Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, wodę i oliwę. Zagniatamy elastyczne na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 i 1/2godziny, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiamy dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. W cieście robimy dziurki (wgłębienia) palcem i obficie skrapiamy oliwą.
Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równomiernie oliwki, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20-30 minut.
Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    96 dni temu
    Jest kilka kłopotów z tym przepisem. I jeśli to możliwe, prosiłbym o odpowiedź. Ile należy piec ciasto jeśli da się podwójne proporcje? Niewątpliwie należy zweryfikować ilość soli w przepisie. Pewnie bez oliwek, mogłoby być ok, ale zwykle dodajemy oliwki ze słoików, które już są solone. Jak to zrobić, by suszone pomidory i bazylia, po upieczenieu, nie zachowywały się jak niezależne, nieco spalone kawałki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    95 dni temu
    Przy zwiększonej ilości składników czas pieczenia może ulec wydłużeniu o ok. 10-15 minut, jednak najlepiej podejść do tego indywidualnie i po podanym w przepisie czasie kontrolować stopień wypieczenia. Wgłębienia, które robimy w cieście i wypełniamy pomidorkami koktajlowymi, powinny być dość głębokie. Dzięki temu pomidorki będą nieco schowane w cieście i nie spalą się. Przy skrapianiu ciasta oliwa należy także zadbać, aby wypełniła ona dokładnie również zrobione przez nas wgłębienia.
  • Kacper Kacper
    570 dni temu
    A ja się nie zgodzę. z 250g mąki i podobnego przepisu na ciasto drożdżowe robię dwa grubsze placki o średnicy 24cm lub trzy na idealnie cieniutkim. Wszystko zależy od podejścia do samego ciasta, temp. jego wyrastania, jak je długo i jak ugniatamy. Po prostu trzeba się nauczyć robić ciasto. Cały sekret. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    540 dni temu
    ok
  • Gość Gość
    979 dni temu
    Przepis fatalnie spisany. Suszone pomidory na liście, a w przepisie już brak. Więc rozłożyłam je na cieście razem z innymi składnikami. Ciasto na bardzo małą blachę. Jeśli chcecie na większą to trzeba by było podwoić ilość składników. Samo ciasto pomimo, że łatwo się robi to już nie jest takie fajne ze składnikami i po upieczeniu. Moje trafiło do śmietnika i poszukuję dalej dobrego przepisu na focaccia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1648 dni temu
    Co z tymi suszonymi pomidorami??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1648 dni temu
    Rozkładamy na cieście, razem z resztą składników :)
  • Andrzej Andrzej
    2342 dni temu
    Soli dajemy 2 dkg na kilogram mąki

    odpowiedz

  • Andrzej Andrzej
    2342 dni temu
    Ciasto troszke przy mocne

    odpowiedz

  • Claudia Dyga Claudia Dyga
    2532 dni temu
    Przepraszam, ale... Gdzie w przepisie suszone pomidory? Na liście zakupów są. Dodajemy je drobno posiekane do ciasta? Czy w ogóle nie powinno ich tam być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2564 dni temu
    Joasiu, trudno nam powiedzieć, jak w tym przepisie sprawdzi się inna mąka. Każda z mąk ma inne właściwości i trudno jest je zamieniać bez większej ingerencji w przepis.

    odpowiedz

  • Joasia kuchasia Joasia kuchasia
    2565 dni temu
    Drogi Lidlu, czy uda się z innej mąki np. orkiszowej lub pełnoziarnistej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2686 dni temu
    Za dużo soli w cieście. 2 łyżeczki to przesada, było strasznie słone. Poza tym super przepis

    odpowiedz

  • Amelia Amelia
    472 dni temu
    Zgadzam się, dodałabym łyżkę soli ewentualnie pół. Ciasto raczej na mniejszą blaszkę niż typowa do pizzy ;)
  • Gość Gość
    96 dni temu
    Tak właśnie, jest za słone, zwłaszcza po dodaniu oliwek.
  • Gość Gość
    3011 dni temu
    A czy można by było zastąpić mąkę zwykłam mąką razową?? To dość fajny pomysł dla diabetyków którzy mogą połasić się na ciasto drożdżowe raz na jakiś czas:) Czekam na odpowiedz:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram