Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy warzywa
Ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Por oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki, a pieczarki w plastry. Oba składniki podsmażamy z cebulą na 2 łyżkach gorącego masła przez 5-7 minut do zeszklenia. Dolewamy gorący bulion, dodajemy mleko i ziemniaki. Zagotowujemy.
Krok 2: Dodajemy zioła do zupy
Listki tymianku i 4 liście szałwii dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Krok 3: Doprawiamy zupę
Pozostałe liście szałwii smażymy na maśle przez ok. 2 minuty, lekko solimy. Ser kruszymy na mniejsze kawałki. Zupę doprawiamy do smaku i przelewamy na talerze. Posypujemy smażonymi liśćmi szałwii i serem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z białych warzyw z pulpetami
Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!
Zupa porowo-ziemniaczana
Pyszna zupa krem z ziemniaków i pora z pesto paprykowym i serem wędzonym – wypróbuj!
Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
- Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Tosty z piwnymi pieczarkami
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Francuskie ptysie serowe
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Zupa gyros
- Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Croissant z pesto i francuskim serem
Komentarze (1)
17 dni temu
Dobra
odpowiedz