Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy warzywa
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Usuwamy głąby kopru, a bulwy kroimy w poprzek na cienkie paski. Marchew obieramy i kroimy na kawałki.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Warzywa podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy przez 2-3 minuty. Cząber, 1 łodygę szałwii i liść laurowy związujemy nicią i dodajemy do warzyw wraz z gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 3: Smażymy liście szałwii
Fasolę odcedzamy. Dodajemy do zupy i gotujemy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Zioła usuwamy, zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.
Obrywamy pozostałe listki szałwii i smażymy na pozostałym rozgrzanym oleju, aż będą chrupiące. Dekorujemy nimi zupę i posypujemy posiekanymi liśćmi kopru włoskiego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Jajka na miękko
- Golonka pieczona po bawarsku
- Boczek pieczony
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Piernik świąteczny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Krokiety z mięsem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Nuggetsy z kurczaka
- Domek z piernika
- Uszka z grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2981 dni temu
Pyszna aromatyczna zupa! Dla mnie ziemniaki to dodatek do większości zup :) Jest lekkostrawnie, ale zarazem sycąco.
Odpowiedz