Bananowce to byliny osiągające do 15 metrów wysokości, z których wyrastają czterometrowe zielone liście. Roślina rodzi jadalne owoce. Podłużne owoce osiągają do 20 cm długości, pokryte są żółtą grubą skórą. Środek owocu wypełnia słodki miąższ. Spotyka się kilkaset odmian bananowców, jednak tylko około 50 z nich nadaje się do spożycia. Prócz klasycznych bananów możesz trafić między innymi na następujące gatunki:
• Platan – ma zieloną skórkę, która nigdy nie żółknie. W środku miąższ przybiera różowawe zabarwienie. Nie można go spożywać na surowo ze względu na dużą zawartość skrobi.
• Red banana – mają czerwonobrązową skórkę, miąższ jest lekko różowy. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i ciepło.
• Popoulu banana – hawajska odmiana o krótkich i grubych owocach. Skórka jest żółtozielona, wewnątrz zaś znajdziemy miąższ łososiowej barwy.
• Orinoco banana – odmiana spotykana w Kalifornii. Charakteryzuje ją zielona, kanciasta skórka.
• Apple banana – jedna z najsłodszych odmian, nie jest uprawiana na skalę przemysłową. Miąższ ma niezwykle aromatyczny jabłkowy smak.
• Banany karłowate – wyglądają jak miniaturki standardowych bananów, jednak w smaku są nieco gorsze.
Jakie ma właściwości?
Banany są jednym z lepszych źródeł potasu – minerału, który obniża ciśnienie tętnicze.
Dodatkowo ze względu na dużą zawartość cukrów – fruktozy, glukozy, sacharozy – po spożyciu banana szybko zyskujemy energię. Stanowi idealną przekąskę dla osób uczących się lub pracujących umysłowo. Sportowcy po spożyciu banana szybko uzupełnią energię potrzebną do pracy mięśni. Banany bardzo rzadko uczulają, dlatego spożywać je może niemal każdy. Uważać powinny jednak osoby chore na cukrzycę – dojrzałe banany mają wysoki indeks glikemiczny.
Spożywanie bananów zaleca się również osobom niedożywionym – banan jest lekkostrawny, nie obciąża żołądka, jednak dostarcza ważne dla organizmu mikro- i makroelementy. Co więcej, owoc ten zawiera spore ilości pektyny – rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga walkę z biegunką.
Ciekawe jest to, że mimo iż banan nie jest w ogóle kwaśny, zawiera również witaminę C.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 89 kcal
• Białko – 1,09 g
• Węglowodany – 22,84 g
• Tłuszcz – 0,33 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA