
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozdrabniacz
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Burratę miksujemy w rozdrabniaczu.
KROK 2: WYKŁADAMY NADZIENIE
Ciasto francuskie smarujemy zmiksowaną burratą i oprószamy pietruszką. Następnie na całą powierzchnię ciasta wykładamy plastry szynki i salami.
KROK 3: FORMUJEMY KŁOS
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i dociskamy, aby rulon był dość ciasno zwinięty. Następnie rulon przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy nożyczkami pod kątem co ok. 2 cm, zostawiając 1 cm nienaciętego ciasta od spodu. Tak nacięte ciasto formujemy w kłos, odsuwając kolejno: fragment w prawo, fragment w lewo i fragment zostawiając na środku.
KROK 4: PIECZEMY KŁOS
Jajko bełtamy i smarujemy nim kłos. Następnie parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i oprószamy nim gotowe ciasto. Kłos pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe danie podajemy jako przekąskę lub dodatek do zup.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!

Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
Ciasto francuskie zapiekane z szynką i aromatycznymi dodatkami. Pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska.

Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
Pyszny i kremowy camembert, zapiekany z ciastem francuskim wypełnionym aromatycznym pesto. Efektowna przekąska, która zrobi wrażenie na gościach każdej imprezy.

Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami
Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- 3 przepisy na babeczki z kubka
- Lody tajskie
- Grillowana cukinia
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Pinsa verde
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)