Krem z brązowych pieczarek z gremolatą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobot MC Smart

Przygotuj wcześniej:

Suszone grzyby zalej 100 g gorącej wody i odstaw.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GREMOLATĘ

Do pojemnika miksującego dodajemy wszystkie składniki na gremolatę i rozdrabniamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 7 sekund / obroty 6. Gotową gremolatę przekładamy do miski.

KROK 2: SIEKAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę kroimy w ćwiartki i wraz z ząbkami czosnku przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6 i rozdrabniamy składniki. Po posiekaniu zgarniamy czosnek i cebulę z boków pojemnika.

KROK 3: ROZDRABNIAMY PIECZARKI

Do pojemnika miksującego z cebulą i czosnkiem dodajemy pieczarki, które również rozdrabniamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Składniki ponownie zbieramy z boków pojemnika.

KROK 4: PODSMAŻAMY GRZYBY Z PRZYPRAWAMI

Do rozdrobnionych składników wlewamy oliwę i dodajemy tymianek. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, używając programu przypiekanie / czas 12 minut / temperatura 130 °C / obroty 1. Pod koniec smażenia do pojemnika miksującego wlewamy ocet balsamiczny.

Z podsmażonej masy grzybowej odkładamy ok. 4 łyżki, aby udekorować nią gotowe miski z zupą.

KROK 5: GOTUJEMY ZUPĘ

Do pojemnika miksującego z podsmażonymi grzybami wlewamy lekko podgrzany bulion i dodajemy namoczone wcześniej suszone borowiki wraz z wodą, w której się moczyły. Zupę gotujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień/ czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1.

KROK 6: MIKSUJEMY ZUPĘ NA KREM

Ugotowaną zupę doprawiamy solą i pieprzem według uznania i miksujemy na krem, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10.

KROK 7: DODAJEMY ŚMIETANĘ

Przez otwór w pokrywie do pojemnika miksującego dodajemy śmietanę i całość mieszamy, korzystając z programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temp. 100°C / obroty 3.

KROK 8: PODAJEMY ZUPĘ KREM

Gotowy krem przelewamy do misek i dekorujemy odłożoną wcześniej masą grzybową oraz gremolatą. Do smaku możemy go także skropić oliwą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!