
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kwadratową tortownicę z odpinaną obręczą
- mikser
- rękaw cukierniczy
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Kroimy jabłka
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie jabłka kroimy w plastry i łączymy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: Łączymy składniki ciasta
Miękkie masło z nasionkami wydrążonymi z laski wanilii i cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka o temperaturze pokojowej i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na dno formy szprycujemy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Następnie układamy plastry jabłek. Ponownie szprycujemy ciasto i układamy jabłka, aż do wyczerpania wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C ok. 40-45 minut. Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: Przygotowujemy mus z pieczonych jabłek
Jabłka myjemy i wydrążamy z nich środek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 17-20 minut. Jabłka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy ze skórki i blendujemy na gładki mus. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę, cukier puder i sok z cytryny. Mus mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Ciasto podajemy z musem jabłkowym, obsypane cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!

Tarta jabłkowo-waniliowa
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?

Tiramisu z jabłkami
Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!

Komentarze (10)
2083 dni temu
Czy można użyć okrągłej tortownicy ?
odpowiedz
2081 dni temu
Oczywiście, że można :)
75 dni temu
nie można
2114 dni temu
Fantastyczny przepis, jak każdy : ) Ps. Mistrzu Pawle, bardzo chętnie zobaczyłbym w Pana wykonaniu cesarza wśród serników - czyli sernik Izaurę - lub dowolny tort czekoladowy z wykorzystaniem maślanki.
odpowiedz
2115 dni temu
Czym mozna zastąpic make psenna, prosze o wszystkie zamienniki, dzieki;)
odpowiedz
2115 dni temu
W tym przepisie nie rekomendujemy zamiany :)
2115 dni temu
Zajebiście to musi smakować.... miks jabłek z makaronem lazania...
odpowiedz
2115 dni temu
Proponuję zmianę nazwy. Lasagne sugeruje, że chodzi o makaron z jabłkami.
odpowiedz
2115 dni temu
1. Kto kroi jabłka na ćwiartki przed pokrojeniem ich w plasterki?! Ratunku! Jabłka się obiera i plasterkuje na szatkownicy, bez wyjmowania gniazd nasiennych, to potem zostaje w ręce w postaci kwadratowego "ogryzka". 2. Kto przekłada ucierane ciasto do rękawa cukierniczego, żeby je wylać na blachę? Przechylamy pojemnik, wylewamy, ew. pomagając sobie szpatułką, następnie tą szpatułką wyrównujemy. Analogicznie druga warstwa. 3. Kolejnośc czynności sugeruję taką: I/ wstawić do piekarnika całe jabłka na mus II/przygotowac jabłka do ciasta III/przygotowac ciasto W tym czasie (punkt II i III) jabłka się upiekły. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Zanim ciasto się upiecze, pieczone jabłka przestygną na tyle, żeby można było zając się nimi dalej. Czas poświęcony na przygotowanie ciasta znacznie się skraca. Pieczenie ciasta ma być łatwe i przyjemne. Czyli tak zorganizowane, żeby wymagało najmniej czasu, wysiłku oraz ilość naczyń pozostałych do umycia potem, była jak najmniejsza.
odpowiedz
2115 dni temu
bravo!
zobacz wszystkie