
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg)
KROK 1: PIECZEMY BURAKI
Umyte buraki owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC (termoobieg) na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości. Buraki zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy je ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pół buraka zostawiamy do dekoracji.
KROK 2: GOTUJEMY ZIEMNIAKA, CEBULĘ I ŚLIWKI
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Pokrojonego ziemniaka przesmażamy delikatnie z posiekaną cebulą. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Do wody dodajemy suszone śliwki oraz goździki i gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu.
KROK 3: MIKSUJEMY CAŁOŚĆ
Następnie dodajemy buraki pokrojone w kostkę, skórkę otartą z cytryny, ocet i masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko kilka minut, po czym miksujemy całość na jednolitą masę.
KROK 4: MARYNUJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ BURAKA
Odłożoną połowę buraka kroimy na małe cząstki i chwilę marynujemy w occie, pieprzu, soku z cytryny i oliwie.
Zupę nalewamy na talerze, układamy cząstki zamarynowanych buraków, wierzch posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.

Zobacz przepisy
na lato
- Sos aioli
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini - kulki ryżowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)