Calzone z ricottą

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 260°C

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Wodę wlewamy do miski. Dodajemy cukier i drożdże, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy oliwę oraz sól. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na blat wysypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.

Krok 2: Łączymy składniki nadzienia

Szpinak blanszujemy w gorącej wodzie i odciskamy. Łączymy z ricottą, mozzarellą, oliwą, posiekanym czosnkiem, żółtkiem, posiekanym oregano, słodką papryką i solą.

Krok 3: Pieczemy calzone

Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je, nadając im formę placków. Dajemy po solidnej łyżce nadzienia na połówkę każdej części ciasta. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem wody i smarujemy część ciasta bez nadzienia. Ciasto sklejamy jak pierogi. Brzeg ciasta w miejscu sklejenia formujemy na kształt warkocza. Całość smarujemy jajkiem i delikatnie nacinamy z wierzchu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Calzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 260°C przez 7 minut. Następnie wyjmujemy, jeszcze raz smarujemy jajkiem i posypujemy serem parmigiano reggiano. Pieczemy calzone kolejne 8 minut, aż nabierze złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Darek Gutkowski

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem

DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Darek Gutkowski

Pizza z jajkiem i szparagami

Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!

Pizza z jajkiem i szparagami
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2694 dni temu
    Drożdże instant powodują że ciasto prawie nie rośnie - w porównaniu ze zwykłymi, świeżymi drożdżami, a jeśli zalejemy je gorącą wodą - żadne drożdże nie urosną. Woda powinna być ciepła a nie gorąca!!!

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    2695 dni temu
    A czy ciasto musi tutaj wyrastać?? Nic o tym nie wspomniano, a przecież to ciasto na drożdżach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2695 dni temu
    Patrycjo, używamy drożdży suszonych instant - przygotowując ciasto w oparciu o te drożdże, fazę wyrastania można pominąć.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!