Dania główne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Pesto ze szpinaku
W świecie kulinarnym pesto jest jednym z najbardziej cenionych sosów. Dodanie pesto do potrawy potrafi w kilka chwil przekształcić ją w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Pesto ze szpinaku to jedno możliwych z wariantów. Jak je zrobić? Przekonaj się sam!

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Pesto z kolendry
Pesto na bazie kolendry to stosunkowo nowa wariacja na temat klasycznego pesto alla Genovese. Inspirujący i charakterystyczny smak kolendry przełamany kremowym serem i chrupkością orzechów – czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się sam!

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!

Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Makaron z kurczakiem i pieczarkami to niezwykle proste i smaczne danie, które doskonale sprawdza się na zwykłe i specjalne okazje. Połączenie soczystego kurczaka z aromatycznym sosem i pieczarkami oraz makaronem tworzy idealną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie swoim smakiem. Jak zrobić to wyjątkowe danie? Poznaj nasz sposób!

Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!

Pomysły na obiady i dania główne
Pomysły na obiad: potrzebne narzędzia w kuchni
Praktyczne wyposażenie współczesnej kuchni pozwala czerpać prawdziwą przyjemność z gotowania, a przemyślany dobór akcesoriów kuchennych ułatwi to codzienne zadanie. Urządzenia z kategorii małe AGD i duże AGD umożliwią miksowanie, rozdrabnianie lub podgrzewanie ulubionych dań. Warto też zwrócić uwagę na wysoką jakość kuchennych niezbędników, czyli garnków i patelni. Powinny być wykonane z wysokiej jakości stali, a najlepsze patelnie są odporne na przywieranie i pozwalają na łatwe usuwanie zabrudzeń. Jeśli lubisz zapraszać gości, zadbaj o eleganckie nakrycie stołu.
Co na danie główne?
Pomysłów na obiad jest bez liku. Dla większości dania główne na obiad nie mogą obyć się bez mięsa. Innym z kolei ten składnik przeszkadza najbardziej, dlatego zdecydowanie lepszym wyborem będą dla nich dania główne wegetariańskie. Ilu smakoszy, tyle gustów kulinarnych. Jeśli więc zaliczacie się do pierwszej grupy i preferujecie tradycyjny polski obiad, koniecznie przygotujcie dania główne z kurczaka w dowolnych wersjach albo takie, które uwzględniać będą m.in. typowe schabowe, czyli dania główne z wieprzowiny. Zwolenników mięsnych rarytasów z pewnością usatysfakcjonują dania główne z baraniny i dziczyzny, a wśród nich występujące najczęściej gulasze, np. gulasz z dzika z grzybami. A wszystkim tym, którzy mają w porze obiadowo-lunchowej po prostu ochotę na hamburgery np. z grillowanym pomidorem i cebulą lub z mięsem na tatar, polecamy dania główne z wołowiny. To jednak nie wszystko. Ponieważ tempo naszego życia znacznie przyspieszyło, większą popularność zyskały pomysły na obiad wymagające niewiele czasu na przygotowanie, np. dania jednogarnkowe. Kuchnia Lidla pamięta również o przepisach na dania główne, których niezbędnym składnikiem są owoce morza, a przede wszystkim soczyste krewetki.
Przepis na danie główne
Idealny przepis na danie główne to taki, który zawiera Wasze ulubione składniki. A tych w Kuchni Lidla jest naprawdę sporo! Wybierajcie spośród wszystkich rodzajów mięs, warzyw i owoców morza. Oto pomysły na obiad, które zyskały największą popularność:
- makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- kurczak z sosem paprykowym
- potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
- pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
- gulasz z jelenia z kaszą
- fajitas wołowe z warzywami
- cukinia z pikantnym farszem wołowym
- krewetki w mleku kokosowym
- krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
A jeśli poszukujecie tylko i wyłącznie pomysłów na potrawy wegetariańskie, to nie możecie pominąć: