zobacz film Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • czajnik do gotowania nad ogniem lub kubek/dzbanek z sitkiem
  • długie patyki z zaostrzonym końcem
  • cienkie i ostre patyczki lub wykałaczki

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY HERBATĘ Z IGLIWIA SOSNOWEGO

Igły sosny oddzielamy od gałązek i dokładnie opłukujemy wodą. Usuwamy brązowe osłonki igieł.

Igły przekrawamy na pół i umieszczamy w czajniku. Zalewamy wodą. Zagotowujemy. Opcjonalnie słodzimy do smaku.

Wskazówka: herbatę z igliwia w warunkach domowych możemy przygotować z wykorzystaniem sitka do naparu i kubka lub dzbanka z przykrywką. Igły pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w sitku, przekładamy do kubka lub dzbanka, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Parzymy ok. 7 minut. Opcjonalnie słodzimy do smaku.


Krok 2: PIECZEMY PAPRYKI

Paprykę umieszczamy w żarze ogniska i pieczemy, aż zwęgli się z każdej strony. Upieczoną paprykę wyjmujemy z żaru, studzimy i obieramy ze skóry. Zwęglona skóra powinna łatwo odchodzić od warzywa.


Krok 3: PIECZEMY PSTRĄGI

Oskrobane, wypatroszone i umyte pstrągi z głowami faszerujemy sosnowymi gałązkami i nadziewamy na długie, zaostrzone patyki. Brzegi ryb spinamy cienkimi, ostrymi patykami lub wykałaczkami.

Pstrągi pieczemy nad ogniem tak, by mocno przypiec ich skórę. Mięso powinno pozostać soczyste.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Upieczoną i obraną paprykę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a śliwki na mniejsze kawałki. Szczypior siekamy.

Całość mieszamy (w misce lub na desce), oprószamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą. Ponownie mieszamy i odstawiamy, by smaki się połączyły.

Krok 5: PODAJEMY PSTRĄGA Z SALSĄ I HERBATĄ

Upieczone pstrągi pozbawiamy skóry. Mięso oddzielamy od ości, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na warzywnej salsie. Oprószamy solą.

Pstrąga podajemy z herbatą z sosnowego igliwia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!