Imam bayildi – nadziewane bakłażany
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Farsz

Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i paprykę smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy przez 5-7 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Bakłażany

Bakłażany czyścimy, kroimy na pół i wydrążamy. Bakłażany przysmażamy na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego, lekko solimy i napełniamy masą pomidorową. Wlewamy bulion i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Ola Ola
    145 dni temu
    1 doniczka pietruszki ??? Zajarzyłam że chodzi wam o kupno pietruszki w doniczce ale w przepisie coś takiego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    460 dni temu
    Dodałam jeszcze ser na górę do zapiekania. Pyszności!!! <3

    odpowiedz

  • frykadella frykadella
    463 dni temu
    wspaniała potrawa, zachęca do jedzenie bakłażana, który nie wszystkim smakuje

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram