
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, wodę i oliwę. Zagniatamy elastyczne na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2godziny, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiamy dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. W cieście robimy dziurki (wgłębienia) palcem i obficie skrapiamy oliwą.
Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równomiernie pokrojone w plasterki oliwki, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20-30 minut.
Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane papryki z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Komentarze (17)
164 dni temu
Zdecydowanie za dużo soli i proponuje z wody, cukru i drożdży zrobić najpierw zaczyn, a dopiero później wymieszać z mąką, solą i olejem.
odpowiedz
776 dni temu
Jest kilka kłopotów z tym przepisem. I jeśli to możliwe, prosiłbym o odpowiedź. Ile należy piec ciasto jeśli da się podwójne proporcje? Niewątpliwie należy zweryfikować ilość soli w przepisie. Pewnie bez oliwek, mogłoby być ok, ale zwykle dodajemy oliwki ze słoików, które już są solone. Jak to zrobić, by suszone pomidory i bazylia, po upieczenieu, nie zachowywały się jak niezależne, nieco spalone kawałki?
odpowiedz
775 dni temu
Przy zwiększonej ilości składników czas pieczenia może ulec wydłużeniu o ok. 10-15 minut, jednak najlepiej podejść do tego indywidualnie i po podanym w przepisie czasie kontrolować stopień wypieczenia. Wgłębienia, które robimy w cieście i wypełniamy pomidorkami koktajlowymi, powinny być dość głębokie. Dzięki temu pomidorki będą nieco schowane w cieście i nie spalą się. Przy skrapianiu ciasta oliwa należy także zadbać, aby wypełniła ona dokładnie również zrobione przez nas wgłębienia.
1250 dni temu
A ja się nie zgodzę. z 250g mąki i podobnego przepisu na ciasto drożdżowe robię dwa grubsze placki o średnicy 24cm lub trzy na idealnie cieniutkim. Wszystko zależy od podejścia do samego ciasta, temp. jego wyrastania, jak je długo i jak ugniatamy. Po prostu trzeba się nauczyć robić ciasto. Cały sekret. Pozdrawiam.
odpowiedz
1220 dni temu
ok
1659 dni temu
Przepis fatalnie spisany. Suszone pomidory na liście, a w przepisie już brak. Więc rozłożyłam je na cieście razem z innymi składnikami. Ciasto na bardzo małą blachę. Jeśli chcecie na większą to trzeba by było podwoić ilość składników. Samo ciasto pomimo, że łatwo się robi to już nie jest takie fajne ze składnikami i po upieczeniu. Moje trafiło do śmietnika i poszukuję dalej dobrego przepisu na focaccia.
odpowiedz
2328 dni temu
Co z tymi suszonymi pomidorami??
odpowiedz
2328 dni temu
Rozkładamy na cieście, razem z resztą składników :)
3022 dni temu
Soli dajemy 2 dkg na kilogram mąki
odpowiedz
3022 dni temu
Ciasto troszke przy mocne
odpowiedz
3212 dni temu
Przepraszam, ale... Gdzie w przepisie suszone pomidory? Na liście zakupów są. Dodajemy je drobno posiekane do ciasta? Czy w ogóle nie powinno ich tam być?
odpowiedz
3244 dni temu
Joasiu, trudno nam powiedzieć, jak w tym przepisie sprawdzi się inna mąka. Każda z mąk ma inne właściwości i trudno jest je zamieniać bez większej ingerencji w przepis.
odpowiedz
3245 dni temu
Drogi Lidlu, czy uda się z innej mąki np. orkiszowej lub pełnoziarnistej?
odpowiedz
3366 dni temu
Za dużo soli w cieście. 2 łyżeczki to przesada, było strasznie słone. Poza tym super przepis
odpowiedz
1152 dni temu
Zgadzam się, dodałabym łyżkę soli ewentualnie pół. Ciasto raczej na mniejszą blaszkę niż typowa do pizzy ;)
776 dni temu
Tak właśnie, jest za słone, zwłaszcza po dodaniu oliwek.
3691 dni temu
A czy można by było zastąpić mąkę zwykłam mąką razową?? To dość fajny pomysł dla diabetyków którzy mogą połasić się na ciasto drożdżowe raz na jakiś czas:) Czekam na odpowiedz:)
odpowiedz
zobacz wszystkie