
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Prawdziwki wyjmij ok. 30 minut wcześniej. Przełóż do miski i odstaw do rozmrożenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY KURCZAKA Z WARZYWAMI I RYŻEM
Do dużego rondla wlewamy olej i obsmażamy na nim na złoty kolor piersi kurczaka przez ok. 5 minut z każdej strony. Dodajemy ryż, marchew i seler pokrojone w talarki, cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Całość smażymy ok. 2-3 minut i zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 30 minut.
KROK 2: KROIMY KURCZAKA
Kurczaka wyjmujemy i kroimy na drobne kawałki. Ponownie dodajemy go do zupy. Dodajemy śmietanę, parmezan i szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną pietruszką i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy ½ szklanki wody.
KROK 3: PIECZEMY GRZYBY
Rozmrożone grzyby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Masło, plasterki czosnku, rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu dajemy na grzyby. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po upływie połowy czasu mieszamy grzyby.
KROK 4: PODAJEMY ZUPĘ
Grzyby nakładamy do misek i zalewamy zupą
Zobacz podobne
przepisy
Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.

Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!


Grzybowy ramen
Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!

Zupa grzybowa z makaronem
Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!

Zobacz przepisy
na lato
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pancakes z borówkami
- Chłodnik z botwiny
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Guacamole
- Pistacjowy sernik baskijski
- Boczniaki po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
264 dni temu
Wszystko mam, tylko skąd wziąć takie naczynie żaroodporne?🤔
odpowiedz
264 dni temu
Zbyszku, jeśli nie masz naczynia żaroodpornego, możesz zamiast niego wykorzystać blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub skusić się na zakupy w lidlowym sklepie online: https://www.lidl.pl/q/search?q=naczynie+%C5%BCaroodporne :)
1271 dni temu
Za dużo składników ,bez sensu- chciałbym znaleźć jedną osobę co skorzysta z przepisów
odpowiedz
1235 dni temu
Ja chętnie skorzystam 💗
925 dni temu
Przynajmniej jedna się znalazła - zupa przepyszna - chociaż nie dodałam szpinaku, bo akurat nie miałam go.
1307 dni temu
Ty też jesteś " charakterna"! Słownik masz PRYMITYWNY!
odpowiedz
1332 dni temu
Czy mają to być dwa całe selery czy tylko dwie łodyżki?
odpowiedz
1330 dni temu
Zdecydowanie 2 łodyżki. Seler naciowy jest dość intensywny i taka jego ilość w zupełności wystarczy, by nadać zupie charakterystyczny posmak :)
1350 dni temu
Pani Karolu Co zrobić ? Mam wszystko. prawdziwki mam ale suszone Czy może pan zrewidować ten przepis dla suszonych prawdziwków.
odpowiedz
1350 dni temu
W przepisie Kingi jak najbardziej można użyć także suszonych prawdziwków ;) Prosimy pominąć etap pieczenia i dodać do zupy razem z kurczakiem. Smacznego!