
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Z całej główki czosnku odcinamy czubek, tak by miąższ poszczególnych ząbków był widoczny, i zdejmujemy część wierzchnich łupinek (główka czosnku powinna pozostać w całości). Czosnek skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-30 minut, aż będzie przyrumieniony, ale nie powinien się przypalić.
Czosnek studzimy. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na 15 minut, aż odparują.
Upieczony czosnek dzielimy na ząbki i wyciskamy ich zawartość (czosnek powinien mieć konsystencję pasty, która bardzo łatwo wychodzić będzie z łupinek). W rondelku podgrzewamy mleko. Tłuczkiem rozgniatamy ziemniaki i stopniowo dodajemy mleko. Następnie do ziemniaków dodajemy pastę czosnkową, chrzan i śmietankę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki nakładamy na półmisek i skrapiamy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ajwar
- Butter chicken
- Leczo
- Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Sushi
- Gnocchi szpinakowe
- Baklawa grecka
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
3830 dni temu
Arien, daj znać czy smakowało ;)
odpowiedz
3832 dni temu
Roladki z puree ;)
odpowiedz
3832 dni temu
Robię dziś na obiad wraz z puree chrzanowo-czosnkowym :) Ciekawe jak wyjdzie ;)
odpowiedz
4206 dni temu
Zrobiła ten przepis, ale dodałam również świeży koperek i wyszło REWELACYJNIE!!! Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnego peree!!!
odpowiedz
4208 dni temu
Kasiu, z jogurtem też będą pyszne :)
odpowiedz
4209 dni temu
Myślę że ziemniaczki będą pyszne,ja zrobię je z moji ulubionym jogyrtem Pilos zamiast śmietany :)
odpowiedz