zobacz film Faszerowane papryki z oliwkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół)

Farsz

Gotujemy ryż.
Drobno siekamy czosnek, cebulę kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki i kruszymy ser sałatkowy typu greckiego. Czosnek rozcieramy z solą.
Mięso mielone mieszamy w misce z czosnkiem roztartym z solą, pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem sałatkowym typu greckiego. Dokładnie mieszamy.
Doprawiamy 1 łyżką oregano, dużą ilością mielonego pieprzu i mieszamy.

Papryki

Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i wyjmujemy gniazda nasienne.
Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.
Na każdą paprykę nakładamy wcześniej odciętą górną część.
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy je niewielką ilością oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok przez 35-40 minut.

Sos

150 g oliwek siekamy drobno, dodajemy 100-150 g śmietany 18% i pokrojony ząbek czosnku.
Doprawiamy pieprzem, lekko solimy i odstawiamy na 10-15 minut.

Jak podawać

Upieczone papryki przekładamy na talerz. Sos przelewamy do mniejszej miseczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (78)

Avatar
  • Bella Bella
    114 dni temu
    Liczyliśmy na nową odsłonę tego dania, bo uwielbiamy papryki faszerowane, ale niestety - te by najgorszymi jakie kiedykolwiek jedliśmy.Farsz nie był soczysty (a mięso było dobrej jakości, bo sama mieliłam), papryki po 40 minutach za twarde, a ich "kapelusze" już po 20 minutach przypieczone (gdyby piekły się dalej, po 40 minutach byłyby zwęglone). Jedyny plus to sos, który był ciekawy w smaku, ale będę go wykorzystać raczej do innych dań, bo tutaj nie bardzo nam pasował i za bardzo schladzal potrawę.

    odpowiedz


  • 1457 dni temu
    Pyszne danie :) W dodatku szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane. Polecam.

    odpowiedz

  • Lily Lily
    2247 dni temu
    Czy konieczny jest ser sałatkowy? Czy inaczej farsz się "rozleci" ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2246 dni temu
    Można pominąć, jednak niewątpliwie wzbogaca smak farszu :)
  • bactriam bactriam
    2325 dni temu
    danie jest pyszne ale trzeba piec 1 godzine w 190 c a nie 40 min bo po 40 minutach w 180 to sie nawet mieso nie scięło

    odpowiedz

  • kama kama
    2261 dni temu
    u nas się wszystko udało przy podanym czasie i temp pieczenia
  • Gość Gość
    2670 dni temu
    Świetny przepis!!! Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3204 dni temu
    potwierdzam, że papryki wspaniałe. na pewno je jeszcze zrobię.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3242 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście możesz zamienić zielone oliwki na czarne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3242 dni temu
    Nie jestem fanką oliwek, choć te czarne w zapiekance Pascala bardzo mi przypasowały. Czy do sosu można użyć czarnych? Chyba mają łagodniejszy smak.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3301 dni temu
    Papryki były pyszne i sycące. Sos nadawał wyrazistości. Ja tą ilością farszu nadziałam 5 papryk, może mniejsze papryki miałam. Jedyne co mi przeszkadzało to jednak zbyt duża ilość czosnku. Następnym razem jak będę robiła tą potrawę (a na pewno ją powtórzę) to z mniejsza ilością czosnku.

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3382 dni temu
    Zrobiłam z mięsem z indyka. Farsz średnio mi smakował. Za mało podduszony choć piekłam 55 min. Natomiast sos z oliwek i czosnku - pycha. Pomimo tego zrobię jeszcze raz z mięsem wołowo-wieprzowym, na pewno będzie lepsze.

    odpowiedz

  • Magika Magika
    3390 dni temu
    Cudowny smak. Kocham pana Okrasę od najmłodszych lat życia :-*

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3494 dni temu
    Łukaszu tak, feta będzie doskonała :)

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    3496 dni temu
    Czy ten ser to może być ser feta? Nie mam Lidla w moich stronach a takiego sera jak stosuje p. Karol nie widzę na półkach...

    odpowiedz

  • Ewwa Ewwa
    3613 dni temu
    Papryki w połączeniu z sosem z oliwkami - rewelacja, choć podany przepis należy trochę zmodyfikować: 1) pieczenie w piekarniku bez termoobiegu (grzałka górna i dolna) - ok. 1 godziny w 185st., 2) ilościowo składników jest na 3 papryki, na pewno nie na 4 (dałam 300g mięsa i 100g nieugotowanego ryżu, po ugotowaniu ok. 230g) 3) dla lubiących potrawy "mokre" - do sosu użyć należy więcej śmietany/jogurtu, podana porcja starczyła mi do 2 papryk:-( Ale mimo wszystko przepis - pychotka!

    odpowiedz

  • Aurelinka Aurelinka
    3615 dni temu
    Już siedzą w piekarniku:) ale zamiast sera sałatkowego greckiego kupiłam przez przypadek włoski;) ciekawe jak będą smakowały?? Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    3635 dni temu
    Wyszły mi ponoć pyszne, pomyliłam się i dodałam za dużo czosnku ale wszyscy zjedli ze smakiem. ;)

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3635 dni temu
    Przepyszne danie :) Sos oliwkowy rewelacja!!!

    odpowiedz

  • Anita Anita
    3651 dni temu
    Panie Karolu, muszę przyznać, że swoje pierwsze faszerowane papryki zrobiłam właśnie z tego przepisu i nie mam zamiaru już go nigdy więcej zmieniać! Przepyszne! Trafiły na stałe do menu:) Pozdrawiam serdecznie:)

    odpowiedz

  • kinga kinga
    3738 dni temu
    Coś pysznego, pozycja ta zagościła na stałe w moim menu:-) Sos oliwkowy - pychotka

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3752 dni temu
    Papryki bardzo proste i szybkie do zrobienia i do tego bardzo pyszne:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3762 dni temu
    Bardzo dobre. Żadnych dodatków, zmian... Po prostu rewelacyjny przepis!

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3784 dni temu
    Robiłam papryki wczoraj. Zamiast z sosem podałam je z bagietką posmarowaną tapenadą z czarnych oliwek. Gościom smakowało! Z powodzeniem starcza 1 papryka na osobę, bo porcje są bardzo sycące

    odpowiedz

  • rudzia rudzia
    3822 dni temu
    Ja dodałam jeszcze na dno ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę. Palce lizać :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3863 dni temu
    Zrobiłam dziś na obiad ... REWELACJA!!!!!!! polecam :)

    odpowiedz

  • ania ania
    3872 dni temu
    Robiłam bardzo pyszne

    odpowiedz

  • Luniaczek Luniaczek
    3901 dni temu
    Wspanialy przepis, bardzo wszystkim smakowalo. Sos genialny, mimo, ze nie lubie oliwek. Polecam!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3933 dni temu
    Bardzo fajny przepis. Papryki bardzo sycące i smaczne. Do tego sos idealnie komponuje się z całością. Na pewno wykorzystam jeszcze ten przepis :)

    odpowiedz

  • Paweł Pieczara Paweł Pieczara
    3945 dni temu
    w szkole robiliśmy coś podobnego

    odpowiedz

  • AdriaN AdriaN
    4010 dni temu
    Bardzo bardzo smaczne. Proste i szybkie. A sos to pozytywne zaskoczenie :) Polecam!

    odpowiedz

  • luki luki
    4022 dni temu
    Te papryki to teraz "moje" danie popisowe w domu !!!!

    odpowiedz

  • Bielu Bielu
    4034 dni temu
    Bardzo dobre jedzenie i bardzo syte spokojnie można się najeść (gołąbki po grecku).

    odpowiedz

  • Gość:Misia Gość:Misia
    4039 dni temu
    Sos:bardzo prosty,ale za to bardzo pyszny. Mam nadzieje,że będzie pyszne,ponieważ wygląda pysznie to i napewno pysznie smakuje to cudne danie.

    odpowiedz

  • zojka87 zojka87
    4047 dni temu
    pyszne:) sosik rewelacja

    odpowiedz

  • patrycja patrycja
    4056 dni temu
    ... a do tych papryczek podałam brokuły w sosie serowym, zapieczone z serem

    odpowiedz

  • patrycja patrycja
    4056 dni temu
    przepis świetny, wyszło pysznie, sos wbrew pozorom idealnie dopasowany

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4057 dni temu
    A sosik z oliwkami przepyszny, nigdy się z takim przepisem nie spotkałam a teraz wszedł na stałe do naszego menu i fajnie pasuje do obiadu nie tylko takiego :)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4057 dni temu
    Fajny przepis, robiliśmy już kilkukrotnie i za każdym razem od razu znikało w mgnieniu oka! :))) Zawsze posypuje jeszcze serem żółtym :)

    odpowiedz

  • KACPI KACPI
    4064 dni temu
    SUPER TESTOWALIŚMY

    odpowiedz

  • Anuś Anuś
    4064 dni temu
    Rewelacja! Robiłam dzis i na pewno jeszcze wroce do tego przepisu! W ogole uwazam, ze Lidl mial swietny pomysl z p. Okrasa i p, Pascalem! Dziekiuje za super przepisy!!!

    odpowiedz

  • agata agata
    4066 dni temu
    robiłam już 3 razy, super przepis!

    odpowiedz

  • kasia kasia
    4078 dni temu
    a co podaliscie do tych papryczek? nie wiem czy moje glodomory najedza sie sama papryka z farszem ;/

    odpowiedz

  • Kial Kial
    4080 dni temu
    Rewelacja.... Po prostu pychota! Na pewno będę robić :))))

    odpowiedz

  • torerezxyz torerezxyz
    4081 dni temu
    Chociaz nigdy w zyciu tego nie jadlem, natomiast wole keftedes pascala. Minus dla Okrasy!!!!!!

    odpowiedz

  • djjack djjack
    4083 dni temu
    Skorzystałem z zamieszczonego przepisu i zrobiłem tę potrawę dzisiaj na obiad. To wyśmienite danie wejdzie już na stałe do mojego jadłospisu.

    odpowiedz

  • janek janek
    4083 dni temu
    bardzo dobre

    odpowiedz

  • Agnieszka Januszewska Agnieszka Januszewska
    4092 dni temu
    uwielbiam paprykę faszerowana...ale zawsze gotowałam w sosie pomidorowym, następnym razem upiekę ;) i nigdy nie dodawałam takiej ilości cebuli....a szkoda ;) lubię cebule.... przepis na 6+.......

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    4095 dni temu
    nie wiem czy dobre bo zanim zdążyłam podać gościom szklanki, napoje itp wszystkie papryczki zniknęły. Kolejny raz zwracam uwagę że zdjęcie u Okrasy jest praktycznie takie samo jak ostateczna potrawa - i to jest super!

    odpowiedz

  • karolina karolina
    4096 dni temu
    Rewelacyjny przepis!!!

    odpowiedz

  • Anna Szpak Anna Szpak
    4101 dni temu
    przepis trafiony ale u mnie sos nie przejdzie dlatego wzięłam sos od "Pascala

    odpowiedz

  • Anett Anett
    4102 dni temu
    przepis obledny, danie zrobione w 100% wedlug przepisu i wyszlo przepysznie - jedynie moja tato musial dosolic... uklony dla szefa kuchni

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4103 dni temu
    Mariolu, tym farszem możesz z powodzeniem napełnić cukinie, kabaczki lub nawet bakłażana. Smacznego!

    odpowiedz

  • Agnieszka Andrzejczyk Agnieszka Andrzejczyk
    4104 dni temu
    dla mnie jednak troche zbyt mdle. co do miekkosci papryk, to ja trzymalam tylko 30 min i byly super, bo chrupiace. sosik rewelacja!

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    4104 dni temu
    Papryczki wyszły obłędne nawet w Szwecji nasi pyrzyjaciele byli pod ogromnym kulinarnym wrażeniem. Mam tylko pytanie czym można zastąpić w tym daniu paprykę 

    odpowiedz

  • wiekasia wiekasia
    4104 dni temu
    za dużo soli w tych przepisach...

    odpowiedz

  • ewelina :D ewelina :D
    4105 dni temu
    Papryczki rewelacyjne a z sosem to juz poezja. Nie przepuszczalam ze mi tak posmakuje, ale maz sie uparl, wiec nie mialam wyjscia i trzeba bylo zrobic. nie zaluje,polecam

    odpowiedz

  • Krzysztof Szwiec Krzysztof Szwiec
    4105 dni temu
    pysznosci:-)

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    4105 dni temu
    Dlaczego w filmiku nie ma wzmianki o ryzu a w przepisie - w okienku - jest. Ma byc ten ryz czy nie ?????????

    odpowiedz

  • agakuba agakuba
    4105 dni temu
    farsz super, sosik też ale po tych przepisowych 40 min miałam jeszcze twarde papryki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4106 dni temu
    Gosiuwko, widać nawet najlepszym zdarzają się błędy w kuchni :) Przekażemy kucharzowi. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • azucena azucena
    4106 dni temu
    Danie dobre, ale czegoś brakuje w farszu np: oliwek lub trochę kaparów aby zaakcentować farsz

    odpowiedz

  • gosiuwka gosiuwka
    4106 dni temu
    Dlaczego niby uznany kucharz nawet na wizji robi tak kardynalny błąd, jakim jest szorowanie ostrzem noża po desce do krojenia? Strasznie to razi. Zrozumiałabym to u zwykłej gospodyni domowej, ale nie u kogoś, kto twierdzi, że jest profesjonalistą...

    odpowiedz

  • Mysza13 Mysza13
    4107 dni temu
    Kolejne świetne danie! Polecam!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4107 dni temu
    Papryki powinny być znacznie dłużej w piekarniku. Danie takie sobie , sama robię znacznie lepsze. Cebulkę należy podsmażyć , mięso również. Polecam zaostrzyć.

    odpowiedz

  • Ania P. Ania P.
    4107 dni temu
    To jest po prostu przepyszne! Od razu zrobiłam 8 papryczek. Nawet sam farsz, surowy niesamowicie smakuje:) A sos ekstra, co mnie zdziwiło, bo nie cierpię oliwek. Karol super przepis, dzięki:)

    odpowiedz

  • Ania K. Ania K.
    4108 dni temu
    Sos świetny! Papryki bardzo dobre, chociaż na mój gust powinny być w piekarniku co najmniej godzinę. Polecam!

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    4108 dni temu
    Chyba wybrałem za duże papryki bo mi z podanych proporcji farszu starczyło tylko na 3 sztuki:( Właśnie się pieką:)

    odpowiedz

  • Monika Patyk Monika Patyk
    4108 dni temu
    Pycha, dzieci wcinają;-)

    odpowiedz

  • gosia gosia
    4108 dni temu
    papryki obłędne, przepyszny oryginalny smak.na pewno będę często wracała do tego przepisu.

    odpowiedz

  • Wiewióra Wiewióra
    4109 dni temu
    Super przepis:)papryczki są przepyszne,a ten sos...mmmmmmmmmm...palce lizać!!!POLECAM

    odpowiedz

  • Kasiaen Kasiaen
    4109 dni temu
    Właśnie zrobione i już zjedzone !!!!! Pychota !!!! A mój mąż wcinał aż mu się uszy trzęsły.

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4109 dni temu
    Zaprasza do zapoznania się z moją niesponsorowaną recenzją przepisu Karola Okrasy. http://szefkuchni.blox.pl/2012/08/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-5-Vol-2.html

    odpowiedz

  • yoanna yoanna
    4109 dni temu
    Bardzo dobre danie. Nie rezygnujcie z sosu. Jest super i świetnie pasuje do całości. To kolejne danie od Okrasy i żadne nie rozczarowało:)

    odpowiedz

  • Asia Sawicka Asia Sawicka
    4109 dni temu
    zrobione. dziś będę wcinać

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4110 dni temu
    Rewelacja Polecam

    odpowiedz

  • taj taj
    4110 dni temu
    ale dlaczego z oliwkami ???

    odpowiedz

  • Dudi Dudi
    4110 dni temu
    Ostatnio robiłem papryki faszerowane. Zamiast ryżu do mojego farszu użyłem kaszy gryczanej, a zamiast mięsa podduszonych z cebulką pomidorów i pieczarek. Całość doprawiłem estragonem, na wierzch położyłem zółty ser i uparowałem moje papryki w parowarze. Polecam - były pyszne!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!