Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 260°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Wodę wlewamy do miski. Dodajemy cukier i drożdże, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy oliwę oraz sól. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na blat wysypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.
Krok 2: Łączymy składniki nadzienia
Szpinak blanszujemy w gorącej wodzie i odciskamy. Łączymy z ricottą, mozzarellą, oliwą, posiekanym czosnkiem, żółtkiem, posiekanym oregano, słodką papryką i solą.
Krok 3: Pieczemy calzone
Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je, nadając im formę placków. Dajemy po solidnej łyżce nadzienia na połówkę każdej części ciasta. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem wody i smarujemy część ciasta bez nadzienia. Ciasto sklejamy jak pierogi. Brzeg ciasta w miejscu sklejenia formujemy na kształt warkocza. Całość smarujemy jajkiem i delikatnie nacinamy z wierzchu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Calzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 260°C przez 7 minut. Następnie wyjmujemy, jeszcze raz smarujemy jajkiem i posypujemy serem parmigiano reggiano. Pieczemy calzone kolejne 8 minut, aż nabierze złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!
Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.
2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
- Francuskie brioche z czekoladą
- Grissini
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Wieniec morelowo-figowy
- Calzone orkiszowe
- Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Ciasto wiewiórka
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- DESER SZAMPAŃSKI
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Smażone kuleczki z cukinii
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Pierogi z mięsem
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Gorąca korzenna czekolada
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Zupa z batatów i dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2427 dni temu
Drożdże instant powodują że ciasto prawie nie rośnie - w porównaniu ze zwykłymi, świeżymi drożdżami, a jeśli zalejemy je gorącą wodą - żadne drożdże nie urosną. Woda powinna być ciepła a nie gorąca!!!
odpowiedz
2429 dni temu
A czy ciasto musi tutaj wyrastać?? Nic o tym nie wspomniano, a przecież to ciasto na drożdżach.
odpowiedz
2429 dni temu
Patrycjo, używamy drożdży suszonych instant - przygotowując ciasto w oparciu o te drożdże, fazę wyrastania można pominąć.