Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Głęboką patelnię, blaszkę, ręcznik papierowy, 4 małe naczynia żaroodporne.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Przygotowanie
Bakłażany pokrojone w talarki o grubości ok. 1 cm układamy na desce i posypujemy odrobiną soli. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, na którym smażymy plastry bakłażana (posoloną stroną kładziemy je na patelnię). Jeśli plastry podczas smażenia wchłoną cały tłuszcz, dodajemy więcej oleju rzepakowego. Przed przewróceniem talarków na drugą stronę, solimy je i odwracamy. Po ich przesmażeniu z obu stron kładziemy je na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym (ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu).
Na tej samej patelni smażymy pomidory pokrojone w plastry o grubości ok. 1 cm, które posypujemy odrobiną soli z obu stron, podobnie jak w przypadku bakłażana. Przesmażone pomidory układamy równomiernie na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym.
Lekko pokrojoną bazylię przekładamy do miski, dodajemy ser ricotta, starty na tarce o drobnych oczkach ser grana padano, 100 gramów śmietany oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy resztę śmietany (100 gramów) i dalej miksujemy.
Na dnie 4 małych naczyń żaroodpornych układamy warstwę usmażonych plastrów bakłażana, następnie polewamy je warstwą sosu z bazylii, dalej układamy warstwę smażonych pomidorów. Górę zapiekanek polewamy ponownie sosem z bazylii. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut.
Włączamy ogień pod małym garnkiem, do którego wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, wlewamy białe wino i ocet spirytusowy. Gotujemy, redukując aż do uzyskania połowy zawartości płynu. Sos odstawiamy do przestygnięcia.
Z pstrąga zdejmujemy łuski, zostawiamy skórę. Na skórze robimy delikatne nacięcia. Każdy filet kroimy na pół, solimy oraz posypujemy pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, następnie dodajemy mały kawałek masła. Kiedy masło się rozpuści, na patelni układamy rybę skórą do góry, smażymy 1-2 minuty z każdej strony.
Patelnię z rybą przykrywamy pokrywką i odstawiamy.
Gdy sos lekko przestygnie, dodajemy zimne masło z lodówki pokrojone w kostkę i za pomocą trzepaczki mieszamy aż do momentu, gdy masło całkowicie się rozpuści (nie gotujemy). Dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy.
Jak podawać
Sos wylewamy na środek talerza, przykrywamy go kawałkami ryby, rybę polewamy ponownie sosem z szalotkami. Dekorujemy koperkiem. Zapiekankę dekorujemy listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.
Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
Faszerowany cytryną i przyprawami pstrąg pieczony w solnej skorupce, która nadaje rybie niepowtarzalny smak. Robi wrażenie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierniki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3861 dni temu
robiłam - nie wyszło pyszne... tej zapiekanki wyszło strasznie dużo i cała była pływająca ..
odpowiedz
3923 dni temu
SUPERRR
odpowiedz