Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Farsz
Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i paprykę smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy przez 5-7 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Bakłażany
Bakłażany czyścimy, kroimy na pół i wydrążamy. Bakłażany przysmażamy na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego, lekko solimy i napełniamy masą pomidorową. Wlewamy bulion i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z ryżem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Krokiety z mięsem
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Boczek pieczony
- Makowiec japoński
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pierniki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
1998 dni temu
gdzie wlewamy bulion? , naczynie zamykamy? instrukcja niejasna
Odpowiedz
1998 dni temu
Bulion wlewamy do naczynia żaroodpornego. Bakłażanów nie przykrywamy, pieczemy w odkrytym naczyniu żaroodpornym.
780 dni temu
do szklanki. Będziemy popijać przy jedzeniu
2504 dni temu
Co zrobić z wydrążonym miąższem z bakłażana? Ja dodałam do farszu☺
Odpowiedz
3130 dni temu
1 doniczka pietruszki ??? Zajarzyłam że chodzi wam o kupno pietruszki w doniczce ale w przepisie coś takiego?
Odpowiedz
3444 dni temu
Dodałam jeszcze ser na górę do zapiekania. Pyszności!!! <3
Odpowiedz
3447 dni temu
wspaniała potrawa, zachęca do jedzenie bakłażana, który nie wszystkim smakuje
Odpowiedz