Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sito
- folię spożywczą
- folię aluminiową
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200C
- formę do tarty o wymiarach 25 x 20 cm
- wałek do ciasta
- groch lub ceramiczne kulki
- praskę do czosnku
Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO NA QUICHE
Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Zagniatamy. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dolewamy odrobinę zimnej wody.
Krótko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
Krok 2: PIECZEMY PAPRYCZKI
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Papryczki przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy skórą do dołu na dnie naczynia.
Do każdej połówki papryczki wkładamy po pół plasterka sera i szynki. Dodajemy kroplę miodu. Zapiekamy 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 3: PIECZEMY SPÓD QUICHE
Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek, nieco większy niż dno formy. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy brzegi, a następnie nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami grochu lub ceramicznymi kulkami.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ściągamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut do zarumienienia.
Krok 4: PIECZEMY QUICHE
Upieczone papryczki przekładamy na upieczony spód. W misce ubijamy jajka ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.
Masą jajeczną zalewamy papryczki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Makowiec japoński
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Guacamole
- Spaghetti carbonara
- Burek ze szpinakiem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Krokiety z mięsem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)