zobacz film Focaccia bezglutenowa

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (termoobieg)
  • papier do pieczenia
  • blachę o wymiarach 20 x 30 cm

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Mąkę łączymy w misce z proszkiem do pieczenia i solą. Dolewamy oliwę, syrop klonowy i wodę gazowaną. Mieszamy.

Krok 2: Pieczemy focaccię

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie po dnie. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy oregano, solą oraz płatkami chili. Na wierzchu układamy suszone pomidory.

Focaccię pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (z termoobiegiem).

Krok3: Podajemy focaccię

Upieczoną focaccię kroimy na mniejsze porcje i podajemy na ciepło z ulubionym sosem, pastą lub oliwą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    466 dni temu
    Jaka ma być ta mąka bezglutenowa ? Przecież każda inaczej się łączy i inaczej chłonie płyny:( jak można pisać tak ogólnie ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    465 dni temu
    W tym przepisie Kinga używa gotowej mieszanki, która występuje pod nazwą mąki bezglutenowej.
  • Gość Gość
    471 dni temu
    Absutnie za każdym razem wychodzi w całości jako glutowaty zakalec

    odpowiedz

  • Hanna Hanna
    1130 dni temu
    "Oliwa z oliwek" to masło maślane. Oliwa to olej z oliwek (oliven oil!).

    odpowiedz

  • Gośćpelikan Gośćpelikan
    706 dni temu
    Hania zluzuj fartuch kwiiiiik
  • Gość Gość
    1821 dni temu
    czy z samej maki ryżowej wyjdzie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1938 dni temu
    Czy focaccia z tego przepisu uda się ze zwykłą mąką pszenną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1938 dni temu
    Tak, jeśli ciasto będzie za gęste - dodaj więcej wody :)
  • Gość Gość
    1958 dni temu
    nie wyszła-z maki Schar- początkowo za gęste ciasto, dodałam więcej wody nie urosło, z wierzchu upieczone w środku surowy glut beee...nie wiem z ta mąka cos nie tak?...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1956 dni temu
    A jaki typ mąki to był?
  • Paulina Me-Mad Paulina Me-Mad
    2140 dni temu
    Jakie proporcje mąk bezglutenowych? Ile gram ryżowej i ile g jaglanej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2138 dni temu
    W tym przepisie Kinga używa gotowej mieszanki, która występuje pod nazwą mąki bezglutenowej.
  • Gość Gość
    2142 dni temu
    Witam, 1 szklanka mąki - to ile gram?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2142 dni temu
    1 szklanka mąki to 160 gramów.
  • Barbara Barbara
    2198 dni temu
    Czy można zrezygnować z wody gazowanej i dodać zwykłej w zamian?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2198 dni temu
    Można, aczkolwiek woda gazowana wpływa na strukturę ciasta :)
  • Gość Gość
    2204 dni temu
    Witam, ale jaka mąka bezglutenowa została użyta? na rynku jest w obecnych czasach bardzo dużo mąk bezglutenowych... i nie ze wszystkich wszystko wyjdzie np. ja mam tylko jeden rodzaj mąki z której mi wychodzi sos beszamelowy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2204 dni temu
    W tym przepisie najlepiej sprawdzi się połączenie mąk: ryżowej i jaglanej.
  • Gość Gość
    1881 dni temu
    A jakie proporcje tych mąk?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1879 dni temu
    możesz użyć 2/3 mąki ryżowej i 1/3 mąki jaglanej :)
  • Gość Gość
    2204 dni temu
    Witam, Czy byłaby szansa aby do każdego przepisu podawać kalorie? Fajne przepisy dużo z nich korzystam ale jestem na diecie i byłaby to fajna opcja do planowania dziennych posiłków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2204 dni temu
    Bardzo dziękujemy za sugestię! Rozważymy wprowadzenie kaloryczności dań przy dalszym rozwijaniu Kuchni Lidla :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!