zobacz film Kłos z ciasta francuskiego

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozdrabniacz
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Burratę miksujemy w rozdrabniaczu.

KROK 2: WYKŁADAMY NADZIENIE

Ciasto francuskie smarujemy zmiksowaną burratą i oprószamy pietruszką. Następnie na całą powierzchnię ciasta wykładamy plastry szynki i salami.

KROK 3: FORMUJEMY KŁOS

Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i dociskamy, aby rulon był dość ciasno zwinięty. Następnie rulon przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy nożyczkami pod kątem co ok. 2 cm, zostawiając 1 cm nienaciętego ciasta od spodu. Tak nacięte ciasto formujemy w kłos, odsuwając kolejno: fragment w prawo, fragment w lewo i fragment zostawiając na środku.

KROK 4: PIECZEMY KŁOS

Jajko bełtamy i smarujemy nim kłos. Następnie parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i oprószamy nim gotowe ciasto. Kłos pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe danie podajemy jako przekąskę lub dodatek do zup.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!