Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- wysoki garnek
KROK 1
Do wąskiego, wysokiego garnka wkładamy przyprawy: anyż, chilli, paprykę słodką, cynamon, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy piwem i sosem sojowym ciemnym, mieszamy. Kaczkę umieszczamy w garnku, nóżkami do góry, uzupełniając garnek wodą (kaczka musi być w całości zakryta). Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż skórka przy nóżkach pęknie – nastąpi to mniej więcej po godzinie (opcjonalnie po zagotowaniu dodać 50 ml czystej wódki). Kaczkę wyciągamy z wywaru, osuszamy, studzimy. W misce mieszamy mąkę, jajo i wodę gazowaną, odstawiamy do lodówki.
KROK 2
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, czekamy, aż skarmelizuje się, dodajemy czosnek pokrojony w plastry oraz ćwiartki jabłka. Jabłka obracamy z każdej strony, zalewamy sokiem jabłkowym, mieszamy aż do zagotowania. Na koniec dodajemy niewielką ilość tymianku.
KROK 3
Ostrym nożem przecinamy kaczkę przez środek – wzdłuż piersi. Po rozcięciu zabieramy się za luzowanie, tj. pozbywamy się wewnętrznych kości.
Po usunięciu kości pozostają nam 2 połówki kaczki. Każdą z nich smarujemy dokładnie, od strony mięsa, przygotowanym wcześniej ciastem. Na głęboką patelnię wylewamy 1 l oleju, rozgrzewamy i obsmażamy kaczkę z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z jabłkami, dekorując tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!
Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Pieczona kaczka skąpana w rozgrzewającym sosie z imbirem, a do tego słodkie owocowe dodatki!
Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kiełbaski piwne z grilla
- Kurczaki-Patyczaki
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Warzywa w tempurze
- Kaczka z brzoskwiniami
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
- Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
- Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Corn dog
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Zapiekanka warzywna
- Sałatka z brukselki
- Kurczak duszony w piwie
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Orzechowe babeczki
- Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Podudzia indyka z marchewką
- Tort malinowy
- Galettes z grzybami i szynką
- Rolada makowa
- Sernik krakowski
- Kurczak z chili
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3203 dni temu
Może być smakowita! 😆 Ale skąd taki garnek wysoki i wąski wytrzasnąć, żeby się cała kaczka pionowo zmieściła?! 😕 Szukałam i tylko takie wąskie do gotowania szparagów są. Ale wys max 21cm a to chyba na kaczke za mało? Pomocy! Ma ktoś jakieś info? Pozdrawiam Al
odpowiedz
3272 dni temu
Też zawsze robię kaczkę z różnymi dodatkami np. z owocami albo grzybami a czasami po prostu tradycyjna zwykła bez dodatków kaczka
odpowiedz