Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół)
Farsz
Gotujemy ryż.
Drobno siekamy czosnek, cebulę kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki i kruszymy ser sałatkowy typu greckiego. Czosnek rozcieramy z solą.
Mięso mielone mieszamy w misce z czosnkiem roztartym z solą, pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem sałatkowym typu greckiego. Dokładnie mieszamy.
Doprawiamy 1 łyżką oregano, dużą ilością mielonego pieprzu i mieszamy.
Papryki
Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i wyjmujemy gniazda nasienne.
Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.
Na każdą paprykę nakładamy wcześniej odciętą górną część.
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy je niewielką ilością oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok przez 35-40 minut.
Sos
150 g oliwek siekamy drobno, dodajemy 100-150 g śmietany 18% i pokrojony ząbek czosnku.
Doprawiamy pieprzem, lekko solimy i odstawiamy na 10-15 minut.
Jak podawać
Upieczone papryki przekładamy na talerz. Sos przelewamy do mniejszej miseczki.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.
Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.
Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.
Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.
Papryka faszerowana inspirowana kuchnią grecką
Poszukujesz ciekawego pomysłu na obiad lub kolację? Wobec tego jesteś w doskonałym miejscu! Faszerowane papryki to niezwykle apetyczna propozycja inspirowana kuchnią grecką, w której chętnie nadziewa się różne warzywa - cukinie, bakłażany, cebule, pomidory, a nawet ziemniaki. Tego typu danie nosi zresztą konkretną nazwę – gemista (γεμιστά), czyli z języka greckiego "nadziewane". Wśród tradycyjnych składników nadzienia pojawia się m.in. ryż, posiekane warzywa, zioła i mięso, choć oczywiście istnieje wiele różnych wariantów tej potrawy, w tym wersje wegetariańskie.
Papryki nadziewane zazwyczaj zapieka się w piekarniku, aż farsz i warzywa staną się miękkie. Co ciekawe, W Grecji zwykle przyrządza się je latem, gdy wszelkie warzywa są łatwo dostępne. Jednak jeśli zechcesz, przygotuj je w dowolnej porze roku – zawsze zachwycają smakiem! Papryka faszerowana ryżem po grecku fantastycznie prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Ponadto doskonale zaspokaja apetyt.
W Grecji nadziewane warzywa zazwyczaj serwuje się z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Karol postarał się, aby wszystkie składniki kulinarnej kompozycji do siebie pasowały, dlatego nadziewane papryki poleca podawać z sosem z oliwkami. Ale jeśli masz ochotę, możesz przygotować inny dowolny sos! Co ważne, nasz przepis na paprykę faszerowaną zaliczamy do kategorii łatwych, więc z łatwością sobie poradzisz. Zatem gdyby Twoje doświadczenie kulinarne było niewielkie, nie obawiaj się!
Przepis na papryki faszerowane – jaki kolor warzyw wybrać?
Pieczona papryka faszerowana według pomysłu Karola powinna mieć kolor czerwony. Ale chodzi nie tylko o barwę! Poszczególne odmiany papryk różnią się smakiem. Odmiana czerwona jest dość słodka i soczysta. To dojrzała wersja zielonej papryki, dlatego cechuje ją intensywniejszy smak. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, grillowania oraz pieczenia tak jak w naszym przepisie na faszerowane papryki z mięsem mielonym. Dzięki wymienionym walorom świetnie zgrywa się z pozostałymi składnikami. Możesz sięgnąć po paprykę zieloną charakteryzującą się lekko gorzkim smakiem. Podobnie jak odmiana czerwona dobrze nadaje się do pieczenia, ale też gotowania, a przy tym sprawdzi się jako dodatek do sałatki. Dobrze smakuje także żółta faszerowana papryka. Smakuje podobnie do papryki czerwonej, ale jest nieco słodsza i bardzo soczysta. Możesz wybrać czerwoną paprykę zgodnie z naszą sugestią, wymienić ją na inny kolor lub wykorzystać różne kolory papryk. Ostatnia propozycja znakomicie prezentuje się na stole!
Ponadto patrząc na listę składników, zauważysz, że sugerujemy Ci sięgnąć po ser feta, z kolei w opisie znajdziesz wzmiankę o serze sałatkowym typu greckiego. Spokojnie – nie doszło do pomyłki. Faszerowana papryka z mięsem mielonym dobrze smakuje z każdym typem sera. Jeśli więc nie uda Ci się dostać klasycznej fety, wybierz jej łatwo dostępny zamiennik. Zakupy do tego typu przepisów warto robić podczas trwania tygodnia greckiego w naszych sklepach. Wybór produktów typowych dla kuchni greckiej jest wówczas o wiele większy!
Jak zrobić faszerowaną paprykę? O czym pamiętać?
Bardzo istotną kwestią związaną z podaną recepturą jest to, ile piec papryki faszerowane. Według naszych wskazówek musisz rozgrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (góra-dół). Pamiętaj jednak, że piekarniki mogą się między sobą różnić, dlatego na wszelki wypadek kontroluj stan potrawy podczas pieczenia.
Papryka nadziewana mięsem i ryżem wymaga starannego przygotowania poszczególnych składników z przepisu. Karol stworzył przepis na papryki faszerowane z dodatkiem ryżu, ale możesz dodać do farszu także dowolną ugotowaną kaszę. Bulgur, jaglana, jęczmienna bądź kuskus – każda z nich zda tu egzamin. Spisze się również komosa ryżowa, znana jako quinoa. Wymiana kaszy na inny jej rodzaj nie wpływa na kwestię tego, ile piec paprykę faszerowaną w piekarniku. Jeśli jednak wybierasz ryż, sprawdź, jak idealnie go przed pieczeniem ugotować.
Przede wszystkim najpierw przepłucz ziarna pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi oraz ewentualnych zabrudzeń. Dzięki temu ryż będzie mniej kleisty po ugotowaniu. Kolejny element wymagający uwagi to proporcje wody do ryżu. Ogólna zasada to stosunek 1:2. Oznacza to, że na każdą szklankę ryżu dodajesz dwie szklanki wody. Dla niektórych rodzajów ryżu proporcje te mogą się nieznacznie różnić, więc warto sprawdzić zalecenia na opakowaniu. Po zagotowaniu wody koniecznie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj ryż na małym ogniu przez około 15-20 minut. Nie otwieraj garnka podczas gotowania, aby nie utracić pary potrzebnej do gotowania ziaren. Po ugotowaniu wyłącz gaz i pozostaw garnek przykryty na kolejne 5-10 minut. W tym czasie ryż zaabsorbuje pozostałą wodę. Wszystko to sprawi, że Twoja papryka faszerowana warzywami i serem feta z dodatkiem mięsa okaże się prawdziwą ucztą dla podniebienia!
Papryka faszerowana mięsem – sposób podania
Zastanawiasz się, z czym podać paprykę faszerowaną, aby nie doszło do nieporozumienia kulinarnego? Spieszymy z odpowiedzią! Mamy dla Ciebie sporo propozycji podania!
- Papryki faszerowane mięsem mielonym możesz podawać z ugotowanym ryżem. To idealna opcja na sycący obiad. Wybierz ryż długoziarnisty (basmati), który radzimy wykorzystać także do farszu.
- Papryka faszerowana mięsem dobrze czuje się w towarzystwie rozmaitych sałatek. Rozważ przyrządzenie prostego połączenia z mieszanki sałat, pomidorów oraz ogórków skąpanego w dressingu z oliwy z oliwek i cytryny. Możesz również postawić na sałatkę grecką lub inną utrzymaną w śródziemnomorskim stylu.
- Żeby uczynić danie bardziej sycącym, paprykę faszerowaną po grecku podawaj wraz z pieczonymi ziemniakami.
- Możesz serwować paprykę faszerowaną z chrupiącym chlebem, na przykład bagietką lub chlebkiem pita za pomocą którego łatwo zebrać smakowity farsz.
- Dobry pomysł to podanie papryki w towarzystwie innych pieczonych warzyw, jak np. cukinia, bakłażan czy cebula.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem według prezentowanego przepisu powinna być serwowana ze śmietanowym sosem z dodatkiem oliwek oraz czosnku. To propozycja w bardzo greckim stylu! Gdyby jednak nie trafiała do końca w Twój gust lub po prostu naszła Cię ochota na pewne zmiany w przepisie, nie wahaj się i przygotuj inny sos. Nie mogliśmy odmówić sobie przedstawienia kilku propozycji, które mogą Ci się spodobać. Oto one:
- Uniwersalny wybór to delikatny sos pomidorowy. Jest on powszechnie lubiany, a przy tym pasuje do smaku naszego dania. Możesz przygotować prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów lub takich z puszki, doprawiony ziołami – bazylią, oregano i czosnkiem.
- Papryka faszerowana mięsem mielonym zapiekana w piekarniku zgrywa się z rozmaitymi odsłonami sosu jogurtowego. Wypróbuj więc sos jogurtowy z ziołami, czosnkiem i sokiem z cytryny lub koperkiem. To orzeźwiająca opcja, która równoważy smak farszu.
- Grecki sos tzatziki, przygotowany z jogurtu, startego ogórka, czosnku i świeżej mięty, doskonale pasuje do papryki faszerowanej. Jest to lekki i świeży dip, który dodaje potrawie wyrazistości. Zresztą w Grecji podaje się go z większością potraw, zatem nie ma wątpliwości co do tego, że pasuje do papryki!
- Gęsty sos serowy na bazie sera żółtego lub sera śmietankowego może wzbogacić kompozycję papryki faszerowanej ryżem po grecku. Warto dodać do niego przyprawy takie jak papryka słodka, ostra lub zioła.
Wiesz już, ile piec faszerowane papryki, które składniki możesz w razie potrzeby wymienić oraz z czym danie smakuje najlepiej. Mamy nadzieję, że nie masz teraz wątpliwości związanych z przygotowaniem tej smakowitej propozycji! Szczególnie że papryka faszerowana surowym mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku fantastycznie sprawdza się jako część obiadu, ewentualnie lekkiej kolacji. Możesz podać ją podczas przyjęcia – pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego z pewnością spotka się z uznaniem gości. Zachęcamy do przyrządzenia naszego dania niezależnie od pory roku. Latem możesz do niego dodać dowolne warzywa, z kolei w chłodniejsze miesiące wspaniale Cię rozgrzeje. Ponadto zajrzyj do pozostałych przepisów z kolekcji Kuchni Lidla! Znajdziesz tam mnóstwo potraw z różnych stron świata.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
- Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
- Roladki z indyka z warzywami i ryżem
- Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
- Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
- Pierś kurczaka z bakłażanem
- Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
- Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
- Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
- Kajmak na trzy sposoby
- Owocowe smoothie dla dzieci
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Różowe cynamonki
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Talerz przystawek
- Pesto z jarmużu
- Pesto z pietruszki
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
- Pizza bez drożdży
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Kanapka rybaka
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (78)
472 dni temu
Liczyliśmy na nową odsłonę tego dania, bo uwielbiamy papryki faszerowane, ale niestety - te by najgorszymi jakie kiedykolwiek jedliśmy.Farsz nie był soczysty (a mięso było dobrej jakości, bo sama mieliłam), papryki po 40 minutach za twarde, a ich "kapelusze" już po 20 minutach przypieczone (gdyby piekły się dalej, po 40 minutach byłyby zwęglone). Jedyny plus to sos, który był ciekawy w smaku, ale będę go wykorzystać raczej do innych dań, bo tutaj nie bardzo nam pasował i za bardzo schladzal potrawę.
odpowiedz
1815 dni temu
Pyszne danie :) W dodatku szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane. Polecam.
odpowiedz
2605 dni temu
Czy konieczny jest ser sałatkowy? Czy inaczej farsz się "rozleci" ;)
odpowiedz
2605 dni temu
Można pominąć, jednak niewątpliwie wzbogaca smak farszu :)
2683 dni temu
danie jest pyszne ale trzeba piec 1 godzine w 190 c a nie 40 min bo po 40 minutach w 180 to sie nawet mieso nie scięło
odpowiedz
2619 dni temu
u nas się wszystko udało przy podanym czasie i temp pieczenia
3028 dni temu
Świetny przepis!!! Polecam
odpowiedz
3562 dni temu
potwierdzam, że papryki wspaniałe. na pewno je jeszcze zrobię.
odpowiedz
3600 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz zamienić zielone oliwki na czarne :)
odpowiedz
3600 dni temu
Nie jestem fanką oliwek, choć te czarne w zapiekance Pascala bardzo mi przypasowały. Czy do sosu można użyć czarnych? Chyba mają łagodniejszy smak.
odpowiedz
3660 dni temu
Papryki były pyszne i sycące. Sos nadawał wyrazistości. Ja tą ilością farszu nadziałam 5 papryk, może mniejsze papryki miałam. Jedyne co mi przeszkadzało to jednak zbyt duża ilość czosnku. Następnym razem jak będę robiła tą potrawę (a na pewno ją powtórzę) to z mniejsza ilością czosnku.
odpowiedz
3740 dni temu
Zrobiłam z mięsem z indyka. Farsz średnio mi smakował. Za mało podduszony choć piekłam 55 min. Natomiast sos z oliwek i czosnku - pycha. Pomimo tego zrobię jeszcze raz z mięsem wołowo-wieprzowym, na pewno będzie lepsze.
odpowiedz
3748 dni temu
Cudowny smak. Kocham pana Okrasę od najmłodszych lat życia :-*
odpowiedz
3853 dni temu
Łukaszu tak, feta będzie doskonała :)
odpowiedz
3855 dni temu
Czy ten ser to może być ser feta? Nie mam Lidla w moich stronach a takiego sera jak stosuje p. Karol nie widzę na półkach...
odpowiedz
3971 dni temu
Papryki w połączeniu z sosem z oliwkami - rewelacja, choć podany przepis należy trochę zmodyfikować: 1) pieczenie w piekarniku bez termoobiegu (grzałka górna i dolna) - ok. 1 godziny w 185st., 2) ilościowo składników jest na 3 papryki, na pewno nie na 4 (dałam 300g mięsa i 100g nieugotowanego ryżu, po ugotowaniu ok. 230g) 3) dla lubiących potrawy "mokre" - do sosu użyć należy więcej śmietany/jogurtu, podana porcja starczyła mi do 2 papryk:-( Ale mimo wszystko przepis - pychotka!
odpowiedz
3973 dni temu
Już siedzą w piekarniku:) ale zamiast sera sałatkowego greckiego kupiłam przez przypadek włoski;) ciekawe jak będą smakowały?? Pozdrawiam!
odpowiedz
3993 dni temu
Wyszły mi ponoć pyszne, pomyliłam się i dodałam za dużo czosnku ale wszyscy zjedli ze smakiem. ;)
odpowiedz
3993 dni temu
Przepyszne danie :) Sos oliwkowy rewelacja!!!
odpowiedz
4009 dni temu
Panie Karolu, muszę przyznać, że swoje pierwsze faszerowane papryki zrobiłam właśnie z tego przepisu i nie mam zamiaru już go nigdy więcej zmieniać! Przepyszne! Trafiły na stałe do menu:) Pozdrawiam serdecznie:)
odpowiedz
4097 dni temu
Coś pysznego, pozycja ta zagościła na stałe w moim menu:-) Sos oliwkowy - pychotka
odpowiedz
4110 dni temu
Papryki bardzo proste i szybkie do zrobienia i do tego bardzo pyszne:)
odpowiedz
4120 dni temu
Bardzo dobre. Żadnych dodatków, zmian... Po prostu rewelacyjny przepis!
odpowiedz
4143 dni temu
Robiłam papryki wczoraj. Zamiast z sosem podałam je z bagietką posmarowaną tapenadą z czarnych oliwek. Gościom smakowało! Z powodzeniem starcza 1 papryka na osobę, bo porcje są bardzo sycące
odpowiedz
4180 dni temu
Ja dodałam jeszcze na dno ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę. Palce lizać :)
odpowiedz
4221 dni temu
Zrobiłam dziś na obiad ... REWELACJA!!!!!!! polecam :)
odpowiedz
4230 dni temu
Robiłam bardzo pyszne
odpowiedz
4259 dni temu
Wspanialy przepis, bardzo wszystkim smakowalo. Sos genialny, mimo, ze nie lubie oliwek. Polecam!
odpowiedz
4291 dni temu
Bardzo fajny przepis. Papryki bardzo sycące i smaczne. Do tego sos idealnie komponuje się z całością. Na pewno wykorzystam jeszcze ten przepis :)
odpowiedz
4303 dni temu
w szkole robiliśmy coś podobnego
odpowiedz
4368 dni temu
Bardzo bardzo smaczne. Proste i szybkie. A sos to pozytywne zaskoczenie :) Polecam!
odpowiedz
4380 dni temu
Te papryki to teraz "moje" danie popisowe w domu !!!!
odpowiedz
4392 dni temu
Bardzo dobre jedzenie i bardzo syte spokojnie można się najeść (gołąbki po grecku).
odpowiedz
4397 dni temu
Sos:bardzo prosty,ale za to bardzo pyszny. Mam nadzieje,że będzie pyszne,ponieważ wygląda pysznie to i napewno pysznie smakuje to cudne danie.
odpowiedz
4406 dni temu
pyszne:) sosik rewelacja
odpowiedz
4414 dni temu
... a do tych papryczek podałam brokuły w sosie serowym, zapieczone z serem
odpowiedz
4414 dni temu
przepis świetny, wyszło pysznie, sos wbrew pozorom idealnie dopasowany
odpowiedz
4415 dni temu
A sosik z oliwkami przepyszny, nigdy się z takim przepisem nie spotkałam a teraz wszedł na stałe do naszego menu i fajnie pasuje do obiadu nie tylko takiego :)
odpowiedz
4415 dni temu
Fajny przepis, robiliśmy już kilkukrotnie i za każdym razem od razu znikało w mgnieniu oka! :))) Zawsze posypuje jeszcze serem żółtym :)
odpowiedz
4422 dni temu
SUPER TESTOWALIŚMY
odpowiedz
4422 dni temu
Rewelacja! Robiłam dzis i na pewno jeszcze wroce do tego przepisu! W ogole uwazam, ze Lidl mial swietny pomysl z p. Okrasa i p, Pascalem! Dziekiuje za super przepisy!!!
odpowiedz
4424 dni temu
robiłam już 3 razy, super przepis!
odpowiedz
4436 dni temu
a co podaliscie do tych papryczek? nie wiem czy moje glodomory najedza sie sama papryka z farszem ;/
odpowiedz
4438 dni temu
Rewelacja.... Po prostu pychota! Na pewno będę robić :))))
odpowiedz
4439 dni temu
Chociaz nigdy w zyciu tego nie jadlem, natomiast wole keftedes pascala. Minus dla Okrasy!!!!!!
odpowiedz
4441 dni temu
Skorzystałem z zamieszczonego przepisu i zrobiłem tę potrawę dzisiaj na obiad. To wyśmienite danie wejdzie już na stałe do mojego jadłospisu.
odpowiedz
4441 dni temu
bardzo dobre
odpowiedz
4451 dni temu
uwielbiam paprykę faszerowana...ale zawsze gotowałam w sosie pomidorowym, następnym razem upiekę ;) i nigdy nie dodawałam takiej ilości cebuli....a szkoda ;) lubię cebule.... przepis na 6+.......
odpowiedz
4453 dni temu
nie wiem czy dobre bo zanim zdążyłam podać gościom szklanki, napoje itp wszystkie papryczki zniknęły. Kolejny raz zwracam uwagę że zdjęcie u Okrasy jest praktycznie takie samo jak ostateczna potrawa - i to jest super!
odpowiedz
4455 dni temu
Rewelacyjny przepis!!!
odpowiedz
4459 dni temu
przepis trafiony ale u mnie sos nie przejdzie dlatego wzięłam sos od "Pascala
odpowiedz
4461 dni temu
przepis obledny, danie zrobione w 100% wedlug przepisu i wyszlo przepysznie - jedynie moja tato musial dosolic... uklony dla szefa kuchni
odpowiedz
4462 dni temu
Mariolu, tym farszem możesz z powodzeniem napełnić cukinie, kabaczki lub nawet bakłażana. Smacznego!
odpowiedz
4462 dni temu
dla mnie jednak troche zbyt mdle. co do miekkosci papryk, to ja trzymalam tylko 30 min i byly super, bo chrupiace. sosik rewelacja!
odpowiedz
4462 dni temu
Papryczki wyszły obłędne nawet w Szwecji nasi pyrzyjaciele byli pod ogromnym kulinarnym wrażeniem. Mam tylko pytanie czym można zastąpić w tym daniu paprykę
odpowiedz
4463 dni temu
za dużo soli w tych przepisach...
odpowiedz
4463 dni temu
Papryczki rewelacyjne a z sosem to juz poezja. Nie przepuszczalam ze mi tak posmakuje, ale maz sie uparl, wiec nie mialam wyjscia i trzeba bylo zrobic. nie zaluje,polecam
odpowiedz
4463 dni temu
pysznosci:-)
odpowiedz
4464 dni temu
Dlaczego w filmiku nie ma wzmianki o ryzu a w przepisie - w okienku - jest. Ma byc ten ryz czy nie ?????????
odpowiedz
4464 dni temu
farsz super, sosik też ale po tych przepisowych 40 min miałam jeszcze twarde papryki.
odpowiedz
4464 dni temu
Gosiuwko, widać nawet najlepszym zdarzają się błędy w kuchni :) Przekażemy kucharzowi. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4464 dni temu
Danie dobre, ale czegoś brakuje w farszu np: oliwek lub trochę kaparów aby zaakcentować farsz
odpowiedz
4464 dni temu
Dlaczego niby uznany kucharz nawet na wizji robi tak kardynalny błąd, jakim jest szorowanie ostrzem noża po desce do krojenia? Strasznie to razi. Zrozumiałabym to u zwykłej gospodyni domowej, ale nie u kogoś, kto twierdzi, że jest profesjonalistą...
odpowiedz
4465 dni temu
Kolejne świetne danie! Polecam!
odpowiedz
4465 dni temu
Papryki powinny być znacznie dłużej w piekarniku. Danie takie sobie , sama robię znacznie lepsze. Cebulkę należy podsmażyć , mięso również. Polecam zaostrzyć.
odpowiedz
4465 dni temu
To jest po prostu przepyszne! Od razu zrobiłam 8 papryczek. Nawet sam farsz, surowy niesamowicie smakuje:) A sos ekstra, co mnie zdziwiło, bo nie cierpię oliwek. Karol super przepis, dzięki:)
odpowiedz
4466 dni temu
Sos świetny! Papryki bardzo dobre, chociaż na mój gust powinny być w piekarniku co najmniej godzinę. Polecam!
odpowiedz
4466 dni temu
Chyba wybrałem za duże papryki bo mi z podanych proporcji farszu starczyło tylko na 3 sztuki:( Właśnie się pieką:)
odpowiedz
4466 dni temu
Pycha, dzieci wcinają;-)
odpowiedz
4466 dni temu
papryki obłędne, przepyszny oryginalny smak.na pewno będę często wracała do tego przepisu.
odpowiedz
4467 dni temu
Super przepis:)papryczki są przepyszne,a ten sos...mmmmmmmmmm...palce lizać!!!POLECAM
odpowiedz
4467 dni temu
Właśnie zrobione i już zjedzone !!!!! Pychota !!!! A mój mąż wcinał aż mu się uszy trzęsły.
odpowiedz
4467 dni temu
Zaprasza do zapoznania się z moją niesponsorowaną recenzją przepisu Karola Okrasy. http://szefkuchni.blox.pl/2012/08/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-5-Vol-2.html
odpowiedz
4467 dni temu
Bardzo dobre danie. Nie rezygnujcie z sosu. Jest super i świetnie pasuje do całości. To kolejne danie od Okrasy i żadne nie rozczarowało:)
odpowiedz
4467 dni temu
zrobione. dziś będę wcinać
odpowiedz
4468 dni temu
Rewelacja Polecam
odpowiedz
4468 dni temu
ale dlaczego z oliwkami ???
odpowiedz
4469 dni temu
Ostatnio robiłem papryki faszerowane. Zamiast ryżu do mojego farszu użyłem kaszy gryczanej, a zamiast mięsa podduszonych z cebulką pomidorów i pieczarek. Całość doprawiłem estragonem, na wierzch położyłem zółty ser i uparowałem moje papryki w parowarze. Polecam - były pyszne!
odpowiedz
zobacz wszystkie