Kremowa zupa z pieczonymi grzybami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Prawdziwki wyjmij ok. 30 minut wcześniej. Przełóż do miski i odstaw do rozmrożenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY KURCZAKA Z WARZYWAMI I RYŻEM

Do dużego rondla wlewamy olej i obsmażamy na nim na złoty kolor piersi kurczaka przez ok. 5 minut z każdej strony. Dodajemy ryż, marchew i seler pokrojone w talarki, cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Całość smażymy ok. 2-3 minut i zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 30 minut.

KROK 2: KROIMY KURCZAKA

Kurczaka wyjmujemy i kroimy na drobne kawałki. Ponownie dodajemy go do zupy. Dodajemy śmietanę, parmezan i szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną pietruszką i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy ½ szklanki wody.

KROK 3: PIECZEMY GRZYBY

Rozmrożone grzyby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Masło, plasterki czosnku, rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu dajemy na grzyby. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po upływie połowy czasu mieszamy grzyby.

KROK 4: PODAJEMY ZUPĘ

Grzyby nakładamy do misek i zalewamy zupą

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    1003 dni temu
    Za dużo składników ,bez sensu- chciałbym znaleźć jedną osobę co skorzysta z przepisów

    odpowiedz

  • Gość Gość
    966 dni temu
    Ja chętnie skorzystam 💗
  • Ag. Ag.
    656 dni temu
    Przynajmniej jedna się znalazła - zupa przepyszna - chociaż nie dodałam szpinaku, bo akurat nie miałam go.
  • Adrian Adrian
    1039 dni temu
    Ty też jesteś " charakterna"! Słownik masz PRYMITYWNY!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1063 dni temu
    Czy mają to być dwa całe selery czy tylko dwie łodyżki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1061 dni temu
    Zdecydowanie 2 łodyżki. Seler naciowy jest dość intensywny i taka jego ilość w zupełności wystarczy, by nadać zupie charakterystyczny posmak :)
  • Gość Gość
    1081 dni temu
    Pani Karolu Co zrobić ? Mam wszystko. prawdziwki mam ale suszone Czy może pan zrewidować ten przepis dla suszonych prawdziwków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1081 dni temu
    W przepisie Kingi jak najbardziej można użyć także suszonych prawdziwków ;) Prosimy pominąć etap pieczenia i dodać do zupy razem z kurczakiem. Smacznego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!