-48.webp) 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: ZAWIJAMY ROLLSY
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski. Następnie na każdy pasek nakładamy po 4 plastry salami i zwijamy go w rulon. Takiego rollsa układamy na kolejnym pasku ciasta wyłożonego salami i zawijamy, tworząc dużego rollsa. Tak samo zwijamy rollsa z dwóch pozostałych pasków ciasta z salami.
KROK 2: PIECZEMY ROLLSY
Jajko roztrzepujemy. Rollsy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. Tak przygotowane przekąski smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i całość smażymy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5 minut. Po tym czasie sos łączymy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy tymiankiem, cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Smażymy całość przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowany sos przelewamy do miski, dodajemy grana padano i całość mieszamy.
KROK 4: PODAJEMY ROLLSY
Jeszcze ciepłe rollsy podajemy polane odrobiną sosu pomidorowego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Domek z piernika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka gyros
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledź w oleju
- Makowiec japoński
- Krokiety z mięsem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (0)