
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Farsz
Pieczywo moczymy w mleku, wyciskamy i mieszamy w dużej misce z mielonym mięsem. Solimy, pieprzymy i dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, majeranek, mieloną paprykę i 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
Paprykę myjemy, obcinamy końcówki i odkładamy je na bok, usuwamy gniazda nasienne. Każdą paprykę wypełniamy przygotowanym farszem i przykrywamy częścią z odciętym ogonkiem.
Sos
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku. Dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu oraz zioła angielskiego. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę oczyszczone pomidory. Solimy, pieprzymy i dodajemy przecier pomidorowy. Krótko dusimy i według potrzeby podlewamy rosołem.
Do sosu wkładamy przygotowane nadziewane papryki. Pieczemy w odkrytym garnku we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C, mniej więcej 40-45 minut. Potem papryki wyjmujemy z garnka, sos przecieramy przez sitko.
Jak podawać
Papryki układamy na talerzu i polewamy sosem. Możemy podawać z duszonym ryżem, knedlikami lub kluskami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Świąteczne pierniczki
- Makówki śląskie
- Kutia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pistacjowy sernik baskijski
- Mini burgery
- Uszka z grzybami
- Makowiec japoński
- Burek ze szpinakiem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
1725 dni temu
Ohyda, było takie niesmaczne, że musiałam wszystko wywalić.
Odpowiedz
3710 dni temu
Ja zamiast bułki do farszu dodałam nieugotowany ryż. piekłam w piekarniku jak w przepisie i ryż się zrobił. danie bardzo smaczne.
Odpowiedz
3894 dni temu
czy papryki na zdjęciu są tak błyszczące poprzez zblanszowanie ? czy to po prostu taki efekt fotograficzny? jak uzyskać taki efekt na żywo ?
Odpowiedz
4205 dni temu
snowball, następnym razem możesz mocniej doprawić farsz, swoimi ulubionymi przyprawami, by nabrał bardziej drapieżnego charakteru :)
Odpowiedz
4205 dni temu
Oczywiście jak zwykle wszyscy zjedli danie, które przygotowałam z lidlowskich przepisów. wg mnie farsz mógłby być bardziej wirazistrzy
Odpowiedz
4235 dni temu
Prźepyszne...jedynie sos zrobilam inaczej...podsmazylam w rondelku pokrojona w kosteczke cebule (na masle), nastepnie dodalam posiekana drobno papryke.Chwile poddusilam, az papryka zmiekla,dodalam trzy pomidory bez skorki.Wszystko to zmiksowalam na papke blenderem.Dodalam trzy liscie laurowe, szesc ziaren ziela angielskiego,lyzeczke brazowego cukru,troche vegetty,odrobine platkow chilli,trzy lyzeczki przecieru pomidorowego.I tak oto powstal zdrowy i pelnowartosciowy sos , bez uzycia smietany , czy maki...SAMO ZDROWIE...SMACZNEGO
Odpowiedz