zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender 
  • moździerz

Krok 1: Podsmażamy warzywa 

Podsmażamy warzywa

Pora myjemy. Białe części kroimy w półkrążki. Ziemniaki obieramy i  kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Dodajemy pora i rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając.

Ziarna kolendry wraz z kuminem przekładamy do moździerza – dokładnie rozcieramy. 1 łyżkę przypraw dodajemy do ziemniaków. Całość zalewamy wodą ponad powierzchnię ziemniaków. Przykrywamy i gotujemy do miękkości.

 

Krok 2: Przygotowujemy paprykową salsę

Przygotowujemy paprykową salsę

Upieczoną i obraną ze skóry paprykę kroimy w drobną kostkę. Całość przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną rukolę oraz rozkruszone pistacje. Dolewamy oliwę z oliwek, mieszamy składniki. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki i solą.

 

 

 

Krok 3: Zupę doprawiamy skórką z limonki

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Gdy ziemniaki będą miękkie – miksujemy zupę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej wody. Miksujemy, dolewając śmietankę. Zupę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Zupę raz jeszcze zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.

Zupę wylewamy na talerze, dodajemy salsę oraz kawałki sera wędzonego. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    270 dni temu
    A pistacje solone czy zwykłe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    270 dni temu
    Jedne i drugie będą pasowały :)
  • gość gość
    471 dni temu
    ciekawa zupa - super smakuje szczególnie z wedzonym twarogiem. lubie proste i szybkie przepisy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    547 dni temu
    Cudowna w smaku i delikatna. Twaróg, salsa i limonka całkowicie zmieniają tą zupę, każda kolejna łyżka dzięki temu inaczej smakuje i nie jest to zwykły nudny krem. Polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    822 dni temu
    A co z tym twarogiem bo w przepisie ani slowa? :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    822 dni temu
    Tak jak w przedostatnim zdaniu - kawałki twarogu wkładamy do zupy :)
  • Gość Gość
    822 dni temu
    Masz na końcu - ser wędzony - twaróg wędzony
  • Gość Gość
    673 dni temu
    "Zupę wylewamy na talerze, dodajemy salsę oraz kawałki sera wędzonego."
  • El El EL El El EL
    639 dni temu
    Ostatnie zdanie w przepisie - "Zupę wylewamy na talerze, dodajemy salsę oraz kawałki sera wędzonego. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki." Ser wędzony, to twaróg, o którym wspominasz.
  • Gość Gość
    825 dni temu
    no właśnie, gdzie składniki na pesto paprykowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    824 dni temu
    Przepraszamy za niedopatrzenie. Składniki już są dostępne :)
  • mimizpiernikowa mimizpiernikowa
    825 dni temu
    a co składa się na paprykowe pesto?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram