zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (termoobieg)
  • papier do pieczenia
  • blachę o wymiarach 20 x 30 cm

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Mąkę łączymy w misce z proszkiem do pieczenia i solą. Dolewamy oliwę, syrop klonowy i wodę gazowaną. Mieszamy.

Krok 2: Pieczemy focaccię

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie po dnie. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy oregano, solą oraz płatkami chili. Na wierzchu układamy suszone pomidory.

Focaccię pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (z termoobiegiem).

Krok3: Podajemy focaccię

Upieczoną focaccię kroimy na mniejsze porcje i podajemy na ciepło z ulubionym sosem, pastą lub oliwą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    106 dni temu
    Czy focaccia z tego przepisu uda się ze zwykłą mąką pszenną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    106 dni temu
    Tak, jeśli ciasto będzie za gęste - dodaj więcej wody :)
  • Gość Gość
    126 dni temu
    nie wyszła-z maki Schar- początkowo za gęste ciasto, dodałam więcej wody nie urosło, z wierzchu upieczone w środku surowy glut beee...nie wiem z ta mąka cos nie tak?...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    124 dni temu
    A jaki typ mąki to był?
  • Paulina Me-Mad Paulina Me-Mad
    309 dni temu
    Jakie proporcje mąk bezglutenowych? Ile gram ryżowej i ile g jaglanej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    306 dni temu
    W tym przepisie Kinga używa gotowej mieszanki, która występuje pod nazwą mąki bezglutenowej.
  • Gość Gość
    310 dni temu
    Witam, 1 szklanka mąki - to ile gram?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    310 dni temu
    1 szklanka mąki to 160 gramów.
  • Barbara Barbara
    366 dni temu
    Czy można zrezygnować z wody gazowanej i dodać zwykłej w zamian?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    366 dni temu
    Można, aczkolwiek woda gazowana wpływa na strukturę ciasta :)
  • Gość Gość
    372 dni temu
    Witam, ale jaka mąka bezglutenowa została użyta? na rynku jest w obecnych czasach bardzo dużo mąk bezglutenowych... i nie ze wszystkich wszystko wyjdzie np. ja mam tylko jeden rodzaj mąki z której mi wychodzi sos beszamelowy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    372 dni temu
    W tym przepisie najlepiej sprawdzi się połączenie mąk: ryżowej i jaglanej.
  • Gość Gość
    49 dni temu
    A jakie proporcje tych mąk?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    47 dni temu
    możesz użyć 2/3 mąki ryżowej i 1/3 mąki jaglanej :)
  • Gość Gość
    373 dni temu
    Witam, Czy byłaby szansa aby do każdego przepisu podawać kalorie? Fajne przepisy dużo z nich korzystam ale jestem na diecie i byłaby to fajna opcja do planowania dziennych posiłków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    372 dni temu
    Bardzo dziękujemy za sugestię! Rozważymy wprowadzenie kaloryczności dań przy dalszym rozwijaniu Kuchni Lidla :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram