodajemy je drobno posiekane do ciasta? Czy w ogóle nie powinno ich tam być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1435 dni temu
    Joasiu, trudno nam powiedzieć, jak w tym przepisie sprawdzi się inna mąka. Każda z mąk ma inne właściwości i trudno jest je zamieniać bez większej ingerencji w przepis.

    odpowiedz

  • Joasia kuchasia Joasia kuchasia
    1436 dni temu
    Drogi Lidlu, czy uda się z innej mąki np. orkiszowej lub pełnoziarnistej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1557 dni temu
    Za dużo soli w cieście. 2 łyżeczki to przesada, było strasznie słone. Poza tym super przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1882 dni temu
    A czy można by było zastąpić mąkę zwykłam mąką razową?? To dość fajny pomysł dla diabetyków którzy mogą połasić się na ciasto drożdżowe raz na jakiś czas:) Czekam na odpowiedz:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram