Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Podsmażamy całość w dużym garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dalej podsmażamy. Warzywa doprawiamy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek.
Krok 2: Blendujemy zupę
Następnie dodajemy bulion warzywny oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zupę gotujemy około 15-20 minut. ⅔ zupy blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, następnie łączymy z resztą zupy, której nie blendowaliśmy.
Krok 3: Dekorujemy zupę
Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Cukinię obieramy. Skórkę cukinii kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Zupę dekorujemy kleksem śmietany, podprażonymi pestkami słonecznika, posiekaną skórką cukinii i tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!
Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!
Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Karp pieczony z grzybami
- Zupa rybna z karpia
- Baba drożdżowa
- 4 sposoby na frytki i dipy
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Zupa solanka
- Zupa z awokado z migdałami
- Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
- Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
- Zupa krem z topinamburu
- Faszerowana ryba w galarecie
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Spaghetti alla puttanesca
- Zupa pieczarkowa z gnocchi
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Babeczki leśny mech
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Fasola z makrelą
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Wegański tatar
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Naleśniki z farszem
Komentarze (7)
1797 dni temu
Nie rozumiem chyba skladników zupy... cukinia jest w zupie czy tylko skórka cukinii dodana jako dekoracja? Bardzo niejasno opisane przygotowanie.
odpowiedz
1797 dni temu
Używamy tylko skórki, tak jak jest napisane w przepisie. Zachęcamy również do obejrzenia video do przepisu :)
1625 dni temu
Tak, wg filmu kroimy skrókę z cukinii w cienkie paski a następnie w drobną kostkę (zupełnie nie wiem po co...)
1625 dni temu
Jest to dekoracja zupy - składnik, który sprawia, żę zupa ładniej się prezentuje, jak i również przełamuje smak :)
1467 dni temu
zobacz film .... a będziesz wiedziała
2327 dni temu
W jakim celu blenduje sie zupę? U mnie na swieta zawsze musi być moczka :D
odpowiedz
2327 dni temu
Mateuszu, zupę blendujemy, by była gładka i aksamitna :)