Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg)
KROK 1: PIECZEMY BURAKI
Umyte buraki owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC (termoobieg) na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości. Buraki zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy je ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pół buraka zostawiamy do dekoracji.
KROK 2: GOTUJEMY ZIEMNIAKA, CEBULĘ I ŚLIWKI
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Pokrojonego ziemniaka przesmażamy delikatnie z posiekaną cebulą. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Do wody dodajemy suszone śliwki oraz goździki i gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu.
KROK 3: MIKSUJEMY CAŁOŚĆ
Następnie dodajemy buraki pokrojone w kostkę, skórkę otartą z cytryny, ocet i masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko kilka minut, po czym miksujemy całość na jednolitą masę.
KROK 4: MARYNUJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ BURAKA
Odłożoną połowę buraka kroimy na małe cząstki i chwilę marynujemy w occie, pieprzu, soku z cytryny i oliwie.
Zupę nalewamy na talerze, układamy cząstki zamarynowanych buraków, wierzch posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.
Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!
Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)