• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Kroimy warzywa

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Usuwamy głąby kopru, a bulwy kroimy w poprzek na cienkie paski. Marchew obieramy i kroimy na kawałki.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Warzywa podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy przez 2-3 minuty. Cząber, 1 łodygę szałwii i liść laurowy związujemy nicią i dodajemy do warzyw wraz z gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.

Krok 3: Smażymy liście szałwii

Fasolę odcedzamy. Dodajemy do zupy i gotujemy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Zioła usuwamy, zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.

Obrywamy pozostałe listki szałwii i smażymy na pozostałym rozgrzanym oleju, aż będą chrupiące. Dekorujemy nimi zupę i posypujemy posiekanymi liśćmi kopru włoskiego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    471 dni temu
    Pyszna aromatyczna zupa! Dla mnie ziemniaki to dodatek do większości zup :) Jest lekkostrawnie, ale zarazem sycąco.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram