Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sito
- folię spożywczą
- folię aluminiową
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200C
- formę do tarty o wymiarach 25 x 20 cm
- wałek do ciasta
- groch lub ceramiczne kulki
- praskę do czosnku
Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO NA QUICHE
Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Zagniatamy. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dolewamy odrobinę zimnej wody.
Krótko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
Krok 2: PIECZEMY PAPRYCZKI
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Papryczki przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy skórą do dołu na dnie naczynia.
Do każdej połówki papryczki wkładamy po pół plasterka sera i szynki. Dodajemy kroplę miodu. Zapiekamy 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 3: PIECZEMY SPÓD QUICHE
Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek, nieco większy niż dno formy. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy brzegi, a następnie nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami grochu lub ceramicznymi kulkami.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ściągamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut do zarumienienia.
Krok 4: PIECZEMY QUICHE
Upieczone papryczki przekładamy na upieczony spód. W misce ubijamy jajka ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.
Masą jajeczną zalewamy papryczki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Quiche z pieczarkami i kurczakiem
Przygotuj quiche z warzywami, kurczakiem i serem! To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny!
Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.
Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.
Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
- Kokosowy pudding ryżowy z mango
- Pikantna zapiekanka kukurydziana
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Pieczona nadziewana papryka
- Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- Lodowe torciki na maślance z truskawkami
- Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Zapiekany ser z pistacjami
- Pasztet z krewetek i łososia
- Stir-fry z kaszą
- Sałatka z makaronu soba
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
- Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
- Tyrolski gröstl
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Dynia faszerowana komosą ryżową
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Pulled pork z jackfruita
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)