Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- moździerz
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Pora myjemy. Białe części kroimy w półkrążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Dodajemy pora i rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
Ziarna kolendry wraz z kuminem przekładamy do moździerza – dokładnie rozcieramy. 1 łyżkę przypraw dodajemy do ziemniaków. Całość zalewamy wodą ponad powierzchnię ziemniaków. Przykrywamy i gotujemy do miękkości.
Krok 2: Przygotowujemy paprykową salsę
Upieczoną i obraną ze skóry paprykę kroimy w drobną kostkę. Całość przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną rukolę oraz rozkruszone pistacje. Dolewamy oliwę z oliwek, mieszamy składniki. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki i solą.
Krok 3: Zupę doprawiamy skórką z limonki
Gdy ziemniaki będą miękkie – miksujemy zupę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej wody. Miksujemy, dolewając śmietankę. Zupę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Zupę raz jeszcze zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.
Zupę wylewamy na talerze, dodajemy salsę oraz kawałki sera wędzonego. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makowiec japoński
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Mini burgery
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
- Śledź w oleju
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania



Komentarze (12)
2802 dni temu
A pistacje solone czy zwykłe?
Odpowiedz
2802 dni temu
Jedne i drugie będą pasowały :)
3003 dni temu
ciekawa zupa - super smakuje szczególnie z wedzonym twarogiem. lubie proste i szybkie przepisy.
Odpowiedz
3079 dni temu
Cudowna w smaku i delikatna. Twaróg, salsa i limonka całkowicie zmieniają tą zupę, każda kolejna łyżka dzięki temu inaczej smakuje i nie jest to zwykły nudny krem. Polecam :)
Odpowiedz
3354 dni temu
A co z tym twarogiem bo w przepisie ani slowa? :P
Odpowiedz
3354 dni temu
Tak jak w przedostatnim zdaniu - kawałki twarogu wkładamy do zupy :)
3354 dni temu
Masz na końcu - ser wędzony - twaróg wędzony
3205 dni temu
"Zupę wylewamy na talerze, dodajemy salsę oraz kawałki sera wędzonego."
3171 dni temu
Ostatnie zdanie w przepisie - "Zupę wylewamy na talerze, dodajemy salsę oraz kawałki sera wędzonego. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki." Ser wędzony, to twaróg, o którym wspominasz.
3357 dni temu
no właśnie, gdzie składniki na pesto paprykowe?
Odpowiedz
3356 dni temu
Przepraszamy za niedopatrzenie. Składniki już są dostępne :)
3357 dni temu
a co składa się na paprykowe pesto?
Odpowiedz
zobacz wszystkie