Zupa pieczarkowa

Darek Gutkowski


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender

Krok 1: Podsmażamy warzywa

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Podsmażamy całość w dużym garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dalej podsmażamy. Warzywa doprawiamy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek.

Krok 2: Blendujemy zupę

Następnie dodajemy bulion warzywny oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zupę gotujemy około 15-20 minut. ⅔ zupy blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, następnie łączymy z resztą zupy, której nie blendowaliśmy.

Krok 3: Dekorujemy zupę

Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Cukinię obieramy. Skórkę cukinii kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Zupę dekorujemy kleksem śmietany, podprażonymi pestkami słonecznika, posiekaną skórką cukinii i tymiankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

ppłk Krzysztof Przepiórka

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem

Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!

Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym

Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • Paulina Paulina
    2236 dni temu
    Nie rozumiem chyba skladników zupy... cukinia jest w zupie czy tylko skórka cukinii dodana jako dekoracja? Bardzo niejasno opisane przygotowanie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2236 dni temu
    Używamy tylko skórki, tak jak jest napisane w przepisie. Zachęcamy również do obejrzenia video do przepisu :)
  • Gość Gość
    2065 dni temu
    Tak, wg filmu kroimy skrókę z cukinii w cienkie paski a następnie w drobną kostkę (zupełnie nie wiem po co...)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2064 dni temu
    Jest to dekoracja zupy - składnik, który sprawia, żę zupa ładniej się prezentuje, jak i również przełamuje smak :)
  • Gość Gość
    1907 dni temu
    zobacz film .... a będziesz wiedziała
  • Mateusz Mateusz
    2767 dni temu
    W jakim celu blenduje sie zupę? U mnie na swieta zawsze musi być moczka :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2766 dni temu
    Mateuszu, zupę blendujemy, by była gładka i aksamitna :)

Zupa pieczarkowa – tradycyjne danie w nowej odsłonie

Cudownie kremowa zupa pieczarkowa… To świąteczny klasyk, ale dajemy słowo, że na co dzień również smakuje wspaniale! Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Ugotujesz ją w zaledwie 45 minut, dlatego warto spróbować. Wierzymy, że pieczarkowa z podanego przepisu zagości w Twoim menu jeszcze wiele razy! Za co ją polubisz? Pieczarkowa zupa zachwyca łagodnym smakiem z wyraźnym aromatem pieczarek. Charakterystyczna delikatna ziemistość grzybów nadaje jej głębi. Z kolei dodatek śmietany czyni całość bardzo aksamitną. Cebula, czosnek i zioła, takie jak natka pietruszki lub koperek, dodają zupie świeżości. Wyczujesz w niej również subtelne nuty bulionu, który służy jako baza. Wszystko to sprawia, że tradycyjna zupa pieczarkowa ma harmonijny smak. Fantastycznie sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek w chłodny dzień oraz lżejszy obiad latem. Przekonaj się, czy również Twoim zdaniem będzie to najlepsza zupa pieczarkowa!

Przepis na zupę pieczarkową Kuchni Lidla

Zupa pieczarkowa z przepisu Kuchni Lidla to jedwabisty krem. Taką konsystencję osiągniesz dzięki jej zblendowaniu. Ale żeby nie było zbyt nudno, radzimy Ci dorzucić do niej kilka łyżek prażonego słonecznika. Oczywiście możesz dodać go tyle, ile lubisz. Nie musisz się ograniczać! Chrupiące ziarna znakomicie przełamują jednolitą postać zupy. Z kolei za piękny wygląd dania na talerzu odpowiadają dodatki w postaci posiekanej skórki cukinii i tymianku. Jednak pamiętaj, że nawet najlepszy przepis na zupę pieczarkową można zmodyfikować tak, aby odpowiadał Ci w 100%. Przykładowo nic się nie stanie, jeśli zrezygnujesz z cukinii czy wymienisz zioła na inne. Ponadto możesz użyć swoich ulubionych ziaren. Choćby pestki dyni to strzał w dziesiątkę. Warto również skusić się na grzanki będące idealnym towarzystwem dla każdej zupy krem. Bezbłędnie pasują do naszego przepisu na pieczarkową.

Jak zrobić perfekcyjne, chrupiące grzanki? To banalnie proste! Potrzebujesz pieczywa, najlepiej czerstwego, np. bagietki lub chleba tostowego, a także oliwy z oliwek lub masła i szczypty soli. Opcjonalne dodatki to czosnek, zioła (np. oregano, tymianek) i parmezan. Zacznij od pokrojenia chleba na małe kostki (ok. 1-2 cm) lub plasterki w zależności od tego, co lubisz. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek (lub rozpuszczone masło) z odrobiną soli. Możesz też dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła według uznania. Skrop pokrojony chleb mieszanką oliwy/masła, starając się pokryć równomiernie każdy kawałek. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kawałki chleba rozłóż na blaszce do pieczenia tak, aby nie nachodziły na siebie, po czym piecz je przez około 10-15 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Co jakiś czas dobrze je przewrócić, aby przypiekły się równomiernie.

Jak zrobić zupę pieczarkową? Praktyczne wskazówki

Zacznijmy od tego, jak się robi zupę pieczarkową na bazie bulionu warzywnego. Przede wszystkim musisz mieć pod ręką jego odpowiednią porcję. Być może przygotowujesz go na zapas? To świetnie! Czas go wykorzystać. Jeśli nie, mamy dla Ciebie prosty przepis na aromatyczny bulion warzywny. Potrzebujesz następujących warzyw: 2 marchewek, dużej cebuli, pora, 3 ząbków czosnku, selera i korzenia pietruszki. Przydadzą Ci się też przyprawy i zioła, przygotuj więc 2 liście laurowe, 4-5 ziaren pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, gałązkę tymianku, natkę pietruszki, opcjonalnie lubczyk oraz sól i pieprz.

Umyj warzywa, a następnie marchewki, cebulę, por, pietruszkę i seler pokrój na mniejsze kawałki. Nie muszą być bardzo drobne, ponieważ i tak później przecedzisz gotowy bulion. Za to, aby uzyskać jeszcze pełniejszy smak wywaru, możesz wcześniej podsmażyć warzywa na patelni, aż lekko się zarumienią. Kolejny krok to przełożenie wszystkich warzyw do dużego garnka wypełnionego 2-3 litrami wody. Dołóż do nich liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, tymianek i natkę pietruszki. Teraz doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Gdy bulion zacznie się gotować, zmniejsz ogień, po czym gotuj go jeszcze przez 45 minut do godziny. Na zakończenie przecedź wywar przez sitko do innego garnka, aby pozbyć się warzyw i przypraw. Możesz delikatnie dociskać warzywa, aby wydobyć z nich więcej smaku. Na koniec dodaj do bulionu odrobinę soli. Możesz również użyć więcej pieprzu lub innych przypraw według uznania.

O czym jeszcze pamiętać, korzystając z tego prostego przepisu na zupę pieczarkową? Słowem, jak zrobić zupę pieczarkową, która zachwyca smakiem? Zanim podsmażysz pieczarki, dokładnie je oczyść. Mocno zabrudzone najlepiej obierać, a w razie potrzeby również odciąć ich nóżki. Wówczas pozostaje tylko to pokrojenie ich w plastry równej grubości. Ponadto w przepisie na to, jak ugotować zupę pieczarkową, podpowiadamy, aby ozdobić zupę skórką cukinii. Taka dekoracja z pewnością zachwyci Twoich gości. Z pozostałej części warzywa możesz przyrządzić wiele pysznych dań, jak np. placuszki z cukinii czy zupa krem.

Jakie przyprawy do zupy pieczarkowej?

W przepisie pojawiają się pieprz i sól, a przed podaniem radzimy ozdobić zupę tymiankiem. Ważny składnik naszej zupy to czosnek, który zapewnia jej wyrazisty smak. Radzimy Ci go drobno posiekać, ale możesz też przecisnąć ząbki przez praskę lub zetrzeć je na tarce. Przy czym uwzględnij, że czosnek bardzo łatwo przypalić. Możesz więc dodać go nieco później do garnka, kiedy cebula zdąży już nieco zmięknąć.

Tak oszczędne dodatki wynikają z prostego faktu – bulion warzywny, na którym zrobisz zupę, został już doprawiony. Wciąż jednak możesz wzbogacić kompozycję o smaki, które lubisz. Wobec tego, jakie przyprawy do zupy pieczarkowej pasują najlepiej? Gałka muszkatołowa podkreśli smak zupy, estragon nada jej lekko anyżowy posmak, który dobrze komponuje się z pieczarkami, a majeranek uczyni ją bardziej ziołową. Wybierz to, co lubisz najbardziej lub pozostań przy naszej, oszczędnej kompozycji przypraw.

Wyjaśniliśmy, jakie przyprawy dodać do pieczarkowej, jak zrobić doskonały bulion warzywny oraz z czym ją serwować. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Ci powodzenia w kulinarnych podbojach! Zachęcamy też do zapoznania się z innymi przepisami z Kuchni Lidla, wśród których nie brakuje ciekawych pomysłów na zupy, dania główne oraz desery. 

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!