Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Z całej główki czosnku odcinamy czubek, tak by miąższ poszczególnych ząbków był widoczny, i zdejmujemy część wierzchnich łupinek (główka czosnku powinna pozostać w całości). Czosnek skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-30 minut, aż będzie przyrumieniony, ale nie powinien się przypalić.
Czosnek studzimy. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na 15 minut, aż odparują.
Upieczony czosnek dzielimy na ząbki i wyciskamy ich zawartość (czosnek powinien mieć konsystencję pasty, która bardzo łatwo wychodzić będzie z łupinek). W rondelku podgrzewamy mleko. Tłuczkiem rozgniatamy ziemniaki i stopniowo dodajemy mleko. Następnie do ziemniaków dodajemy pastę czosnkową, chrzan i śmietankę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki nakładamy na półmisek i skrapiamy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
3582 dni temu
Arien, daj znać czy smakowało ;)
odpowiedz
3584 dni temu
Roladki z puree ;)
odpowiedz
3584 dni temu
Robię dziś na obiad wraz z puree chrzanowo-czosnkowym :) Ciekawe jak wyjdzie ;)
odpowiedz
3957 dni temu
Zrobiła ten przepis, ale dodałam również świeży koperek i wyszło REWELACYJNIE!!! Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnego peree!!!
odpowiedz
3960 dni temu
Kasiu, z jogurtem też będą pyszne :)
odpowiedz
3960 dni temu
Myślę że ziemniaczki będą pyszne,ja zrobię je z moji ulubionym jogyrtem Pilos zamiast śmietany :)
odpowiedz