Sałatka z grillowanym kurczakiem MCS

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • termorobota MC Smart
  • grill lub patelnię grillową
  • przystawkę do termorobota MC Smart do ścierania z drobnymi oczkami

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ BBQ

W misie termorobota MC Smart umieszczamy ketchup, syrop klonowy, ocet balsamiczny, sos worcestershire, musztardę, wędzoną paprykę i sól. Mieszamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 4 min / temperatura: 100°C / obroty: 1.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy dłonią i umieszczamy w marynacie. Dokładnie mieszamy, żeby kurczak pokrył się nią całkowicie, i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Dla lepszego efektu możemy zostawić kurczaka w marynacie w lodówce przez całą noc.

KROK 3: GRILLUJEMY KURCZAKA

Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową do średniej temperatury. Grillujemy kurczaka przez 7 minut z każdej strony, aż będzie dobrze przypieczony. Odstawiamy go na chwilę, by odpoczął.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Do czystej misy termorobota wkładamy pokrojoną na ćwiartki sałatę rzymską. Siekamy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 4 sekundy / obroty: 5. Posiekaną sałatę przekładamy do osobnej miski. Siekamy pomidorki koktajlowe, szczypiorek oraz kolendrę i wsypujemy do misy termorobota. Wybieramy program „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 6. Przekładamy warzywa do miski z sałatą.

Do misy termorobota wkładamy marchew. Na misę termorobota zakładamy przystawkę do ścierania z drobnymi oczkami i wybieramy program „przystawka do krojenia warzyw” / czas: 40 sekund. Startą marchewkę dodajemy do pozostałych warzyw. Fasolę odcedzamy, płuczemy i również dodajemy do składników.

KROK 5: DODAJEMY KURCZAKA DO SAŁATKI

Podsmażonego kurczaka umieszczamy w misie termorobota i rozdrabniamy na mniejsze kawałki przy pomocy programu „własne ustawienia” / czas: 3 sekundy / obroty: 4.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING.

Do czystej misy wlewamy sok z limonki oraz oliwę i dodajemy jogurt, miód, musztardę, sól, pieprz oraz posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy, wybierając program „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 4.

KROK 7: PODAJEMY DANIE

Sałatkę skrapiamy przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy pokruszonymi nachosami i serem. Podajemy od razu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!