Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Z całej główki czosnku odcinamy czubek, tak by miąższ poszczególnych ząbków był widoczny, i zdejmujemy część wierzchnich łupinek (główka czosnku powinna pozostać w całości). Czosnek skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-30 minut, aż będzie przyrumieniony, ale nie powinien się przypalić.
Czosnek studzimy. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na 15 minut, aż odparują.
Upieczony czosnek dzielimy na ząbki i wyciskamy ich zawartość (czosnek powinien mieć konsystencję pasty, która bardzo łatwo wychodzić będzie z łupinek). W rondelku podgrzewamy mleko. Tłuczkiem rozgniatamy ziemniaki i stopniowo dodajemy mleko. Następnie do ziemniaków dodajemy pastę czosnkową, chrzan i śmietankę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki nakładamy na półmisek i skrapiamy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletka z jabłkami
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Camembert z grilla
- Migdałowe ciasteczka
- Pączki z jabłkami i żurawiną
- Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
- Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
- Zielona szakszuka
- Suflety z serem munster
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Sos chrzanowy
- Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
- Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Etiopski gulasz z kapusty
- Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
- Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Francuskie makaroniki
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Wykwintne roladki rybne
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
3493 dni temu
Arien, daj znać czy smakowało ;)
odpowiedz
3495 dni temu
Roladki z puree ;)
odpowiedz
3495 dni temu
Robię dziś na obiad wraz z puree chrzanowo-czosnkowym :) Ciekawe jak wyjdzie ;)
odpowiedz
3869 dni temu
Zrobiła ten przepis, ale dodałam również świeży koperek i wyszło REWELACYJNIE!!! Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnego peree!!!
odpowiedz
3871 dni temu
Kasiu, z jogurtem też będą pyszne :)
odpowiedz
3872 dni temu
Myślę że ziemniaczki będą pyszne,ja zrobię je z moji ulubionym jogyrtem Pilos zamiast śmietany :)
odpowiedz