Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- czajnik do gotowania nad ogniem lub kubek/dzbanek z sitkiem
- długie patyki z zaostrzonym końcem
- cienkie i ostre patyczki lub wykałaczki
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY HERBATĘ Z IGLIWIA SOSNOWEGO
Igły sosny oddzielamy od gałązek i dokładnie opłukujemy wodą. Usuwamy brązowe osłonki igieł.
Igły przekrawamy na pół i umieszczamy w czajniku. Zalewamy wodą. Zagotowujemy. Opcjonalnie słodzimy do smaku.
Wskazówka: herbatę z igliwia w warunkach domowych możemy przygotować z wykorzystaniem sitka do naparu i kubka lub dzbanka z przykrywką. Igły pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w sitku, przekładamy do kubka lub dzbanka, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Parzymy ok. 7 minut. Opcjonalnie słodzimy do smaku.
Krok 2: PIECZEMY PAPRYKI
Paprykę umieszczamy w żarze ogniska i pieczemy, aż zwęgli się z każdej strony. Upieczoną paprykę wyjmujemy z żaru, studzimy i obieramy ze skóry. Zwęglona skóra powinna łatwo odchodzić od warzywa.
Krok 3: PIECZEMY PSTRĄGI
Oskrobane, wypatroszone i umyte pstrągi z głowami faszerujemy sosnowymi gałązkami i nadziewamy na długie, zaostrzone patyki. Brzegi ryb spinamy cienkimi, ostrymi patykami lub wykałaczkami.
Pstrągi pieczemy nad ogniem tak, by mocno przypiec ich skórę. Mięso powinno pozostać soczyste.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Upieczoną i obraną paprykę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a śliwki na mniejsze kawałki. Szczypior siekamy.
Całość mieszamy (w misce lub na desce), oprószamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą. Ponownie mieszamy i odstawiamy, by smaki się połączyły.
Krok 5: PODAJEMY PSTRĄGA Z SALSĄ I HERBATĄ
Upieczone pstrągi pozbawiamy skóry. Mięso oddzielamy od ości, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na warzywnej salsie. Oprószamy solą.
Pstrąga podajemy z herbatą z sosnowego igliwia.
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?
Cytrusowy pieczony leszcz
Wypróbuj przepis na doskonałą rybę w cytrusowej marynacie! Świetny pomysł na szybki obiad!
Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na okonia morskiego z grilla z pysznymi dodatkami!
Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
Przepis na sos maślany przyda Ci się nie tylko do pstrąga, ale też wielu innych ryb, a nawet szparagów. Warto spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wieniec drożdżowy z powidłami
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Makaron z łososiem i awokado
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Polenta z sosem z pieczonej papryki
- Rosół z gęsi z warzywami
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
- Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
- Karp pieczony w ziołowej panierce
- Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
- Frittata keto
- Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
- Sałatka włoska Panzanella
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Krem z białych szparagów i pora
- Jogurtowiec z karambolą i migdałami
- Pieczona owsianka à la szarlotka
- Patatas bravas z chorizo
- Ogórki faszerowane rybą i ryżem
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Zalewajka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)