![Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/504b2da32b97-f6b3408c3b-Darek_kw50_Kaczka_na_chrupiaco_z-karmelizowanymi_jablkami_18824_S_362765_1250x700_RGB_OK.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- wysoki garnek
KROK 1
Do wąskiego, wysokiego garnka wkładamy przyprawy: anyż, chilli, paprykę słodką, cynamon, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy piwem i sosem sojowym ciemnym, mieszamy. Kaczkę umieszczamy w garnku, nóżkami do góry, uzupełniając garnek wodą (kaczka musi być w całości zakryta). Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż skórka przy nóżkach pęknie – nastąpi to mniej więcej po godzinie (opcjonalnie po zagotowaniu dodać 50 ml czystej wódki). Kaczkę wyciągamy z wywaru, osuszamy, studzimy. W misce mieszamy mąkę, jajo i wodę gazowaną, odstawiamy do lodówki.
KROK 2
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, czekamy, aż skarmelizuje się, dodajemy czosnek pokrojony w plastry oraz ćwiartki jabłka. Jabłka obracamy z każdej strony, zalewamy sokiem jabłkowym, mieszamy aż do zagotowania. Na koniec dodajemy niewielką ilość tymianku.
KROK 3
Ostrym nożem przecinamy kaczkę przez środek – wzdłuż piersi. Po rozcięciu zabieramy się za luzowanie, tj. pozbywamy się wewnętrznych kości.
Po usunięciu kości pozostają nam 2 połówki kaczki. Każdą z nich smarujemy dokładnie, od strony mięsa, przygotowanym wcześniej ciastem. Na głęboką patelnię wylewamy 1 l oleju, rozgrzewamy i obsmażamy kaczkę z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z jabłkami, dekorując tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!
![Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e0f933be1035-712b5e5c3e-Karol_kw50_kaczka_w_winie_z-suszonymi_sliwkami_i_buraczkami_18824_S_362692_1250x700_POZIOM_RGB_OK.webp)
Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!
![Kaczka z brzoskwiniami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/48b80892ee7e-b5aa1940a1-Kaczka_z_brzoskwiniami_18513_18544_S_340449_rgb_ok_1250x700.webp)
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Pieczona kaczka skąpana w rozgrzewającym sosie z imbirem, a do tego słodkie owocowe dodatki!
![Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/083ccee188cf-2e9e949609-Kaczka_pieczona_w_sosie_z_imbiru_i_kwasu_chlebowego_18513_18544_S_340398_rgb_ok_1250x700.webp)
Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.
![Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7a5bc5fcaeb2-e17248e320-Okrasa_Pieczona_kaczka_nadziewana_limonkami_KW_16_S_43250_POZIOM.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kiełbaski piwne z grilla
- Kurczaki-Patyczaki
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Warzywa w tempurze
- Kaczka z brzoskwiniami
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
- Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
- Pieczona karkówka na dziko
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Corn dog
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Zapiekanka warzywna
- Sałatka z brukselki
- Kurczak duszony w piwie
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Orzechowe babeczki
- Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Podudzia indyka z marchewką
- Tort malinowy
- Galettes z grzybami i szynką
- Rolada makowa
- Sernik krakowski
- Kurczak z chili
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
Komentarze (2)
3085 dni temu
Może być smakowita! 😆 Ale skąd taki garnek wysoki i wąski wytrzasnąć, żeby się cała kaczka pionowo zmieściła?! 😕 Szukałam i tylko takie wąskie do gotowania szparagów są. Ale wys max 21cm a to chyba na kaczke za mało? Pomocy! Ma ktoś jakieś info? Pozdrawiam Al
odpowiedz
3155 dni temu
Też zawsze robię kaczkę z różnymi dodatkami np. z owocami albo grzybami a czasami po prostu tradycyjna zwykła bez dodatków kaczka
odpowiedz