Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy warzywa
Cebulę i obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Krok 2: Dusimy warzywa
Boczek kroimy w kostkę. Wysmażamy na odrobinie oleju przez ok. 3 minuty, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy i odstawiamy na bok. Cebulę, warzywa i ziemniaki podsmażamy na wytopionym tłuszczu oraz pozostałej części oleju. Mieszamy. Dolewamy bulionu, dodajemy liść laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 3: Miksujemy zupę
Majeranek myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Zostawiamy 1-2 łyżki, resztę dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Liść laurowy wyjmujemy, zupę miksujemy na grubo lub drobno, według uznania. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Podajemy z boczkiem i posypujemy pozostałym majerankiem.
Wskazówka: Zupę można podać z podgrzanymi serdelkami.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!
Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!
Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!
Szybka i sycąca zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana (znana również jako Erdäpfelsuppe lub Grumbeeresuppe) to jedno z najbardziej reprezentacyjnych i lubianych dań kuchni niemieckiej oraz austriackiej. Chociaż zupa z ziemniaków obecna jest w kuchniach z całego świata, to jednak w niemieckiej kuchni zajmuje ona szczególne miejsce. To prosta, a zarazem sycąca zupa, której podstawowym składnikiem są ziemniaki. Tradycyjna zupa ziemniaczana jest doceniana za swój wyrazisty smak i łatwość przygotowania, co sprawia, że jest popularna zarówno w domowych kuchniach, jak i w restauracjach czy barach. W każdym regionie zupa ta wygląda i smakuje trochę inaczej — różne wersje zupy z ziemniakami zostały dostosowane do lokalnych tradycji i dostępnych składników.
Historia zupy ziemniaczanej sięga czasów, gdy ziemniaki stały się podstawowym składnikiem kuchni niemieckiej i austriackiej. Ich popularność wzrosła w XVIII wieku, kiedy to zaczęto masowo uprawiać ziemniaki jako tani i łatwo dostępny składnik odżywczy. Zupa ziemniaczana była idealnym rozwiązaniem na pożywne, a zarazem niezbyt kosztowne danie. W zależności od regionu zupa ta może być przygotowywana na różne sposoby – od gęstych, niemal gulaszowych wersji po te bardziej płynne.
Saksońska zupa ziemniaczana to jeden z bardziej znanych wariantów tej potrawy. Jest bogata i kremowa, często zawiera dodatki takie jak smażony boczek, cebula i pietruszka, które podkreślają jej smak. W zupie saksońskiej często spotkać można także kiełbaskę. Innym interesującym wariantem jest meklemburska specjalność Tüffel un Plum, czyli zupa ziemniaczana z dodatkiem śliwek i pokrojoną w kostkę karkówką lub boczkiem. Ten regionalny przysmak łączy w sobie słodkie i słone smaki, co nadaje zupie unikalny charakter.
Broken sööt, spotykany w Meklemburgii to kolejny przykład regionalnej różnorodności zupy ziemniaczanej. Łączy w sobie kilka intensywnych smaków — słony, pikantny oraz słodki. Taka kombinacja smaków sprawia, że zupa ta jest wyjątkowa i zaskakująco smaczna. W Badenii zupę ziemniaczaną podaje się w okresie zbiorów śliwek, często w towarzystwie ciasta śliwkowego. W rejonach Augsburga podaje się zupę ziemniaczaną z szarlotką. Chociaż to połączenie może wydawać się zaskakujące, to potrawy te świetnie się uzupełniają.
Zupa z ziemniakami to danie, które można przygotować na wiele sposobów, a jej smak można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Ważne jest, aby składniki, takie jak ziemniaki, cebula i inne warzywa, były świeże. Dobrze jest wybrać się po nie na Ryneczek Lidla! Aby zupa nabrała więcej charakteru, warto pamiętać o podsmażeniu składników przed dodaniem do zupy. Niezależnie od wersji, jaką wybierzemy – czy będzie to domowa zupa ziemniaczana, czy regionalne specjały z różnymi dodatkami – ta potrawa pozostaje jednym z najbardziej lubianych i uniwersalnych dań kuchni niemieckiej.
Sprawdzony przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem
Zupa ziemniaczana z boczkiem to klasyczne, sycące danie, które doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Aby przygotować idealną zupę ziemniaczaną, warto znać kilka sprawdzonych trików, które wydobędą pełnię smaku z prostych składników. Przede wszystkim, kluczowym elementem tej zupy jest dobrze przyrządzony boczek. Zanim dodamy go do zupy, warto go podsmażyć na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz, a potem dodać go do zupy. Dzięki temu zupa ziemniaczana z dodatkiem boczku zyska głęboki, wędzony posmak, który rewelacyjnie skomponuje się z resztą składników.
Kolejnym istotnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie ziemniaków. W przepisie na zupę ziemniaczaną najlepiej użyć ziemniaków typu mączystego, które łatwo się rozpadają, dzięki czemu skrobia w naturalny sposób zagęści zupę, czyniąc ją bardziej kremową. Ziemniaki należy pokroić w kostkę i gotować w bulionie warzywnym lub drobiowym. Można je także po ugotowaniu utłuc tłuczkiem na gładkie puree, jeśli chce się zagęścić zupę i pozostawić resztę składników w kawałkach. Aby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna, warto dodać do niej cebulę i czosnek podsmażony na tłuszczu wytopionym z boczku.
Każdy przepis na zupę ziemniaczaną, nawet ten prosty, powinien mieć w składzie przyprawy! Do tradycyjnych przypraw takich jak sól, pieprz i majeranek, można dodać świeże zioła, np. natkę pietruszki, która wprowadzi do zupy nutkę świeżości. W niektórych przepisach na zupę ziemniaczaną spotkać można także śmietanę, która nadaje zupie bardziej subtelnego smaku. Jeśli chce się przygotować wersję bardziej wykwintną, można dodać do zupy bardziej wyrafinowane składniki — np. kawior, dobrej jakości kiełbasę czy kawałki wędzonego łososia, a całość zaserwować z grzankami posmarowanymi czosnkiem i oliwą.
Zupa ziemniaczana krem – jak zrobić?
Jak zrobić zupę ziemniaczaną? Aby zupa krem z ziemniaków była naprawdę genialna, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów. Zacząć należy od wyboru wysokiej jakości składników, przede wszystkim ziemniaków. Do zupy krem ziemniaczanej najlepiej nadają się ziemniaki mączyste, których zwykle używa się do przyrządzania klusek. Te odmiany mają w sobie dużo skrobi i szybko się rozgotowują, sprawiając, że zupa staje się kremowa i gęsta. Ważne jest również, aby ziemniaki były świeże i nie miały zielonych plam ani kiełków, które mogą nadać zupie gorzki posmak.
Wybór mięsa również wpływa na smak zupy ziemniaczanej. Niemcy często używają różnorodnych kiełbas, takich jak biała kiełbasa, kiełbasa wiedeńska czy frankfurterki, które dodają zupie wyrazistego, mięsnego aromatu. Kiełbasy te są zwykle wędzone, dzięki czemu zupa nabiera lekko dymnego aromatu i smaku. W zupie nie może zabraknąć także boczku. A jeśli chce się przyrządzić wersję bardziej lekkostrawną można zamiast boczku czy kiełbasy użyć drobiowych udek lub skrzydełek. Dzięki takim dodatkom krem z ziemniaków zyskuje głębię smaku i staje się bardziej sycący.
Kolejną ważną kwestią jest odpowiednie przygotowanie bazy zupy. Cebula, czosnek i marchewka to klasyczne warzywa, które powinny znaleźć się w zupie ziemniaczanej. Podsmażenie tych składników na maśle lub oliwie z oliwek wydobywa ich naturalny słodki smak, który doskonale komponuje się z ziemniakami. Dodanie bulionu warzywnego lub drobiowego do gotujących się ziemniaków podnosi aromat zupy i sprawia, że jest ona bardziej złożona. Warto również dodać do ziemniaczanej zupy krem kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego, które nadadzą zupie charakteru.
Warto także zastanowić się nad tym, jaką konsystencję zupy chce się osiągnąć. Można zblendować wszystkie składniki na gładki krem ziemniaczany lub pozostawić część warzyw w całości, aby zupa miała bardziej rustykalny charakter. W naszym przepisie składniki zostały zblendowane, ale równie dobrze można przygotować gęstą zupę ziemniaczaną z tłuczonymi ziemniakami, kawałkami marchewki i boczku lub innych składników.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)