
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 260°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Wodę wlewamy do miski. Dodajemy cukier i drożdże, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy oliwę oraz sól. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na blat wysypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.
Krok 2: Łączymy składniki nadzienia
Szpinak blanszujemy w gorącej wodzie i odciskamy. Łączymy z ricottą, mozzarellą, oliwą, posiekanym czosnkiem, żółtkiem, posiekanym oregano, słodką papryką i solą.
Krok 3: Pieczemy calzone
Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je, nadając im formę placków. Dajemy po solidnej łyżce nadzienia na połówkę każdej części ciasta. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem wody i smarujemy część ciasta bez nadzienia. Ciasto sklejamy jak pierogi. Brzeg ciasta w miejscu sklejenia formujemy na kształt warkocza. Całość smarujemy jajkiem i delikatnie nacinamy z wierzchu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Calzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 260°C przez 7 minut. Następnie wyjmujemy, jeszcze raz smarujemy jajkiem i posypujemy serem parmigiano reggiano. Pieczemy calzone kolejne 8 minut, aż nabierze złotego koloru.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makówki śląskie
- Ryba po japońsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pierniki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
2799 dni temu
Drożdże instant powodują że ciasto prawie nie rośnie - w porównaniu ze zwykłymi, świeżymi drożdżami, a jeśli zalejemy je gorącą wodą - żadne drożdże nie urosną. Woda powinna być ciepła a nie gorąca!!!
Odpowiedz
2800 dni temu
A czy ciasto musi tutaj wyrastać?? Nic o tym nie wspomniano, a przecież to ciasto na drożdżach.
Odpowiedz
2800 dni temu
Patrycjo, używamy drożdży suszonych instant - przygotowując ciasto w oparciu o te drożdże, fazę wyrastania można pominąć.