Spaghetti z królikiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przygotowujemy mięso

Mięso królika luzujemy, a następnie kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Doprawiamy sola i białym pieprzem. Przesmażamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem na brązowy kolor. Podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 25 minut.

Na koniec dodajemy 125 ml śmietanki i dusimy jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu.

Żółtka mieszamy z pozostałą śmietanką. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową.

Krok 2: Kroimy i blanszujemy warzywa

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części. Usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw. Obraną marchewkę kroimy tak samo. Warzywa blanszujemy razem z posiekanym czosnkiem na patelni z rozgrzaną oliwą.

Krok 3: Łączymy składniki

Dodajemy ugotowany makaron, świeży szpinak, mięso królika i śmietankę z żółtkami. Podgrzewamy, dokładnie mieszając całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy starty parmezan.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    979 dni temu
    trochę jednak za słaby stosunek smakowitości do kaloryczności ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1217 dni temu
    Miałem wszystko, ale zabrakło świeżego szpinaku. Wpadły mi w oko w sklepie kiełki słonecznika - tak, żeby coś zielonego było. Część dorzucona do makarony, żeby lekko zmiękły, część do posypania, na chrupiąco. Wyszło przepysznie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1743 dni temu
    Czy jest możliwość zastąpienia czymś śmietany 30% by makaron był trochę lżejszy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1743 dni temu
    Możesz dodać chudszą śmietanę :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!