Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Podsmażamy całość w dużym garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dalej podsmażamy. Warzywa doprawiamy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek.
Krok 2: Blendujemy zupę
Następnie dodajemy bulion warzywny oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zupę gotujemy około 15-20 minut. ⅔ zupy blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, następnie łączymy z resztą zupy, której nie blendowaliśmy.
Krok 3: Dekorujemy zupę
Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Cukinię obieramy. Skórkę cukinii kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Zupę dekorujemy kleksem śmietany, podprażonymi pestkami słonecznika, posiekaną skórką cukinii i tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!
Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!
Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2027 dni temu
Nie rozumiem chyba skladników zupy... cukinia jest w zupie czy tylko skórka cukinii dodana jako dekoracja? Bardzo niejasno opisane przygotowanie.
odpowiedz
2027 dni temu
Używamy tylko skórki, tak jak jest napisane w przepisie. Zachęcamy również do obejrzenia video do przepisu :)
1856 dni temu
Tak, wg filmu kroimy skrókę z cukinii w cienkie paski a następnie w drobną kostkę (zupełnie nie wiem po co...)
1855 dni temu
Jest to dekoracja zupy - składnik, który sprawia, żę zupa ładniej się prezentuje, jak i również przełamuje smak :)
1698 dni temu
zobacz film .... a będziesz wiedziała
2558 dni temu
W jakim celu blenduje sie zupę? U mnie na swieta zawsze musi być moczka :D
odpowiedz
2557 dni temu
Mateuszu, zupę blendujemy, by była gładka i aksamitna :)