
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- airfryer o pojemności kosza 2,2 l
- szpikulce do szaszłyków lub pałeczki do sushi
- blender
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: NACINAMY I PIECZEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Trzymając go przeciętą stroną do dołu, przykładamy do niego pałeczki do sushi lub grubsze szpikulce do szaszłyków i nacinamy go w plasterki o grubości około 5 mm – nie przecinając do końca. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym smarujemy oliwą.
Wkładamy bakłażan do nagrzanego airfryera (180°C) i pieczemy przez 15 minut.
KROK 2: DODAJEMY POMIDOR I MOZZARELLĘ
Po 15 minutach w każdą naciętą kieszonkę wkładamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Wkładamy całość z powrotem do airfryera i pieczemy kolejne 5–7 minut, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PESTO
W blenderze umieszczamy słonecznik, bazylię, czosnek, parmezan, sok z cytryny i oliwę. Blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, aby pesto było łatwiejsze do rozprowadzenia.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej sprawdzi się prażony słonecznik.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Gotowy bakłażan polewamy pesto i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy od razu – na ciepło.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)