Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg)
KROK 1: PIECZEMY BURAKI
Umyte buraki owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC (termoobieg) na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości. Buraki zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy je ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pół buraka zostawiamy do dekoracji.
KROK 2: GOTUJEMY ZIEMNIAKA, CEBULĘ I ŚLIWKI
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Pokrojonego ziemniaka przesmażamy delikatnie z posiekaną cebulą. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Do wody dodajemy suszone śliwki oraz goździki i gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu.
KROK 3: MIKSUJEMY CAŁOŚĆ
Następnie dodajemy buraki pokrojone w kostkę, skórkę otartą z cytryny, ocet i masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko kilka minut, po czym miksujemy całość na jednolitą masę.
KROK 4: MARYNUJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ BURAKA
Odłożoną połowę buraka kroimy na małe cząstki i chwilę marynujemy w occie, pieprzu, soku z cytryny i oliwie.
Zupę nalewamy na talerze, układamy cząstki zamarynowanych buraków, wierzch posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.
Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!
Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura z pomidorów z curry
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
- Zupa porowo-ziemniaczana
- Kurczak w boczku z czekoladą
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Tort bezowy z poziomkami
- 3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
- Bliny z kremem awokado i fetą
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- Regionalna kartoflanka
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Tarta z masą krówkową i figami
- Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
- Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Grillowane ślimaki z indyka
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Puszysta pływająca wyspa
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Malinowe serduszka
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)