Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Farsz
Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i paprykę smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy przez 5-7 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Bakłażany
Bakłażany czyścimy, kroimy na pół i wydrążamy. Bakłażany przysmażamy na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego, lekko solimy i napełniamy masą pomidorową. Wlewamy bulion i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!
Cukiniowe pizze
Oryginalna przekąska z grilla: plastry cukinii przyozdobione pieczarkami, pomidorem, salami i roztopionym serem.
Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.
Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1684 dni temu
gdzie wlewamy bulion? , naczynie zamykamy? instrukcja niejasna
odpowiedz
1684 dni temu
Bulion wlewamy do naczynia żaroodpornego. Bakłażanów nie przykrywamy, pieczemy w odkrytym naczyniu żaroodpornym.
465 dni temu
do szklanki. Będziemy popijać przy jedzeniu
2190 dni temu
Co zrobić z wydrążonym miąższem z bakłażana? Ja dodałam do farszu☺
odpowiedz
2815 dni temu
1 doniczka pietruszki ??? Zajarzyłam że chodzi wam o kupno pietruszki w doniczce ale w przepisie coś takiego?
odpowiedz
3130 dni temu
Dodałam jeszcze ser na górę do zapiekania. Pyszności!!! <3
odpowiedz
3133 dni temu
wspaniała potrawa, zachęca do jedzenie bakłażana, który nie wszystkim smakuje
odpowiedz