Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 260°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Wodę wlewamy do miski. Dodajemy cukier i drożdże, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy oliwę oraz sól. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na blat wysypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.
Krok 2: Łączymy składniki nadzienia
Szpinak blanszujemy w gorącej wodzie i odciskamy. Łączymy z ricottą, mozzarellą, oliwą, posiekanym czosnkiem, żółtkiem, posiekanym oregano, słodką papryką i solą.
Krok 3: Pieczemy calzone
Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je, nadając im formę placków. Dajemy po solidnej łyżce nadzienia na połówkę każdej części ciasta. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem wody i smarujemy część ciasta bez nadzienia. Ciasto sklejamy jak pierogi. Brzeg ciasta w miejscu sklejenia formujemy na kształt warkocza. Całość smarujemy jajkiem i delikatnie nacinamy z wierzchu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Calzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 260°C przez 7 minut. Następnie wyjmujemy, jeszcze raz smarujemy jajkiem i posypujemy serem parmigiano reggiano. Pieczemy calzone kolejne 8 minut, aż nabierze złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!
Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.
2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grochem
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2497 dni temu
Drożdże instant powodują że ciasto prawie nie rośnie - w porównaniu ze zwykłymi, świeżymi drożdżami, a jeśli zalejemy je gorącą wodą - żadne drożdże nie urosną. Woda powinna być ciepła a nie gorąca!!!
odpowiedz
2498 dni temu
A czy ciasto musi tutaj wyrastać?? Nic o tym nie wspomniano, a przecież to ciasto na drożdżach.
odpowiedz
2498 dni temu
Patrycjo, używamy drożdży suszonych instant - przygotowując ciasto w oparciu o te drożdże, fazę wyrastania można pominąć.