
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Farsz
Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i paprykę smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy przez 5-7 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Bakłażany
Bakłażany czyścimy, kroimy na pół i wydrążamy. Bakłażany przysmażamy na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego, lekko solimy i napełniamy masą pomidorową. Wlewamy bulion i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!

Cukiniowe pizze
Oryginalna przekąska z grilla: plastry cukinii przyozdobione pieczarkami, pomidorem, salami i roztopionym serem.

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.

Zobacz przepisy
na święta
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1749 dni temu
gdzie wlewamy bulion? , naczynie zamykamy? instrukcja niejasna
odpowiedz
1749 dni temu
Bulion wlewamy do naczynia żaroodpornego. Bakłażanów nie przykrywamy, pieczemy w odkrytym naczyniu żaroodpornym.
530 dni temu
do szklanki. Będziemy popijać przy jedzeniu
2255 dni temu
Co zrobić z wydrążonym miąższem z bakłażana? Ja dodałam do farszu☺
odpowiedz
2880 dni temu
1 doniczka pietruszki ??? Zajarzyłam że chodzi wam o kupno pietruszki w doniczce ale w przepisie coś takiego?
odpowiedz
3195 dni temu
Dodałam jeszcze ser na górę do zapiekania. Pyszności!!! <3
odpowiedz
3197 dni temu
wspaniała potrawa, zachęca do jedzenie bakłażana, który nie wszystkim smakuje
odpowiedz