![Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c8fe02449554-49844641c257-9 BURAK_krem_z_wedzonym_twarogiem_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg)
KROK 1: PIECZEMY BURAKI
Umyte buraki owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC (termoobieg) na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości. Buraki zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy je ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pół buraka zostawiamy do dekoracji.
KROK 2: GOTUJEMY ZIEMNIAKA, CEBULĘ I ŚLIWKI
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Pokrojonego ziemniaka przesmażamy delikatnie z posiekaną cebulą. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Do wody dodajemy suszone śliwki oraz goździki i gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu.
KROK 3: MIKSUJEMY CAŁOŚĆ
Następnie dodajemy buraki pokrojone w kostkę, skórkę otartą z cytryny, ocet i masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko kilka minut, po czym miksujemy całość na jednolitą masę.
KROK 4: MARYNUJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ BURAKA
Odłożoną połowę buraka kroimy na małe cząstki i chwilę marynujemy w occie, pieprzu, soku z cytryny i oliwie.
Zupę nalewamy na talerze, układamy cząstki zamarynowanych buraków, wierzch posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
![Zupa czosnkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/665b228c42ee-1f78dc3515-zupa_czosnkowa_960x540.webp)
Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.
![Kremowa zupa z kalafiora](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/48f2eab0ce41-99208d587a-KW_41_kremowa_zupa_z_kalafiora_portal_wrzesien_S132962.webp)
Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!
![Wigilijna zupa grzybowa – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d2894e561dc7-72ff800fd1-grzybowa.webp)
Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.
![Zupa krem z buraczków](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/21261ef03d43-f5110a30d4-KW_02_krem_z_burakow_13767_pl4395_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura z pomidorów z curry
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
- Zupa porowo-ziemniaczana
- Kurczak w boczku z czekoladą
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Tort bezowy z poziomkami
- 3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
- Bliny z kremem awokado i fetą
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- Regionalna kartoflanka
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Tarta z masą krówkową i figami
- Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
- Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Grillowane ślimaki z indyka
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Puszysta pływająca wyspa
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Malinowe serduszka
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
Komentarze (0)