Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sito
  • folię spożywczą
  • folię aluminiową
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200C
  • formę do tarty o wymiarach 25 x 20 cm
  • wałek do ciasta
  • groch lub ceramiczne kulki
  • praskę do czosnku

Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO NA QUICHE

Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Zagniatamy. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dolewamy odrobinę zimnej wody.

Krótko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.

Krok 2: PIECZEMY PAPRYCZKI

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Papryczki przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy skórą do dołu na dnie naczynia.

Do każdej połówki papryczki wkładamy po pół plasterka sera i szynki. Dodajemy kroplę miodu. Zapiekamy 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 3: PIECZEMY SPÓD QUICHE

Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek, nieco większy niż dno formy. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy brzegi, a następnie nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami grochu lub ceramicznymi kulkami.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ściągamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut do zarumienienia.

Krok 4: PIECZEMY QUICHE

Upieczone papryczki przekładamy na upieczony spód. W misce ubijamy jajka ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.

Masą jajeczną zalewamy papryczki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!