Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy mięso
Mięso królika luzujemy, a następnie kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Doprawiamy sola i białym pieprzem. Przesmażamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem na brązowy kolor. Podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 25 minut.
Na koniec dodajemy 125 ml śmietanki i dusimy jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu.
Żółtka mieszamy z pozostałą śmietanką. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową.
Krok 2: Kroimy i blanszujemy warzywa
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części. Usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw. Obraną marchewkę kroimy tak samo. Warzywa blanszujemy razem z posiekanym czosnkiem na patelni z rozgrzaną oliwą.
Krok 3: Łączymy składniki
Dodajemy ugotowany makaron, świeży szpinak, mięso królika i śmietankę z żółtkami. Podgrzewamy, dokładnie mieszając całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy starty parmezan.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
Lubisz nieskomplikowane przepisy i smaki? Skuś się na makaron z masłem, mnóstwem ziół i chrupiącym boczkiem!
Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Sernik krakowski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Błyskawiczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1212 dni temu
trochę jednak za słaby stosunek smakowitości do kaloryczności ;)
odpowiedz
1450 dni temu
Miałem wszystko, ale zabrakło świeżego szpinaku. Wpadły mi w oko w sklepie kiełki słonecznika - tak, żeby coś zielonego było. Część dorzucona do makarony, żeby lekko zmiękły, część do posypania, na chrupiąco. Wyszło przepysznie!
odpowiedz
1976 dni temu
Czy jest możliwość zastąpienia czymś śmietany 30% by makaron był trochę lżejszy?
odpowiedz
1976 dni temu
Możesz dodać chudszą śmietanę :)