Kuchnia czeska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Knedliki – czeski klasyk w najlepszym wydaniu
Bez knedlików nie ma kuchni czeskiej. Tak w skrócie można by określić rolę tych niewielkich mącznych klusek w jadłospisie każdego Czecha. Wyróżnia się kilka rodzajów tego specjału, ale największą popularnością cieszą się zdecydowanie knedliki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków oraz bułczane z mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Prawdziwe czeskie knedliki są serwowane jako dodatek do mięs, szczególnie wieprzowiny i wołowiny. Gulasz z knedlikami to sztandarowy przepis kuchni czeskiej. A jeśli chcecie poznać pomysł Kuchni Lidla na podanie czeskich knedlików, to spróbujcie koniecznie schabu wieprzowego na grzybach z brokułami i knedlikiem. Palce lizać! Wszystkich zainteresowanych Lidl zaprasza również po więcej przepisów inspirowanych kuchnią czeską.
Najlepsze przepisy na zupę czosnkową
Zupa zajmuje ważne miejsce w czeskim menu. Jedną z tradycyjnych zup przypisywanych tej części Europy jest zupa czosnkowa, tzw. česnakova polévka. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa czosnkowa, serwowana w postaci kremu, stanowi idealną propozycję pierwszego dania, zwłaszcza podczas chłodniejszych dni. Jeśli zatem poszukujecie patentu na pyszną zupę czosnkową, to skorzystajcie z przepisu Kuchni Lidla. Gorąca zupa czosnkowa, posypana żółtym serem i z dodatkiem grzanki, z pewnością stanie się jedną z waszych ulubionych.
Sprawdzamy, co jedzą Czesi!
Kuchnia czeska obfituje w przepisy na dania mięsne, ale nie brakuje w niej również pomysłów na wykwintnie podane ryby, jak np. smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée albo świąteczny karp w ziołowej panierce. Czeskie dania mogą więc zaskakiwać różnorodnością, której brakuje wielu innych regionalnym kuchniom. Przepisów na czeskie potrawy szukajcie jak zwykle w niezawodnej Kuchni Lidla, w której znajdziecie wskazówki jak przyrządzić m.in.:
- konfitowaną kaczkę
- szynkę wieprzową w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
- duszone udka z indyka na winie
- piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Zobacz również:
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/airfryer/dania-glowne/dania-miesne/kurczak
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/airfryer/dania-glowne/dania-miesne/piers
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/dania-z-kasza/komosa-ryzowa
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/dania-z-makaronem/makaron-z-kurczakiem
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/dania-z-warzyw/kotlety-wegetarianskie
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/grzyby/boczniaki
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/kluski/gnocchi
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/nalesniki/nalesniki-na-slono
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/owoce-morza/krewetki
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/zapiekanki-1/zapiekanki-makaronowe
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/zapiekanki-1/zapiekanki-ziemniaczane
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/fast-food/burgery/burgery-wegetarianskie
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/latwy/ciasteczka/ciasteczka-owsiane
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/latwy/sniadania/jajka/jajka-faszerowane
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/sniadania/jajka/jajecznica
- https://kuchnialidla.pl/przepisy/sniadania/jajka/jajka-faszerowane