
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- moździerz
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Pora myjemy. Białe części kroimy w półkrążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Dodajemy pora i rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
Ziarna kolendry wraz z kuminem przekładamy do moździerza – dokładnie rozcieramy. 1 łyżkę przypraw dodajemy do ziemniaków. Całość zalewamy wodą ponad powierzchnię ziemniaków. Przykrywamy i gotujemy do miękkości.
Krok 2: Przygotowujemy paprykową salsę
Upieczoną i obraną ze skóry paprykę kroimy w drobną kostkę. Całość przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną rukolę oraz rozkruszone pistacje. Dolewamy oliwę z oliwek, mieszamy składniki. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki i solą.
Krok 3: Zupę doprawiamy skórką z limonki
Gdy ziemniaki będą miękkie – miksujemy zupę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej wody. Miksujemy, dolewając śmietankę. Zupę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Zupę raz jeszcze zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.
Zupę wylewamy na talerze, dodajemy salsę oraz kawałki sera wędzonego. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.

Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego
Pyszna, warzywna zupa pełna ziół. Rozsmakuj się w śródziemnomorskich aromatach!

Saksońska zupa ziemniaczana
Przygotuj w niecałą godzinę pyszną zupę saksońską z ziemniakami i boczkiem!

Zobacz przepisy
na święta
- Jajka faszerowane z szynką
- Barszcz biały z kiełbasą
- Mazurek królewski
- Pasta jajeczna z awokado
- Warzywna terrina
- Mazurek z masłem orzechowym
- Jajka faszerowane awokado
- Babka na parze
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Babeczki z kajmakiem
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Sernik cytrynowy na zimno
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2525 dni temu
A pistacje solone czy zwykłe?
odpowiedz
2525 dni temu
Jedne i drugie będą pasowały :)
2726 dni temu
ciekawa zupa - super smakuje szczególnie z wedzonym twarogiem. lubie proste i szybkie przepisy.
odpowiedz
2802 dni temu
Cudowna w smaku i delikatna. Twaróg, salsa i limonka całkowicie zmieniają tą zupę, każda kolejna łyżka dzięki temu inaczej smakuje i nie jest to zwykły nudny krem. Polecam :)
odpowiedz
3077 dni temu
A co z tym twarogiem bo w przepisie ani slowa? :P
odpowiedz
3077 dni temu
Tak jak w przedostatnim zdaniu - kawałki twarogu wkładamy do zupy :)
3077 dni temu
Masz na końcu - ser wędzony - twaróg wędzony
2928 dni temu
"Zupę wylewamy na talerze, dodajemy salsę oraz kawałki sera wędzonego."
2894 dni temu
Ostatnie zdanie w przepisie - "Zupę wylewamy na talerze, dodajemy salsę oraz kawałki sera wędzonego. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki." Ser wędzony, to twaróg, o którym wspominasz.
3080 dni temu
no właśnie, gdzie składniki na pesto paprykowe?
odpowiedz
3079 dni temu
Przepraszamy za niedopatrzenie. Składniki już są dostępne :)
3080 dni temu
a co składa się na paprykowe pesto?
odpowiedz
zobacz wszystkie