Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy quinoa
Quinoa dobrze płuczemy na sitku i osączamy. Bulion zagotowujemy, dodajemy quinoa i pół łyżeczki mieszanki przypraw arabskich. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, aby spęczniała. Studzimy.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z marchwią na 1 łyżce gorącego oleju przez 3-4 minuty. Wyjmujemy i studzimy. Natkę pietruszki i miętę myjemy, otrząsamy do sucha i drobno siekamy. Mieszamy ze skyrem oraz 1-2 łyżkami masy marchewkowej i doprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce.
Krok 3: Smażymy kotleciki
Quinoa mieszamy z pozostałą masą marchewkową, pastą tahini i jajkiem, w razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i resztą mieszanki przypraw arabskich. Formujemy ok. 8 kotlecików. Podsmażamy na pozostałym gorącym oleju przez ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu, aż będą chrupiące. Podajemy ze skyrem ziołowym.
Zobacz podobne
przepisy
Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.
Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!
Płatki owsiane i granola
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!
Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Piernik staropolski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2304 dni temu
Dlaczego prezentujecie danie wegetariańskie na futrze jakiegoś zwierzęcia?! o.O
odpowiedz
2303 dni temu
Agato, gwarantujemy, że żadne zwierzę nie ucierpiało na potrzeby tej sesji zdjęciowej :)
1134 dni temu
Hahaha. To nie futro tylko drewno...