Kremowy makaron dyniowy z boczkiem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C

Przygotowanie:

Krok 1: Pieczemy dynię i czosnek

Wydrążamy połówkę dyni. Do środka wkładamy naciętą główkę czosnku, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 60 minut, aż miąższ będzie miękki.

Krok 2: Robimy purée dyniowe

Miąższ dyni i wyciśnięte ząbki czosnku blendujemy z wędzoną papryką, chili, oregano i syropem klonowym na gładkie purée.

Krok 3: Smażymy boczek

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na złoto, aż będzie chrupiący. Odkładamy boczek na papierowy ręcznik, a wytopiony tłuszcz zostawiamy na patelni.

Krok 4: Gotujemy makaron

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Zachowujemy około 1 szklanki wody po gotowaniu.

Krok 5: Podsmażamy szalotkę

Na tłuszczu z boczku podsmażamy drobno posiekaną szalotkę, aż się zeszkli. Doprawiamy ją solą, wlewamy białe wino i dodajemy gałązki bazylii. Gotujemy, aż wino odparuje.

Krok 6: Przygotowujemy kremowy sos

Na patelnię dodajemy purée dyniowe i śmietankę. Gotujemy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje i smaki się połączą.

Krok 7: Łączymy makaron z sosem

Wrzu­camy ugotowany makaron do sosu, dolewamy trochę zachowanej wody po gotowaniu (ok. 0,5 szklanki), dodajemy starty ser grana padano i większość usmażonego boczku (trochę zostawiamy do dekoracji). Mieszamy i gotujemy 1–2 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dolać więcej wody po gotowaniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 8: Podajemy

Makaron nakładamy na talerze, dekorujemy listkami bazylii i resztą chrupiącego boczku. Podajemy od razu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl