Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Farsz

Pieczywo moczymy w mleku, wyciskamy i mieszamy w dużej misce z mielonym mięsem. Solimy, pieprzymy i dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, majeranek, mieloną paprykę i 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.

Paprykę myjemy, obcinamy końcówki i odkładamy je na bok, usuwamy gniazda nasienne. Każdą paprykę wypełniamy przygotowanym farszem i przykrywamy częścią z odciętym ogonkiem.

Sos

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku. Dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu oraz zioła angielskiego. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę oczyszczone pomidory. Solimy, pieprzymy i dodajemy przecier pomidorowy. Krótko dusimy i według potrzeby podlewamy rosołem.

Do sosu wkładamy przygotowane nadziewane papryki. Pieczemy w odkrytym garnku we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C, mniej więcej 40-45 minut. Potem papryki wyjmujemy z garnka, sos przecieramy przez sitko.

Jak podawać

Papryki układamy na talerzu i polewamy sosem. Możemy podawać z duszonym ryżem, knedlikami lub kluskami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Ania S. Ania S.
    1034 dni temu
    Ja zamiast bułki do farszu dodałam nieugotowany ryż. piekłam w piekarniku jak w przepisie i ryż się zrobił. danie bardzo smaczne.

    odpowiedz

  • Kozi Kozi
    1217 dni temu
    czy papryki na zdjęciu są tak błyszczące poprzez zblanszowanie ? czy to po prostu taki efekt fotograficzny? jak uzyskać taki efekt na żywo ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1529 dni temu
    snowball, następnym razem możesz mocniej doprawić farsz, swoimi ulubionymi przyprawami, by nabrał bardziej drapieżnego charakteru :)

    odpowiedz

  • snowball snowball
    1529 dni temu
    Oczywiście jak zwykle wszyscy zjedli danie, które przygotowałam z lidlowskich przepisów. wg mnie farsz mógłby być bardziej wirazistrzy

    odpowiedz

  • Anna L. Anna L.
    1558 dni temu
    Prźepyszne...jedynie sos zrobilam inaczej...podsmazylam w rondelku pokrojona w kosteczke cebule (na masle), nastepnie dodalam posiekana drobno papryke.Chwile poddusilam, az papryka zmiekla,dodalam trzy pomidory bez skorki.Wszystko to zmiksowalam na papke blenderem.Dodalam trzy liscie laurowe, szesc ziaren ziela angielskiego,lyzeczke brazowego cukru,troche vegetty,odrobine platkow chilli,trzy lyzeczki przecieru pomidorowego.I tak oto powstal zdrowy i pelnowartosciowy sos , bez uzycia smietany , czy maki...SAMO ZDROWIE...SMACZNEGO

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram